Nove hrvatske registarske pločice

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Do petka 6. ožujka 2015. traje MUP-ov natječaj za nove registarske pločice.MUP-ov (ponovljeni) natječaj za nove registarske tablice provodi se s ciljem dobivanja kvalitetnih prijedloga kakve bi pločice trebale biti. Za najbolja rješenja Ocjenjivački sud sastavljen od pet članova dodijelit će tri novčane nagrade u ukupnom iznosu od 45.000 kuna, stoga požurite sa svojim prijedlozima i pošaljite MUP-u svoju viziju pločica. Detaljnije informacije možete pronaći na MUP-ovoj web stranici.

U naslovnoj fotografiji naše vijesti objavljujemo prijedlog VidiAuta kako bi nove registarske pločice možda trebale izgledati.

Ovo su definirani elementi koje nove registarske tablice moraju sadržavati: - europski logo (oznaka Europske unije i međunarodna oznaka države HR) na lijevoj strani registarske pločice u skladu s Uredbom Vijeća (EZ-a) br. 2411/98 od 3. studenoga 1998. o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Zajednice, - kombinacija slovno brojčanih oznaka na registarskoj pločici u karakterističnoj tipografiji. Predložena tipografija mora sadržavati znakove karakteristične za hrvatski jezik, a font treba funkcionirati na različitim platformama (PC, Macintosh ...) i operativnim sustavima (Windows, OS...), - nove registarske pločice neće nužno sadržavati oznaku registracijskog područja koja je vezana uz naziv grada, županije ili nekog drugog područja,- može sadržavati i znak-simbol koji upućuje na vizualni identitet Republike Hrvatske.

Talijanska registarska pločica na našem testnom automobilu

Ostali zadani elementi koje registarska pločica /natječajni rad mora sadržavati su: 1) registarske pločice su bijele boje, a crnim slovima otisnuta je registarska oznaka vozila. 2) izvedbe sljedećih dimenzija: - 520x110 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, osim registarskih pločica za motocikle, četverocikle, lake četverocikle i mopede - 280x200 mm za vozila, uključujući traktore i radne strojeve, na koje se zbog njihove konstrukcije ne može pričvrstiti registarska pločica dimenzija 520x110 mm - 180x180 mm za motocikle i četverocikle - 150x100 mm za mopede i lake četverocikle3) sigurnosno/zaštitni element, odnosno potrebno je predvidjeti mjesto na registarskoj pločici na kojem će se nalaziti serijski broj i bar kod (visina serijskog broja 3,5 - 4 mm, širina cca 30 - 35 mm; visina bar koda 6,35 mm, širina ista ili vrlo slična širini serijskog broja).

Podijeli