Lexusovih 25 godina postojanja: donosimo 25 Lexusovih inovacija

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Lexus je Toyotina marka luksuznih automobila kojima je Toyota željela konkurirati tradicionalnim luksuznim markama kao što su Jaguar, BMW, Audi, Mercedes-Benz, a povijest seže u 1989. godinu kada je u SAD-u predstavljen prvi model LS 400.Prodaja Lexusa u Japanu je startala tek 2005. godine, iako je do tada ovaj brand bio prisutan u mnogim zemljama širom svijeta, a danas je prisutan u 70 zemalja. U Hrvatskoj je prodaja Lexusa počela 2007. godine.

Lexus LS 400 sedan predstavljen 1989. godine u Los Angelesu i Detroitu

Donosimo 25 inovacija koje su došle iz Lexusa, tijekom 25 godina postojanja:

1. Lexus LS 600h je prvi na svijetu potpuni hibrid s V8 motorom, predstavljen 2010. godine.

 2. Prvi klima uređaj koji putem infracrvenih senzora prati temperaturu na licima svih putnika u vozilu nalazi se u Lexusu LS 600h, trenutne generacije.

 3. Prvi automobil na svijetu sa standardnom satelitskom navigacijom je Lexus LS 400 iz 1998. godine.

 4. Predstojeći Lexus RC F je prvi sportski automobil s prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom koji ima vektorski zakretni moment. Koristi se niz multi-ploča spojke.

 

5. Lexus NX 300h je prvi automobil u automobilskoj industriji s tehnologijom Clari-Fi koja analizira i poboljšava kvalitetu zvuka svih vrsta komprimiranih i digitaliziranih izvora glazbe, kao dio premium audio sustava Mark Levinson.

Wide visokorezolucijski multimedijski ekran dijagonale 12,3 inča

6. Prvi masovno proizvedeni luksuzni hibridni automobil sa stražnjim pogonom je Lexus GS 450h iz 2007. godine.

 7. 2006. godine Lexus LS 460 je bio prvi na svijetu s automatskim 8-brzinskim mjenjačem.

 8. Lexus Kokura u Japanu je prvi i jedini u svijetu hibridni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji samo hibrida. Pokretna traka koristi pozitivan sustav tlaka zraka kako bi se spriječilo kontaminiranje čestica hibridnih komponenti na pogonskom sklopu.

 9. U 2005. godini druga generacija Lexusa IS bila je prvi automobil na svijetu opremljen sa zračnim jastukom s dvije komore čime je omogućena veća zaštita za vrat i ramena u slučaju sudara.

 10. Promjena visine vozila na određenom nivou, bez obzira na broj putnika i tereta u vozilu, uz zračni ovjes debitirala je na Lexusu LS 430 u 2000. godini. Promjenjivi zračni ovjes reagira za 20 mm na neravnim cestama i automatski spušta vozilo prilikom vožnje na većim brzinama poboljšavajući time aerdinamiku.

1991. godine Lexus SC 400 coupe postaje treći model u ponudi

11. Prvi na svijetu potpuni hibridni luksuzni SUV bio je Lexus RX 400h iz 2005. godine. Benzinski motor je 3.3 V6 i uparen s električnim motorom ima ukupnu snagu 269 KS.

 12. Prvi (i za sada jedini) svjetski luksuzni hibridni hatchback je Lexus CT 200h iz 2011. godine. 1,8-litarski benzinski motor uparen je električnim motorom te zajedno daju 134 KS i emisiju CO2 od samo 87 g/km (emisija je kasnije na određenim modelima smanjena na 82 grama).

 13. Na Lexusu CT 200h koristi se po prvi put u svijetu izrazito porozni materijal kako bi se putem prigušivačkih ploča dobile tiše performanse.

 14. Široki (wide) visokorezolucijski multimedijski ekran dijagonale 12,3 inča po prvi put na svijetu predstavljen je u nekom vozilu masovne proizvodnje - u trenutnoj generaciji Lexusa GS 450h i GS 300h predstavljenima u 2012. odnosno 2013. godini.

 15. Znate li da se u Lexusu može dobiti upravljač izrađen od bambusa? Od 2012. godine to je moguće u svim modelima serije GS te u CT 200h.

Lexus Remote Touch controller

16. Sjećate li se navigacijske tipke iz Lexusa RX 450h koja radi slično kao i računalni miš, čime se kontrolira multimedija u kabini vozila? Bio je to prvi na svijetu joystick sa slide-type mehanizmom. Joystick je uparen s drugom generacijom RTI sustava (Remote Touch sučelja).

 17. Lexus CT 200h je prvi automobil kojem je u Velikoj Britaniji dodijeljena titula tihog vozila, a priznanje marki Lexus dodijelilo je društvo za zaštitu od buke kako bi se smanjila buka u okolišu.

 18. Lexus LS 400 bio je prvi automobil s dopunom zračnog jastuka koji je imao nagibljivi i teleskopski podesivi upravljač kao nadopunu sigurnosnog sustava (SRS) zračnog jastuka.

 19. Treća generacija Lexusa LS 430 je prvi automobil u auto industriji koji ima vjetrobransko staklo s niskom refleksijom - posebni premaz nanosi se na vjetrobransko staklo što pomaže u smanjivanju refleksije komandne ploče (kokpita) pri jakom suncu. Ovaj problem je naročito problematičan kod vozila sa svjetlijim bojama kokpita.

 20. Prvi na svijetu elektronski kontroliran ventilski sustav na usisu bregastih osovina, s promjenjivim vremenom otvaranja ventila (VVT.iE) predstavljen je na Lexusu LS 460 iz 2007. godine (četvrta generacija modela LS 460). Prethodno se koristio hidraulički aktivirani sustav. Promjenjivo vrijeme otvaranja ventila kontinuirano prati vrijeme podizanja ventila u motorima s unutarnjim izgaranjem, za poboljšanje performansi.

Prvi Lexus hatchback, model CT 200h, premijerno je predstavljen 2010. godine

21. Laserski vijak za zavarivanje je prva Lexusova tehnologija koja koristi precizne laserske zrake za stvaranje savršenog mjesta zavara kako bi se dobila optimalna krutost tijela vozila. Po prvi put je korišteno kod novijih Lexusa LS.

 22. Prvi automobil ikada s CD changerom sa šest diskova - ovo se kao opcija nudilo  u Lexusu LS 400 iz 1995. godine.

 23. Sjedala u Lexusu LS 400 druge generacije imala su sustav ovjesa ispod sjedala, sa spiralnim i torzijskim oprugama te stabilizacijskim polugama. Ovaj debi je poboljšao udobnost u međugradskoj vožnji te bočnu potporu.

 24. Lexus LS 400 druge generacije bio je prvi produkcijski automobil s patentiranim stupom upravljača; imao je valovitu spojku osovine koja može apsorbirati primarne i sekundarne učinke u slučaju sudara.

 25. Lexus je postao prvi automobilski brand na svijetu proglašen najboljim čak 12 puta u godišnjem anketiranju korisnika (UK WhatCar?/JD Power).

Na kraju otkrivamo još nešto: Lexus je u 90-im godinama bilo 660 najpopularnije žensko ime u SAD-u :)

Prvi Lexusov crossover SUV RX 300 debitirao je 1998. godine

Podijeli