Mladi vozači sve rjeđe voze dok su pijani

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Rezultat je to istraživanja koje je na uzorku od 800 ispitanika provela Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal, s ciljem kako bi se pratile navike hrvatskih građana vezane uz konzumaciju alkohola. Istraživanje je dio aktivnosti kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ te se dotaknulo konzumiranja alkohola i vožnje pod utjecajem alkohola.

Ipak, u usporedbi s prošlom 2012. godinom, građani i dalje u visokom postotku konzumiraju alkohol dok upravljaju vozilima. Veseli podatak što se znatan broj mlađih ispitanika od 18 do 24 godine odlučuje na alternativne oblike prijevoza kada su pod utjecajem alkohola. Tako četvrtina mladih ispitanika, kada su pod utjecajem alkohola zovu taksi, 18 posto ih hoda do odredišta, 17 posto izjavljuje da ih vozi netko drugi dok se 16 posto njih koristi javnim prijevozom.

Iako je zabilježen manji broj žrtava prometnih nesreća skrivljenih pod utjecajem alkohola i dalje je primjetan velik udio ispitanika koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. 69 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto svaki dan. Među ispitanicima 71 posto njih vozi, a među tih 71 posto je 34 posto koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola.

Podijeli