Testirajte dječju auto sjedalicu u 5 minuta

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Znate li da dijete sa zimskom jaknom ili snježnim skafanderom u kombinaciji s dječjom sjedalicom može biti pogibeljna kombinacija?

Chevrolet donosi nekoliko savjeta i test sigurnosti, a imamo i podatke britanskog ministarstva prometa o sigurnosti u vožnji - čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način, pri čemu najveći problem predstavlja zatezanje pojasa.

Naime, ukoliko dijete na sebi ima deblju jaknu, u tom se slučaju dijete ne može smjestiti na odgovarajući način iz razloga što mu pojas više ne odgovara. Zbog toga se povećava mogućnost da tijekom vožnje ili sudara bude izbačeno iz auto sjedalice.

U slučaju sudara sva vrsta odjeće će biti izložena određenom pritisku, a pojas će se pri naglom kočenju u slučaju nošenja deblje jakne može olabaviti do te mjere da dijete doslovce isklizne iz sjedalice. Zbog toga pojas dječje sjedalice mora biti dobro zategnut te u stalnom dodiru s tijekom djeteta. Ipak, najsigurnije je dijete odjenuti u toplu, tanju jaknu, a i vi kao vozač(ica) možete prije putovanja zagrijati unutrašnjost vozila i tek onda smjestiti dijete u sjedalicu. Naravno, tijekom vožnje možete dijete pokriti njegovom jaknom ili pak dekicom.

Dječja sjedalica - test u 5 minuta

Na sljedeći način možete provjeriti predstavlja li dječja jakna moguću prijetnju za sigurnost: • Izvadite dječju sjedalicu iz automobila i odnesite je u kuću • Dijete obucite kao da ide na zimsku vožnju te ga odjenite u njegovu zimsku jaknu • Smjestite dijete u sjedalicu, vežite ga i prilagodite mu duljinu odnosno zatezanje pojasa • Izvadite dijete iz sjedalice, pritom pazeći da pri otkapčanju ne olabavite niti ne pritegnete pojas• Djetetu skinite jaknu i ponovno ga posjednite u njegovu sjedalicu.

Nemojte pritezati pojas. Provjerite možete li ispod njega, u visini ključne kosti, zavući dva ili više prsta? Ako možete, ta zimska jakna nije sigurna za nošenje tijekom vožnje u automobilu.

Podijeli