Ovo je najbrži kamion na svijetu

  • Objavljeno u Auto FUN
image

Volvov kamion s mjenjačem I-Shift s dvije spojke udaljenost od 1000 metara je prešao za 21,29 sekundi, vozeći se pri tome brzinom od čak 169 km/h. Svjetski brzinski rekord je postignut i na udaljenosti do 500 metara - kamion je postignuo brzinu od 131,29 km/h, za 13,71 sekundi.

Stručnjaci iz nekoliko Volvovih odjela su zajednički radili na ovom projektu kako bi dobili nenadmašnu izvedbu. Srce The Iron Knighta, kako su nazvali specijalno izrađen kamion je otprije poznati Volvov pogonski sklop, a vozio ga je Boije Ovebrink s više od 30 godina iskustva vožnje kamionskih utrka. Prethodno je Boije već potukao pet brzinskih rekorda, a 1994. godine osvojio je titulu europskog prvaka u utrci kamiona.

Rekordi su oboreni na zatvorenoj testnoj cesti u sjevernoj Švedskoj, pored izletišta Skellefteå, a sve je nadgledala FIA, međunarodna motor sport udruga koja je odobrila rekord. Kamion je istu udaljenost na stazi prešao u oba smjera, a na temelju ta dva testa izračunat je rekord koji predstavlja prosječnu brzinu od dvije vožnje.

Pogledajmo što se krije unutar The Iron Knighta

Kamion mase 4,5 tona ima 2400 KS i 6000 Nm okretnog momenta. Prevedeno, omjer snage i mase je 0,5 KS/kg. Motor je središnje postavljen i značajno je modificirana D13 jedinica s vodenim hlađenjem, a ima četiri turbopunjača. I-Shift mjenjač s dvije spojke održava okretni moment tijekom promjene stupnjeva prijenosa; u suštini radi se o istom mjenjačukakav se koristi u standardnim Volvovim FH kamionima, samo što je ojačana spojka kod koje su diskovi i stezna pločica izrađeni od sinter materijala.

Elektronika je svedena na minimum kako bi se smanjila masa vozila. Softver je programiran iznova čime je omogućena visoka učinkovitost motora. I kabina je aerodinamički optimizirana te je izrađena od stakloplastike.

Za kraj, najveća brzina koju je The Iron Knight postignuo je 276 km/h. Što kažete na to?

Podijeli