Nova Toyota Prius na IAA u Frankfurtu

image

Novi Prius možete uživo vidjeti na predstojećem IAA sajmu automobila od 19. do 27. rujna, a već 15. rujna možete očekivati prve dojmove o ovom hibridnom automobilu.

Četiri generacije Priusa na jednom mjestu

Toyota Prius 2016 nastavlja putem svojih prethodnika, a to su nova mjerila u segmentu ekologije, potrošnje goriva i učinkovitosti pogona.

Novi Prius će biti pogonjen novom generacijom Toyotinog “Full Hybrid” sustava koja će osigurati značajne promjene u potrošnji goriva na „dugim prugama“ – autocestama – te ujedno uzvraća boljim voznim osobinama u svim uvjetima. Automobil će imati još uglađenije i izravnije ubrzavanje, a pri većim brzinama motor će biti tiši i još bolje usklađen s CVT mjenjačem kako bi se pružila linearna isporuka snage pri svakom pritisku na papučicu gasa.

TNGA (Toyota New Global Architecture) je nova modularna platforma koja će Priusu omogućiti niže težište, izravnost za upravljačem te stabilnost.

Linije automobila su sada niže, Prius ima atletski profil, a unutrašnjost odiše sigurnošću, dobrom vozačkom pozicijom i dobrom udobnošću. Poboljšan je i utovarni prostor zahvaljujući korištenju manjih baterije s većom gustoćom energije te novim stražnjim ovjesom s dvostrukim potpornjacima – što nimalo ne narušava volumen prtljažnika.

Dodatak u Toyota Safety Sense tehnologiji je i uvođenje naprednijeg adaptivnog tempomata (Adaptive Cruise Control) s radarskim navođenjem i Sustava prepoznavanja pješaka u sklopu Sustava automatskog kočenja kod opasnosti od sudara (Pre-Collision System).

Hibridna tehnologija u novom Priusu ima veću učinkovitost, manju masu i bolje performanse. Promjene na motoru za rezultat imaju više od 40% termalne učinkovitosti, što je rekordno u svijetu za jedan benzinski motor. Ostale komponente hibridnog sustava su sada kompaktnije i lakše kako bi se bolje uklopile u čitav automobil, a time pridonijele boljoj raspodjeli mase i nižem težištu. Nove nikal-metal-hidridne baterije su također kompaktnije, ali je njihova trajnost i mogućnost punjenja znatno unaprijeđena.

Podijeli