Otvoreno pet punionica za električna vozila u Velikoj Gorici

image

Hrvatska s ovih novih pet punionica ukupno ima 71 javno dostupnu punionicu za električna i plug-in hybrid vozila u 27 gradova. Tako se u istom trenutku putem 71 punionice može puniti 119 vozila jer je toliki broj utičnica (tip 2 i šuko).

Hrvatski Telekom je do sada instalirao i pustio u pogon ukupno 20 punionica, a HT omogućava aktivan pristup prema 31 javno dostupnoj punionici, uz plan da se do kraja 2015. godine otvori još deset novih punionica s naprednim ICT sustavom. HT-ovci punionice nude u Zagrebu, Samoboru, Gospiću, Rijeci, Splitu, Kaštel Štafiliću, Makarskoj i Velikoj Gorici. Njihovim je korištenjem smanjena potrošnja naftnih derivata za 4500 litara, a time i opterećenje na okoliš od tri tone manje emisija CO2.

Korisnici električnih vozila mogu danas pristupiti punionicama putem korisničkih RFID kartica, s kojima je punjenje još uvijek besplatno. Pristup infrastrukturi uskoro će se omogućiti putem jedinstvene SMS platforme, ali i globalne aplikacije za pametne telefone. Tako će se omogućiti naplata usluge punjenja i kompletna pripadajuća korisnička podrška“, pojasnio nam je Dino Novosel iz HT-a te pokazao autorizacijsku RFID karticu koja se besplatno može zatražiti slanjem upita na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a bez koje nije moguće spojiti električni automobil ili električni motocikl na punionicu. Na punionicu je potrebno ponijeti svoj kabel za punjenje, a moguće je i rezervirati termin za punjenje. Detaljnije informacije mogu se pronaći na www.puni.hr.

Mreža punionica za električna vozila u Hrvatskoj

Punionice u Velikoj Gorici u sljedeće dvije godine će pružati besplatno punjenje električnih vozila, a trošak električne energije pokriva Grad Velika Gorica. S obzirom da električna vozila nisu veliki potrošači, s većinom od njih za samo 7 do 15 kuna možete se voziti 100 kilometara, ovisno o periodu punjenja – tijekom noći ili preko dana, tako niti ove punionice neće predstavljati znatno opterećenje za proračun Grada Velike Gorice.

U periodu od srpnja 2011. do rujna 2015. na svim punionicama u portfelju HT-a registrirano je 875 sesija punjenja i isporučeno 6312 kWh električne energije, čime je osigurano više od 50.000 kilometara dometa korisnicima električnih vozila, uz prosječno vrijeme punjenja od 65 minuta. Na priključnoj snazi od 22 kW ostvareno je svega 25 posto punjenja, što pokazuje da većina od sadašnjih tristotinjak električnih vozila u Hrvatskoj još uvijek ne podržava superbrza punjenja.Hrvatski Telekom u svojoj ponudi ima jedan električni Peugeot Partner te jedan plug-in hybrid Mitsubishi Outlander.

Podijeli