Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

image

Četvrta generacija najpoznatijeg hibrida - Još manje CO2 i još niža potrošnja goriva s novom Toyotom Prius

Uz emisiju CO2 od 70 g/km novi Prius se može pohvaliti i mješovitom potrošnjom goriva od svega 3,0 l/100 km. Prethodna generacija isporučivala je CO2 od 89 g/km, uz prosječnu potrošnju goriva od 3,9 l/100 km.

Toyota Prius na tržištu je od 1997. godine, a potpuno novi Prius četvrte generacije ima i potpuno novi hibridni sustav temeljen na termički najučinkovitijem motoru na svijetu. Težište vozila niže je za 2,5 cm.

Start s mjesta do 100 km/h iznosi 10,6 sekundi dok međuubrzanje na autocesti prilikom pretjecanja od 80 do 120 km/h traje 8,3 sekundi. Maksimalna brzina je 180 km/h.

Sve spomenute brojke predstavljaju najveći napredak između pojedinih generacija Priusa do sada, ukoliko pogledamo prethodne modele počevši od originalnog Priusa predstavljenog 1997. godine.

Promjene na hibridnom pogonu uključuju i razvoj poznatog 1.8-litrenog VVT-i benzinskog motora po Atkinsonovom ciklusu koji postiže rekordnu termalnu učinkovitost za jedan benzinski motor - od čak 40%. Detaljne promjene na motoru vidljive su u smanjenom trenju i mehaničkim gubicima pri prijenosu snage, čime se dobiva više iskoristive energije iz svake kapi goriva.

I ostatak hibridnog sustava (sve značajnije komponente) redizajniran je i prilagođen kako bi uštedio na masi i poboljšao učinkovitost, što se odnosi na rad CVT mjenjača, elektromotor, upravljačku elektroniku itd.

Nova nikal-metal-hidridna (NiMH) baterija također je sada kompaktnija, ujedno s većom gustoćom energije po ćeliji i stiže u lakšem pakiranju – a nalazi se u potpunosti smještena ispod stražnjeg sjedala, izbjegavajući kompromitiranje i najmanjeg dijela prostora u prtljažniku. Novi hibridni sustav ukupno raspolaže sa 122 KS/90 kW, a na pritisak papučice gasa snaga se isporučuje ravnomjerno i daleko uglađenije. Novi sklop upravljačke elektronike za rad hibridnog ustava omogućuje više električne energije za prirodniji osjećaj ubrzanja.

Četvrta generacija Priusa po prvi puta u stanju je vući i prikolicu, zahvaljujući 725 kg omogućenog kapaciteta za vuču, a čime je značajno poboljšana svakodnevna iskoristivost i praktičnost vozila.

Karoserija je kruća za 60% u odnosu na prošlu generaciju zahvaljujući korištenju novih tehnika izrade i zavarivanja spojeva te inteligentne primjene vrlo laganog, ali iznimno čvrstog čelika.

Novi stražnji ovjes s dvostrukim potpornjacima također uvelike pridonosi boljoj upravljivosti i stabilnosti, zajedno s povećanom udobnosti za putnike. Podešen je kako bi umanjio ljuljanje karoserije i omogućio još bolju pravocrtnu stabilnost – naročito pri većim brzinama, bilo na otvorenim cestama ili autocestama.

Podijeli