Kultni terenac u električnoj izvedbi

image

Land Cruiser je jedan od najpoznatijih Toyotinih modela, a u proteklih 72 godine, koliko je proteklo od prve generacije, stekao je kultni status cijelom svijetu.

Off-road ikona je do danas prodana u čak 11,3 milijuna primjeraka na tržištima više od 170 zemalja i regija.

Koncept Land Cruiser Se je još jedan dokaz da se vremena mijenjaju te najava kako će kultni terenac uskoro dobiti i električnu izvedbu.

Iako Toyota nije otkrila previše detalja, ističe da Land Cruiser Se nudi sedam sjedala, pogon na sve kotače te  "performanse koje karakterizira visok okretni moment jedinstven za električni pogon". Detalji o pogonu ili bateriju nisu objavljeni.

Najvjerojatnije će Toyota u dogledno vrijeme predstavili Se (naravno u serijskoj izvedbi) te ga nuditi usporedo s klasičnim modelom.

Ističu kako će novi model "dodatno proširiti privlačnost Land Cruisera nudeći tri reda sjedala koji zadovoljava potrebe različitih kupaca".

S 5.150 mm duljine, 1.990 mm širine i 1.705 mm visine, Se je duži i širi te malo niži od nedavno otkrivenog Land Cruisera nove generacije, koji bi se trebao početi prodavati tijekom 2024. godine.

Dizajn koncepta je definitivno elegantniji od novog modela s klasičnim pogonom, što se većim dijelom može zahvaliti dugom međuosovinskom razmaku, kosoj liniji krova i zatamnjenom C-stupu.

Na fotografijama izgleda kao da je opremljen gumama za cestu velikog promjera, ali Toyota tvrdi kako će monokok karoserija ponuditi "vrlo precizno upravljanje i pouzdanost u svladavanju teškog terena".

Ovime se sugerira da će čak i u električnom dobu Land Cruiser ostati tvrdokorni off-road model, za razliku od električnog bZ4x ili hibridnog RAV4, koji su više namijenjeni asfaltiranim cestama.

Podijeli