Mazda MX5 novog doba

image

Iconic SP se, naravno, prilagođava novom vremenu te će imati pogon bez emisije štetnih plinova, ali na Mazdin način.

Iako Mazda ne navodi previše detalja, osim da je duljina 418 cm, a visina samo 1.150 te težina 1.450 kg, uz natruhe načina pogona.

Naime, Iconic SP bi trebao koristiti varijantu pogona kojeg korsiti MX-30 e-SKYACTIV R-EV, gdje wankle motor služi za pogon generatora čija električna energija pokreće vozilo.

No, za razliku od MX-30 e-SKYACTIV R-EV koji ima jedna rotor, Iconic SP ima dva, ali je osnovni prinpi rada isti, nravno uz više snage.

Čak i s dva rotora pogonski sklop ostaje vrlo kompaktan te omogućuje nisko težište cijelog automobila. Također, motor s jednim rotorom razvija 55 kW (75 KS) dok bi ovo trebalo biti približno dvostruko više.

Iako 150 KS ne zvuči previše, wankel motor samo proizvodi električnu energiju dok je za pogon zadužen elektromotor, koji kod najvećih opterećenja vuče struju iz baterije i generatora tako da može imati veliku snagu (u MX-30 e-SKYACTIV R-EV je snaga 125 kW).

Wankel motor vrti generator koji generira električnu energiju koja se šalje u bateriju, a generator i elektromotor (iako nisu mehanički povezani) dijele isto kućište i sustav hlađenja.

Pri usporenju, elektromotor radi u generatorskom režimu te rekuperira energiju koju vraća u bateriju.

Kapacitet baterije također nije poznat, ali vjerojatno je vrlo slična onoj u MX-30, odnosno 17,8 kWh. Time je osigurana relativno mala masa, a bateriju je moguće puniti i iz mreže.

Mazda ističe kako wankel motor ugrađen u Iconic SP može koristiti različita goriva, "zeleni" vodik ili neko drugo gorivo koje je CO2 neutralno.

Podijeli