Novi Peugeot 2008 stigao u Hrvatsku

image

Peugeot 2008 je predstavljen prije četiri godine te je odmah postao jedan od najprodavanijih modela na europskom tržištu, a 2021. je bio najprodavaniji model u B-SUV segmentu te 2022. najprodavaniji električni B-SUV.

Novi model, osim osvježenog izgleda donosi i brojna unaprjeđenja poput novih pogona, kako klasičnih tako i električnih.

Nova je maska s novim logom marke kao i potpuna LED svjetla, novi dekorativni elementi te novi svjetlosni potpis, odnosno restilizirane "tri kandže".

Osim toga su u nove boje, novi dizajn naplataka, straga viđe nema logotipe već ga je zamijenio natpis PEUGEOT, a nova su i 3D stražnja svjetla koja su serija u svim modelima.

Peugeot ostaje vjeran i-Cockpitu koji je dobio 10" središnji zaslon, dok je digitalna instrument ploča u 2D izvedbi u opremi Allure, odnosno 3D u GT modelima.

Apple CarPlay i Andoid Auto sada su bežični, a moguće istovremeni prikaz zaslona s dva pametna telefona, koji se sad pune na većoj snazi od 15 W.

Ugrađene su HD kamere pri čemu oprema Visiopark1 ima samo stražnju kameru koja pokriva cijeli stražnji prostor oko vozila (180 stupnjeva), dok Visipark2 ima dvije HD kamere za potpuno pokrivanje prostora oko vozila.

Osim Visiopark sustava, tu je i sustav nadzora mrtvog kuta, pomoć pri zadržavanju u voznom traku, Grip Control te prošireno prepoznavanje prometnih znakova.

Uz izvedbe s automatskim mjenjačem se nudi i sustav Drive Asisst Plus koji kombinira adaptivni tempomat, funkciju Stop&Go te zadržavanje u voznom traku te daljnji korak prema autonomnoj vožnji.

Kao što je bio slučaj i ranije, novi 2008 se nudi s pogonom klasičnim motorima (benzinskim ili dizelskim) te električnim.

Benzinska ponuda počiva na 1,2-litarskom PureTech motoru koji se nudi u izvedbama sa 100 ili 130 KS, pri čemu uz slabiji motor ide ručni mjenjač sa šest brzina, a uz jači je opcija 8-brzinski automatski mjenjač.

Dizel je samo jedan, BlueHDi 130, odnosno 1,5-litarski motor sa 130 KS koji se isključivo nudi s automatskim mjenjačem.

U veljači sljedeće godine stiže i hibrid sa 136 KS.

Električni e-2008 dobio je novi motor sa 115 kW (156 KS) i 260 Nm okretnog momenta te veću bateriju sa 54 kWh bruto kapaciteta što je omogućilo povećanje dosega na 406 km.

Od veljače sljedeća godine u ponudi će biti i stari pogon, odnosno motor sa 100 kW (136 KS) i baterija od 50 kWh.

Snaga AC punjenja je 11 kW, a najveća snaga na istosmjernim DC punjačima je 100 kW.

Početna cijena modela PureTech 100 u Active opremi je 23.370 €, dizeli kreću 30.897 €.

Električni modeli s novim pogonom kreću od 39.630 € (oprema Active), a početna cijena jednako opremljenih modela sa starim električnim pogonom je 37.330 €.

Podijeli