Počela prodaja Prius Plug in Hybrida

image

Toyota Prius prvi je hibridni model koji se masovno proizvodio te u protekle četiri generacije i 25 godina postao sinonim za učinkovitost i pouzdanost.

Iako Toyota ističe kako ne zanemaruje električni pogon, smatraju kako će u doglednoj budućnosti hibridi još uvijek imati značajnu ulogu, pogotovo plug-in hibridi s velikom električnom autonomijom.

Novi Plug-in Hybrid nešto je kraći od prethodnog modela te u duljinu mjeru 4.599 mm, ali je dizajn ne samo puno atraktivniji već i aerodinamičniji, što je dodatno povećali učinkovitost.

Baterija više nije ispod prtljažnika već je premještena ispod stražnjih sjedala, što ne samo da povećava obujam prtljažnika već i dodatno spušta (ionako nisko) težište.

Pogonski sklop sada kombinira 2,0-litarski motor snage 112 kW (152 KS) s elektromotorom snage 120 kW (163 KS), što rezultira ukupnom sistemskom snagom od 164 kW ( KS).

Ovo osigurava sportske performanse pa je ubrzanje do 100 km/h samo 6,8 sekundi, dok je najveća brzina 177 km/h.

Litij-ionska baterija ima kapacitet od 13,6 kWh što omogućuje do 86 km.

Kako bi se osigurala najveća moguća učinkovitost, svi modeli imaju ugrađenu toplinsku pumpu čime se značajno smanjuje energija potrebna za grijanje (hlađenje), opcijski se nudi i solarni krov koji dnevno može prikupiti količinu energije dostatnu za 8 km.

Godišnje to znači oko 1.200 km, a tijekom vožnje s energija koja dolazi iz krova koristi za pogon pomoćnih uređaja.

Također, sustav ventilacije je također optimiziran za što manju potrošnju energije.

Na raspolaganju su tri načina rada hibridnog pogonskog sustava: hibridni (koji kombinira rad benzinskog i električnog motora), električni te način za punjenje baterije.

Naravno, baterija se puni i prilikom usporenja, a vozač može birati između tri razine rekuperativnog usporenja.

Prodaja u Hrvatskoj je počela, a početna cijena je 48.768 eura.

Podijeli