Pet metara savršenstva

image

S duljinom od 4.949 mm, nova E-klasa je dulja nego prije, a veliki međuosovinski razmak od 2.961 mm (+20 mm) osigurava iznimno prostranu unutrašnjost. Obujam prtljažnika je 540 litara, osim kod plug-in hibridnih modela gdje je zbog baterije smanjen na 370 litara.

Da se radi o poveznici između klasične prošlosti i električne budućnosti vidi se i u dizajnu, a najviše se ističe Black panel prednja maska, koja može biti klasična ili progresivna dok se osvijetljeni rub maske nudi kao opcija u svom razinama opreme.

Prednja svjetla su LED HP ili DIGITAL LIGHT tehnologiji, dok dvodijelna stražnja imaju karakterističnu grafiku trokrake zvijezde.

Aerodinamički je optimiran svaki detalj, od kotača preko kvaka na vratima koje se uvlače do aktivne rešetke hladnjaka, rezultat je koeficijent otpora zraka od samo 0,23.

Unutrašnjost ne donosi samo novi izgled već i još veću kvalitetu materijala, veću razinu udobnosti u povezivosti.

E-klasa nema Hyperscreen, već Superscreen koji se, iako nije izveden u jednom komadu, također može protezati cijelom širinom vozila. Pokreće ga najnoviji MBUX infotainment operativni sustav koji već pokazuje neke elemente budućeg MB.OS sustava.

Predugo je nabrajati svu opremu ili sve opcije masaže sjedala, a zgodan detalj su rutine koje se mogu programirati. Tako je moguće definirati da se npr. uključuje grijanje sjedala čim je vanjska temperatura ispod razine koju postavimo.

Tu je i selfie-kamera uz pomoć programa Zoom ili Webex omogućuje održavanje sastanaka i dok ste u automobilu, a za prijenos podataka podržavaju se 4G ili 5G protokoli.

Nova E-klasa se nudi samo s elektrificiranim pogonskim sustavima, pri čemu se nude tri mild hibridna benzinska i dva dizelska mild hibrid motora te tri plug-in hibridna pogona s benzinskim motorima i jedan s dizelskim.

Također, svi modeli su opremljeni automatskim mjenjačem s devet stupnjeva prijenosa te 48 V tehnologijom.

Mild hibridi počinju s modelom E 200 sa 150 kW (204 KS) koji koristi 2,0-litarski benzinski motor koji je pojačan elektromotorom snage 17 kW (23 KS) i dodatnih 205 Nm okretnog momenta.

Početna dizelska izvedba E 220 d koristi 2,0-litarski dizelski motor sa 145 kW (197 KS), kojem pomaže isti elektromotor s dodatnih 17 kW (23 KS) snage i 205 Nm okretnog momenta.

Kasnije u ponudu stiže jači benzinac E 450 sa šesterocilindričnim 3.0 motorom snage 280 kW te dizelski E 450 d s također šesterocilindričnim trolitarskim motorom i 272 kW. Oba modela nudit će se isključivo s pogonom na sve kotače.

Svi plug-in hibridni modeli koriste elektromotor snage 95 kW (129 KS) te respektabilnih 440 Nm okretnog momenta, koji se napaja iz baterije kapaciteta 25,4 KWh koja omogućuje električni doseg od preko 100 km te su oslobođeni plaćanja PPMV-a.

Elektromotor se u modelu 300 e kombinira s 2,0-litarskim benzinskim motorom snage 150 kW (204 KS), a sistemska snaga je 230 kW (313 KS) te 550 Nm.

Model E 400 e koristi isti motor čija je snaga 185 kW (252 KS) te uz pomoć elektromotora ima najveću sistemsku snagu od 280 kW (381 KS) te 650 Nm okretnog momenta.

Model E 300 e može biti s pogonom na sve kotače, dok se E 400 e nudi isključivo s pogonom na sve kotače.

E 300 de, plug-in izvedba s dizelskim motorom sa 147 kW u ponudu stiže nešto kasnije, baš kao i benzinski E 53 e sa šesterocilindričnim motorom s 300 kW (408)

Nova E-klasa dostupna je s opcijskim Technology paketom koji uključuje AIRMATIC zračni ovjesa s ADS+ kontinuirano podesivim amortizerima te upravljanjem stražnje osovine koja se može zakrenuti do 4,5 stupnjeva.

Od ostalih zanimljivosti treba istaknuti i funkciju digitalnog ključa (Digital Vehicle Key) gdje iPhone i Apple Watch postaju ključevi automobila s kojima se može zaključati i pokrenuti, a može ga dijeliti do 16 osoba.

Podijeli