Električni SUV umjesto monovolumena

image

Scenic je model koji je utemeljio klasu kompaktnih monovolumena te je svojedobno bio vrlo uspješan, ali kako su trendovi "pokopali" monovolumene, Scenic je uskrsnuo kao SUV, slično kao i veći Espace.

Ipak razlika je, osim u veličini, i u činjenici da će novi Scenic nuditi isključivo s električnim pogonom.

Nastao je na CMF-EV, na kojoj vozi i Renault Megane E-Tech, ali Nissan Arya.

Scenic E-Tech Electric ima međuosovinski razmak od 2.780 mm, što je 100 mm duže od modela Megane E-Tech Electric.

S ukupnom duljinom od  4.470 mm, Scenic je 40 mm kraći od Australa, ali 260 mm duži od Meganea.

Jedna od zanimljivih značajki je stakleni krov - Solarbay, koji nema tekstilni pokrov, već ga se uz pomoć tekućih kristala može mijenjati od neprozirnog do prozirnog i to po segmnetima.

Dostupne su četiri postavke: potpuno prozirno, potpuno neprozirno i poluprozirno/neprozirno sprijeda ili straga, i obrnuto.

 Renault kaže da krovni otvor zauzima manje prostora od kliznog te štedi energiju koja bi se inače koristila za grijanje ili hlađenje kabine.

Vozačevo korisničko sučelje je poznati Renaultov OpenR Link koji koristi dva 12 inčna zaslona, horizontalnu digitalnu instrument ploču te vertikalno postavljeni zaslon infotainmenta.

Vozač može birati između četiri režima vožnje, Sport, Eco i Comfor te Individual, gdje je moguće neovisno prilagođavati postavke ovjesa, regenerativnog kočenja i ubrzanja, ali i unutarnjeg osvjetljenja.

U ponudi će biti dvije baterije, manja kapaciteta 60 kWh s dosegom od 420 km te veća sa 87 kW koja bi trebala osigurati doseg veći od 620 km.

Jednako tako se nude dvije mogućnosti pogna, motor snage 125 kW (170 KS) s najvećom brzinom od 150 km/h i ubrzanjem od 0-100 km/h od 9,3 s te motor sa 160 kW (220 KS), s najvećom brzinom od 170 km/h i ubrzanjem od 0-100 km/h od 8,4 s.

Renault ističe kako je energetska gustoća baterija šest posto veća nego na Meganeu E-Tech Electric te koristi NMC (nikal-mangan-kobalt) kemiju tvrtke LG Chem.

Najveća snaga AC punjenja je 22 kW, dok se istosmjernim (DC) punjenjem postiže najveća snaga od 150 kW.

Scenic E-Tech Electric na tržište stiže sljedeće godine.

Podijeli