Ferrari SF90 XX Stradale: cestovni trkač

image

Ferrari je predstavio dvije ograničene serije, SF90 XX Stradale i SF90 XX Spider koji se temelje na modelu SF90 Stradale, a proizvest će se samo u 799, odnosno 599 primjeraka, s cijenom od 770.000 eura.

XX u oznaci označava najekstremniju moguću izvedbu koja se još uvijek može voziti po cesti. Ferrari ima dugu povijest ovakvih modela, spomenimo samo 488 Pista i 812 Competizione.

Program XX je izvorno razvijen kako bi se odabranim klijentima ponudili ekstremni automobili koji nisu homologirani za cestu, već su namijenjeni vožnji po stazi, a potaknuti uspjehom programa, sad su stvorili modele s gotovo istim mogućnostima koji se mogu homologirati za vožnju po cesti.

SF90 XX Stradale temelji se na modelu SF90 Stradale, koji je već dovoljno impresivan, te dodatno podiže njegove mogućnosti i performanse. Ukupna snaga hibridnog pogonskog sustava je povećana na 1.030 KS, promijenjen je upravljački softver kao i aerodinamika koja uključuje fiksni stražnji spojler koji generira 530 kg pritiska pri brzini pd 250 km/h.

Isti koncept koristi i SF90 XX Spider, koji ima i posebnu aerodinamiku za vrhunsku udobnost putnika dok je krov spušten. Tvrdi sklopivi (aluminijski) krov se podiže i spušta za samo 14 sekundi, te se može aktivirati pri brzinama do 45 km/h.

Pogonski sustav koristi poznati V8 obujma 3.990 ccm koji razvija 797 KS i tri elektromotora, pri čemu se dva elektromotora nalaze na prednjoj osovini dok je jedan smješten straga, između motora i mjenjača na straga.

V8 motor je dodatno obrađen poliranjem ulaznih i ispušnih kanala, a kompresijski omjer je povećan ugradnjom novih klipova i specifičnom obradom komore za izgaranje. Skidanjem sekundarnog usisa zraka težina motora je smanjenja za 3,5 kg u usporedbi s SF90 Stradale.

Elektromotori isporučuju ukupno 171 kW (233 KS), litij-ionska baterija omogućuje električni doseg od 25 km te 135 km/h samo s električnim pogonom.

Vozač pomoću "eManettino" selektora bira između četiri različita režima upravljanja energijom. U eDrive načinu rada, V8 motor je isključen, a pogon je isključivo pomoću dva elektromotora na prednjoj osovini.

Hybrid (hibridni) način rada kombinira sve motore s naglaskom na veći električni doseg, dok  je Performance režimu prioritet održavanje dosljednih performansi, a ne postizanje vršne snage koja se oslobađa u Qualifying režimu.

SF90 XX Stradale i SF90 XX Spider također koriste 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom koji se prvi put pojavio u  SF90 Stradale, ali s drugačijom logikom promjene stupnjeva prijenosa.

Također, novi način promjene poboljšava zvuk pri promjeni mijenjanja stupnjeva prijenosa uvođenjem note koja podsjeća na zvuk u ispuhu koji nastaje puštanjem gas pri vožnji na visokim okretajima.

Cijena za SF90 XX Stradale  je 770.000 eura dok će te za SF90 XX Spider trebati izdvojiti 850.000 eura. Ferrari posebne serije uvodi za dodatno povećanje profita, a očekuje se kako će ova dva modela donijeti dodatnih 1,12 milijardi eura prihoda do 2026.

Podijeli