Na Euro NCAP testu Škoda Fabia dobila najbolju ocjenu

image

Nova Škoda Fabia u prodaju stiže kroz nekoliko dana na prva europska tržišta, a maksimalnih pet zvjezdica Fabia je dobila na Euro NCAP crash testu zbog dobrih rezultata s područja zaštite odraslih putnika i djece, zaštite pješaka i sustava potpore. Testno vozilo je bila Škoda Fabia 1.2 TSI Ambition mase 1083 kilograma.

Škoda Fabia je u sve četiri kategorije ocjenjivanja (zaštita za odrasle putnike, sigurnost djece, sigurnosni sustavi potpore i zaštita pješaka) dobila najbolju ocjenu od pet zvjezdica. Nadalje, na području zaštite djece do 18 mjeseci Škoda Fabia je dobila maksimalan broj bodova, a vrlo dobru ocjenu dobila je i za sigurnost trogodišnje djece.

Premijerno, nova Škoda Fabia donosi opcijski sustav Front Assistant s integriranom funkcijom kočenja u nuždi. Sustav pomoću radara permanentno nadzire razmak od vozila ispred te intervenira u slučaju premalenog razmaka - prvo upozorava te u slučaju potrebe automatski koči. Fabia po prvi puta dobiva i multikolizijsku kočnicu koja čini sastavni dio Elektroničke kontrole stabilizacije ESC, serijski ugrađene u automobil, a njezin je zadatak smanjenje rizika od dodatnog sudara.

Tu nije kraj inovacijama u novoj Škodi Fabiji - po prvi je put opremljena opcijskim sustavom prepoznavanja umora (Driver Activity Assistant), a ostali sustavi sigurnosti su sustav za ograničenje brzine (Speedlimiter), potpora za kretanje uzbrdo (Hill Hold Control) i elektronička kontrola tlaka u gumama.

U slučaju sudara putnike štiti čak šest zračnih jastuka, a tu je i visoka razina krutosti karoserije kao i ciljano optimizirane deformacijske zone karoserije.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je neovisan konzorcij europskih ministarstava prometa, automobilskih klubova, osiguravajućih kuća i organizacija za zaštitu potrošača. Ova organizacija provodi crash testove s novim tipovima automobila i ocjenjuje njihovu sigurnost.

Podijeli