Obnovljena Mazda CX-5

image

Predstavljena 2012., originalna CX-5 bila je prva Mazda s Kodo dizajnom i Skyactiv tehnologijom, a postavila je nove standarde u području voznih svojstava te pokazala kako i SUV može biti jako zanimljiv.

 U drugoj generaciji iz 2017., filozofija dizajna i inženjeringa stapanja automobila i vozača Jinba Ittai podignuta je na još višu razinu. Uvođenjem sustava G-Vectoring Control (GVC) koji je bio prva Mazdina tehnologija Skyactiv-Vehicle Dynamic, CX-5 je postao udobniji, profinjeniji i precizniji u povratnim reakcijama.

Značajno je unaprijeđen i komfor te ugrađeni sustavi povezivosti za i Apple CarPlay® i Android Auto™, te najnovije značajke MyMazda App Connected Services.

Uz bežično punjenje mobilnih uređaja, vozaču je na raspolaganju i prikaz 360 stupnjeva okruženja automobila uz pomoć četiri kamere za pomoć pri manevriranju u uskim prostorima.

Poboljšanja pogonskih sklopova, ovjesa, električnog servo upravljanja i primjena sustava G-Vectoring Control Plus (GVC Plus) poboljšali su dinamiku vožnje Mazde CX-5 na cesti i izvan nje.

Smanjenjem razine buke i vibracija je dodatno povećan komfor, a i-Activsense sigurnosne tehnologije učvrstile su su status CX-5 kao jednog od modela u segmentu SUV vozila u kojem vozači najviše uživaju.

Zadržavajući vanjski izgled, Mazda CX-5 iz 2023. godine u ponudu uvodi tri dodatne razine modela – Newground, Homura i Takumi, kroz koje svaki kupac može izraziti svoju osobnost.

Obnovljeni CX-5 ima više opremu u unutrašnjosti kao i bolju praktičnost, Mi-Drive odabir načina vožnje, dodatna unaprijeđenu dinamike vožnje te prošireni raspon sigurnosnih značajki.

CX-5 je izrastao u najvažniji Mazdin model koji čini više od 26% godišnje prodaje tvrtke u Europi. S 365.135 prodanih jedinica diljem svijeta u 2022. godini, postao je najprodavaniji automobil u Mazdinoj globalnoj ponudi modela.

U Hrvatskoj Mazda CX-5 bila je 6. u segmentu s 310 prodanih jedinica u 2022. godini, što je 26% ukupne prodaje.

 Početna cijena za Prime-Line Mazdu CX-5 sa Skyactiv-G motorom od 165 KS i ručnim mjenjačem je 29.947 €.

Ova verzija uključuje središnji zaslon od 8 inča, Android Auto™ i Apple CarPlay®, LED prednja svjetla, sve sigurnosne značajke uključujući nadzor mrtvog kuta, nadzor tlaka u gumama i tempomat za dodatnu udobnost tijekom putovanja.

 Pogon na sve kotače dostupan je u opremi Centre-Line i dalje sa Skyactiv-G motorom od 165 KS od 35.545 €.

Početna cijena za izvedbe s automatskim mjenjačem u kombinaciji s motorom Skyactiv G 165 je 35.324 €, odnosno 38.292 € za verziju s dizel Skyactiv D 150 motorom.

Za one koji smatraju da je veliki dizel najbolji izbor za ovakav SUV, dizelski Skyactiv D motor sa 150 ili 184 KS dostupan je od 35.275 € za razinu opreme Centre-Line.

Obje verzije dostupne su s pogonom na prednje kotače ili 4x4. Jači motor dostupan je samo s automatskim mjenjačem.

 Inteligentni Mazda M Hybrid sustav standardno je ugrađen u sve benzinske motore, a kombinira integrirani starter generator koji je s motorom povezan s remenom te 24V litij-ionsku bateriju koja se puni prilikom usporenja

Mazda CX-5 iz 2023. godine već je dostupna u ovlaštenim prodajnim salonima za probnu vožnju i narudžbe, a svoju Mazdu CX-5 možete konfigurirati na www.mazda.hr.

Podijeli