Škoda Octavia obnova bestsellera

image

Octavia je Škodin najvažniji model te jedan od stupova uspjeha u posljednjih 28 godina koliko je na tržištu.

Također, ovo je i najprodavaniji model na našem tržištu te je jednako omiljen među privatnim i poslovnim kupcima.

Obnova na polovici životnog vijeka aktualne generacije ne donosi radikalne promjene, ali nešto aerodinamičniji odbojnici znače povećanje duljine za jedan centimetar.

Uz novi branik i masku, nova su i prednja svjetla koja imaju matrix-LED tehnologiju, dovoljno da se ova verzija razlikuje od prethodne.

Također, Octavia prvi put dobiva dinamičke stražnje pokazivače smjera, a ako se tome doda i nekoliko novih izvedbi naplataka te nova Sportline razina opreme, dobit ćemo sasvim dovoljno novosti.

Unutra je također nekoliko značajnih izmjena jer sve verzije sada imaju digitalnu instrument ploču, a središnji 10" infotainment zaslon sada je zamijenjen 13" zaslonom.

Ipak, fizičkih prekidača iz novog Kodiaqa i Superba ovdje nema, pa se opcijama upravlja samo preko dodirnog ekrana

U ponudi motora više nema 1,0-litarskog trocilindričnog benzinskog motora, koji je zamijenjen je 1,5-litarskim četverocilindričnim motorom agregatom s 85 kW (115 KS).

Radi se o nešto slabijoj varijanti 1.5-motora koji se i dalje nudi u izvedbi sa 110 kW (150 KS) koji je bio glavni oslonac ponude.

Oba motora standardno se nude s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, ali i s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva prijenosa koji sa sobom donosi mild hibridnu potporu.

Unaprijeđeni 2.0 TSI motor nudi se u izvedbama od 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS), uvijek sa 7-brzinskim DSG mjenjačem, pri čemu slabija izvedba ima i pogon na sve kotače.

Hrvatskim kupcima će biti zanimljiva i dizelska ponuda koja je ostala nepromijenjena te se i dalje nudi poznati 2.0 TS motor u izvedbama s 85 kW (115 KS) i 110 kW (150 KS), pri čemu slabiji ima ručni mjenjač sa šest brzina, a snažniji 7-brzinski automatik.

Model Sportline nudi atraktivnu kombinaciju vanjskih i unutarnjih detalja te sportski ovjes koji je spušten za 15 mm i progresivni upravljač. Moguća je kombinacija sa svim motorima osim najsnažnijim koji je rezerviran za RS modele.

Zanimljivo je kako Škoda u Octaviji neće ponuditi plug-in hibridnu izvedbu koje postoje kod Kodiaqa i Superba.

Octavia i dalje ostaje šampion praktičnosti. Iako se međuosovinski razmak ostao isti, on je duži od svih suparnika u klasi te osigurava puno prostora u kabini.

Legendarni prtljažnik u limuzini nudi 600 litara, to se može povećati na 1.555 litara ako preklopite stražnja sjedala. Navedene brojke rastu na na 640 litara i 1.700 litara ako umjesto limuzine odaberete karavan.

Praktični detalji poput kišobrana u naslonu za ruku na vozačevim vratima i uobičajenog strugala za led u poklopcu spremnika goriva su dobro poznate značajke.

Podijeli