Prvi Porsche 911 s hibridnim pogonom

image

Porsche ima bogato iskustvo u hibridnim pogonima koje su koristili uz utrkama kao i na modelu 918 hybrid koji je inženjersko remek djelo.

Novi 911 GTS prvi je cestovni 911 s hibridnim pogonom te koristi napredni i jedinstveni T-Hybrid sustav.

Sustav koristi dva elektromotora, pri čemu se jedan koristi kao motor i generator, a smješten je između unutar novo razvijenog turbopunjača.

Točnije, nalazi se između turbinskog i kompresorskog kola te se koristi kao motor koji može gotovo trenutno zavrtjeti kompresor bez čekanja da to naprave ispušni plinovi, čime se značajno poboljšavaju performanse.

U određenim uvjetima, odnosno kad su potrebe za snagom manje vrtnjom turbine se vrti rotor motora koji onda radi kao generator snage 11 kW.

Ova se energija dobiva iz ispušnih plinova te bi inače bila izgubljena, a dodatna prednost ovog rješenja je što se koristi samo jedan turbo-punjač (ranije su bila dva) te generator usporava turbinu pa se nije potreban wastegate ventil.

Energija se sprema u visokonaponsku  bateriju (400 V) kapaciteta 1,9 kWh, koja dimenzijama i težinom odgovara standardnoj 12 V bateriji.

Drugi elektromotor (sinkroni s permanentnim magnetima) integriran je u 8-brzinski PDK mjenjač s dvostrukom spojkom, a razvija 40 kW snage i okretni moment od 150 Nm kojim se pomaže benzinskom motoru.

Ipak, najvažniji dio pogona je novi 3,6-litrski bokser, pri čemu spomenuti visokonaponski sustav omogućuje električni pogon kompresora klima-uređaja te nema remenskog pogona, što motor čini mnogo kompaktnijim.

Provrt je povećan na 97 mm, a hod na 81 mm, čime se ukupni obujam povećao za 0,6 litara.

Motor ima VarioCam kontrolu bregaste osovine i kontrolu ventila te uvijek održava stehiometrijski omjer mješavine goriva i zraka (lambda = 1).

Benzinski motor isporučuje 357 kW (485 KS) i 570 Nm okretnog momenta, a u kombinaciji s elektromotorom se snaga povećava na 398 kW (541 KS) te moment na 610 Nm.

Povećanje snage u odnosu na prethodni model je 45 kW, povećanje težine samo 50 kg, uz značajno smanjenje emisije CO2 i potrošnje.

Ovo je i prvi 911 koji ima potpuno digitalni kokpit, a zakrivljeni 12,6" zaslon nudi sedam različitih vrsta prikaza.

Podijeli