Zvijer iz Peugeota: 308 R HYbrid s 500 KS

image

Najjači serijski Peugeot 308 ima 156 KS, GT izvedba ima 205 KS, a novi Peugeot 308 R HYbrid će imati okruglih 500 KS. Radi se o benzinskom plug-in hibridu s pogonom na sve kotače i gumama 235/35 R19 s tragom kotača proširenim za 80 mm kojeg je razvio Peugeot Sport.

Prednji kraj krase pokrov motora, istaknuti otvori za zrak i čvrsti odbojnik s oštrim rubovima i glatkim plohama. Rešetka s uzorkom šahovnice na prednjoj maski dovodi zrak do motora, a u bočne dovode zraka su uklopljeni LED pokazivači smjera stupnjevitog treptaja. Na središnjem dovodu zraka nalaze se potpis automobila te grb 308 R HYbrid izrezbaren u jednom komadu.

Tanki spojler straga na vrhu vrata prtljažnika odražava aerodinamičnost, a odbojnik uključuje dva otvora za zrak koji sudjeluju u upravljanju temperaturom baterije odvođenjem toplog zraka.

Peugeot 308 R HYbrid dostiže elektronički ograničenu brzinu od 250 km/h, ubrzava od 0 do 100 km/h u samo 4,0 sekunde, a iz mirovanja prelazi 1000 m u samo 22 sekunde. Usprkos tome, emisija CO2 iznosi samo 70 g/km. Omjer mase je 60:40 u koristi prednjeg dijela.

Snaga od 500 KS dobivena je kombiniranjem benzinskog 1.6 THP motora snage 270 KS (poznajemo ga iz Peugeota RCZ R) i elektromotora snage 85 kW odnosno 115 KS smještenog na prednjoj osovini te istog takvog elektromotora smještenog na stražnjoj osovini.

Sportaš Peugeot 308 R HYbrid nudi četiri načina vožnje koji se mogu mijenjati na središnjoj kontroli: -način Hot Lap isporučuje najveće performanse, u potpunosti iskorištava potencijal svih triju izvora snage i postiže ukupno 500 KS i najveći okretni moment od 730 Nm. -način Track razvija 400 KS i 530 Nm, uglavnom s pomoću benzinskog motora i stražnjeg elektromotora. Prednji elektromotor daje dodatan potisak pri ubrzanju. -način Road posebno je namijenjen vožnji na cesti sa snagom od 300 KS i okretnim momentom od 400 Nm. Benzinski motor razvija sav svoj potencijal, stražnji elektromotor mu pomaže, a prednji se elektromotor ne uključuje.-način ZEV ponajprije se koristi stražnjim elektromotorom za pokretanje 308 R HYbrid. Prednji elektromotor uključuje se ovisno o pritisku vozača na papučicu gasa.

Litij-ionska baterija je snage 3 kWh i smještena je ispod stražnjih sjedala, na poziciji na kojoj se inače nalazi spremnik benzina. Baterije se u načinu za brzo punjenje napune za 45 minuta, a pune se i tijekom kočenja jer se osim preko diskova kočenje obavlja i pomoću elektromotora.Benzinski spremnik od 50 litara ugrađen je u prtljažnik iznad elektromotora straga i dvaju transformatora.

Podijeli