5 zvjezdica za električnu Mazdu MX-30

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Potpuno električnoj Mazdi MX-30 Euro NCAP je u svojoj najnovijoj seriji testova dodijelio maksimalnih pet zvjezdica, s ocjenom 91% i 87% u odgovarajućim kategorijama za zaštitu odraslih i djece. 91% je najbolji rezultat zaštite odraslih putnika ostvaren ove godine među svim testiranim vozilima.

Mazda MX-30 postigla je maksimalne bodove u testovima bočnog udara, kao i pune ocjene za izvedbu pri testu sudara za kategoriju djece od 6 i 10 godina i za frontalni i za bočni udar. Ovo je prva Mazda koja je postigla ukupnu ocjenu od pet zvjezdica prema novim strožim Euro NCAP testiranjima. Euro NCAP 2020. uvodi nove testove kako bi udovoljili nekim dugotrajnim potrebama u zaštiti putnika i poboljšanoj zaštiti nakon sudara, te promovirali najnoviju naprednu sigurnosnu tehnologiju. Potpuno električni SUV za male obitelji pridružio se CX-5 (2017.), Mazdi6 (2018.), Mazdi3 i CX-30 (obje 2019.) u postizanju Euro NCAP ocjene s pet zvjezdica.

Ovaj model je u sve četiri Euro NCAP testne kategorije dobio dobre ocjene: Odrasli - 91%, Djeca - 87%, Sudionik u prometu (sigurnost pješaka) - 68% i Sigurnosna pomagala - 73%. Ocjena je rezultat tri ključna čimbenika: primjene najnovije arhitekture vozila Skyactiv, koja se odlikuje visokom krutošću lagane karoserijske strukture koja apsorbira udarce; širokog raspona naprednih sigurnosnih tehnologija i-Activsense koje pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje vjerojatnost oštećenja ili ozljeda; i visoke razine zaštite pješaka.

Istaknuti element dizajna su njegova Freestyle vrata, nasljedna poveznica s Mazdom RX-8 iz 2003. godine, a to ne utječe štetno na sigurnost. ''Analiza drobljenja deformabilnog elementa pri ispitivanju frontalnog naleta s pomakom pokazala je da struktura MX-30 nije predstavljala visok rizik za putnike pri takvoj vrsti sudara'', izjavili su ispitivači. ''I pri testu naleta s boka - simulirajući sudar s drugim vozilom uz snažni bočni udar - zaštita svih kritičnih područja tijela bila je dobra i automobil je postigao maksimalni broj bodova za ova dva testa''.

Posvećena budućem društvu bez prometnih nesreća, Mazda kontinuirano radi na unapređivanju sigurnosnih performansi u skladu s Mazdinom filozofijom proaktivne sigurnosti.

Podijeli