Fiati Toplino zaplijenjeni zbog zastave

image

Vozila su blokirana u luci Livorno zbog navodnih kršenja trzv. zakona "Made in Italy", zbog kojeg je Stellantis već bio prisiljen promijeniti ime modela Alfa Romeo Milano u Junior.

Naime, Milano, odnosno Junior, će se proizvoditi u Poljskoj što je protivno zakonu koji zabranjuje korištenje talijanskih nacionalnih simbola za proizvode koji se ne proizvode u Italiji.

Nakon Stellantisovih planova za smanjenjem broja radnih mjesta u Italiji te premještanjem proizvodnje u zemlje s nižim troškovima, proizvođač i talijanska vlada imaju vrlo...

(0 glasova)

1458 električnih i 110 plug in hibridnih vozila

image

Na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bilo je pristiglo ukupno 2.241 zahtjev za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Najviše je interesa bilo za osobne električne automobile, za koje je zaprimljeno 1.629  zahtjeva, dok je 612 građana zatražilo sufinanciranje za vozila L kategorije – motocikle, skutere i sl.

U roku od 8 dana, svoje zahtjeve za sufinanciranje je uplatom minimalnog predujma potvrdilo 2.164 građana i to njih 1.568 za osobna vozila (M1 kategorija, od čega je 110...

(0 glasova)

Najavili tri noviteta za punjenje električnih vozila

image

Kako najavljuju, ove inovacije trebale bi poboljšati pouzdanost, brzinu i praktičnost punjenja EV-a u domovima, na radnim mjestima i u pokretu.

Tri noviteta tvrtke uključuju stanicu za punjenje  EVlink Pro DC 180kW, skalabilno rješenje za punjenje za komercijalne objekte;  Schneider Charge, novi punjač za uporabu kod kuće; i platformu za upravljanje punjenjem električnih vozila,  EcoStruxure za  e-Mobility EV Advisor, što će poboljšati vrijeme rada i performanse stanice za punjenje.

EV Advisor minimizira troškova zastoja stanice. S nadzorom u...

(0 glasova)

Dacia Sandero na čelu, Golf raste

image

Unatoč padu prodaje električnih vozila Tesla Model Y bio je najprodavaniji model na europskom tržištu u ožujku, ali je ovogodišnjih 26.122 vozila gotovo dvostruko manje od 45.135 koliko su imali u ožujku prošle godine.

"Za vrat mu puše" Volkswagen Golf, koji je u ožujku zabilježio 25.423 registracije, odnosno 45 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a očito je kako su kupci dobro reagirali na novi model čija je prodaja počela početkom godine.

Na trećem mjestu je Dacia Sandero,...

(0 glasova)

Tesla otpušta 10 posto radnika

image

Kako je najprije prenijela američka web stranica Electrek, interni e-mail izvršnog direktora Elona Muska navodi da je Tesla odlučio smanjiti broj radnih mjesta u svijetu za "više od deset posto".

Nije tajna kako se Tesla bori s padom prodaje te sve intenzivnijim ratom cijena za električna vozila, kojeg su dobrim dijelom i sami izazvali što im sad dolazi na naplatu.

Također, loš znak je da su Drew Baglino, viši potpredsjednik zadužen za razvoj baterija te Rohan Patel, potpredsjednik za javnu...

(0 glasova)

Rimac baterijski sustavi za BMW

image

Suradnja s BMW Grupom označava značajnu prekretnicu za Rimac Technology, budući da predstavlja najveći i najambiciozniji projekt koji je tvrtka imala do sada.

Ovakav razvojni iskorak zahtijeva uspostavu kompleksnih i velikih automatiziranih proizvodnih linija za baterije koje će biti smještene u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba.

Značajan dio kampusa bit će posvećen upravo ovom projektu, što naglašava predanost tvrtke partnerstvu s BMW Grupom.

Pojedinačne snage i stručnost ovih tvrtki međusobno se nadopunjuju na iznimno produktivan način.

Strategija elektrifikacije BMW...

(0 glasova)

Poticaji za EV od 22 travnja

image

Kao što je već bilo i najavljeno u pozivu prodavačima prije mjesec i pol dana, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, konačno je objavio i Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.

Sufinanciranje kupnje je moguće za nekoliko vrsta vozila pri čemu je najveći iznos do 40% vrijednosti vozila ili do najviše:

  •         2.500 € za električne motocikle, skutere i četverocikle (električni bicikli nisu uključeni),
  •         9.000 € za električne automobile i automobile...
(0 glasova)

U Hrvatskoj predstavljen C-HR Plug-in

image

Jučer je u hotelu Zonar službeno predstavljen popularni Toyota crossover – Toyota C-HR. Ovaj događaj motiviran je dolaskom prvog C-HR PLUG-IN HIBRID modelana tržište.

Toyota C-HR je automobil koji za Toyotu ima vrlo bitnu ulogu u segmentu crossovera s vrlo upečatljivim dizajnomkako iznutra tako i izvana. CHR je svojom prvom generacijom želio Toyotu odmaknuti od svakodnevnih vozila u čemu je svakako i uspio što potvrđuje i nova, vrlo atraktivna druga generacija.

U Toyoti su istaknuli da je novi...

(0 glasova)

Hibridi rastu brže od električnih

image

Ako se gleda ukupna prodaja u prva dva mjeseca, onda je rast 11,2 posto, a broj registracija oko 1,7 milijuna. Sva glavna tržišta bilježe značajan rast, Njemačka (+11,8%), Italija (+11,7%), Francuska (+11,2%) i Španjolska (+8,7%).

U veljači je prodaja električnih vozila povećana skromnih 9%, a njihov se udio među novim vozilima zadržao na 12%.

No, prodaja hibridnih modele je u veljači povećana za 24,7% potaknuta značajnim rastom na četiri najveća tržišta: Francuska (+41,5%), Španjolska (+26,5%), Njemačka (+16,4%) i Italija (+16,1%)...

(0 glasova)

EVmoto donosi električne motocikle u Hrvatsku

image

Tvrtka EVmoto d.o.o.otvorena je u Hrvatskoj kao grana njemačkog EVmoto, a kod nas će se baviti prodajom i servisom njihovih motocikala. 

U sklopu predstavljanja tvrtke, predstavljen je i njihov prvi električni motocikl pod imenom Monaco. Riječ je o motociklu lake A1kategorijeza sve vozače iznad 16 godina koji su položili spomenutu A1 kategoriju.

Monaco dolazi s motorom snage 3,3 kWmontiranom u stražnjem kotaču, a napaja ga moderna LiFePo4 baterijana 72 V platformi kapaciteta 35 Ah koja...

(0 glasova)