Gradska moda s aromom avanture: Fiat 500X vs Honda HR-V vs Opel Mokka

image

Teško je odoljeti atraktivnosti gradskih (ili urbanih) SUV modela, osobito ako im se i cijena kreće u razumnim okvirima. Nakon višegodišnje evolucije, ova relativno mlada kategorija vozila iznjedrila je brojne praktične, a često i štedljive automobile koji bez pogovora ispunjavaju svakodnevne obaveze, uz dodatan šarm avanture.

Većina današnjih urbanih SUV-ova i crossovera temelji se na mehaničkim osnovama paralelnog kompakta. Platforma, motorizacija i prateća mehatronika u pravilu su preuzeti od mainstream proizvoda iste marke, čija milijunska naklada snižava troškove proizvodnje i minimizira mogućnost greške. Stanovite razlike su moguće u sklopovima prijenosa snage te u podvozju koje je blago povišeno. Vozila se redovito opremaju i nekakvom vrstom zaštite nižih dijelova karoserije izvedene u robusnoj, sivoj ili srebrnoj plastici.

Povišeno podvozje i tarnne površine po odbojnicima i rubovima blatobrana ipak nisu jamac osobitih terenskih mogućnosti. Domaći teren ovih vozila oduvijek je bio i ostao grad, no vrlo se dobro snalaze i na putovanjima što je posljedica njihove prostranosti i praktičnosti. Ipak, kada skrenu sa čvrste podloge odnosno kada dospiju off the road, terenske sposobnosti urbanih SUV-ova ostaju u strogo definiranim granicama. Hoće li ih doseći ili (u lošijem slučaju) prekoračiti, ovisi o iskustvu i ispravnoj procjeni vozača koji na vrijeme mora odlučiti na kojem mjestu će stati, prije nego li zaglibi u predubokom blatu ili snijegu.

Zašto vozači toliko vole SUV-ove i crossovere? Razloga je nekoliko: povišena pozicija sjedenja odgovara pripadnicima raznih generacija: poboljšava preglednost i olakšava snalaženje u katkad gustom prometu ili lošim vremenskim uvjetima. Varijabilnost i svestranost putničke kabine na tragu je monovolumena, ekonomičnost dizelskih motora neupitna, a vozne osobine na razini kompaktnih automobila.

U ovotjednoj preporuci tjedna okupili smo tri predstavnika progresivne klase malih SUV vozila – Fiat 500X, Hondu HR-V i Opel Mokku.

Fiat 500X

Fiat 500X je startao početkom 2015. godine. Baziran je na temeljima uglednog modela Renegade partnerske marke Jeep. Vizualno se, međutim, ova dva automobila uvelike razlikuju. Fiat igra na kartu ljupkosti evergreena 500 pa njegova 4,25 metara duga karoserija sadrži mnoge ikoničke retro-elemente. Krajnji je rezultat izvrstan; dojma smo da je 500X atraktivniji od također zanimljivog "derivata" 500L. Osim toga dostupan je i uz pogon na sve kotače, no glavnina kupaca usmjerena je ka izvedbi City Look s prednjim pogonom i dizelskim motorom umjerene snage.

Radi se o novoj verziji MultiJet2 1,6-litrenog agregata koji zadovoljava Euro 6 normu. Osim u 500X, ugrađuje se i u Alfu Giuliettu i budući Fiat Tipo. Karakteriziraju ga zbilja solidne performanse o kojima nedovoljno govori snaga (120 KS), jer je u prvome planu okretni moment (320 Nm pri 1750 o/min). Uz serijski šest-stupanjski ručni mjenjač takav 500X se vrlo dinamično vozi. Ostvaruje ubrzanje do 100 km/h za 10,5 sekundi i maksimalnih 186 km/h – vozite li se po hrvatskim prometnicama, to je tek akademski važan podatak.

Zahvaljujući pozamašnom međuosovinskom razmaku i povišenoj putničkoj kabini 500X je natprosječno prostran u odnosu na vanjske dimenzije. Usporedbom unutarnjih mjera s onima nasumično odabranih kompaktnih automobila pa čak i razvikanijih primjeraka, Fiat definitivno odnosi pobjedu! Ima i vrlo udobna i dobro podesiva prednja sjedala dok je stražnja klupa izrazito široka.

Preporučamo drugi po redu paket opreme Pop Star koji pored klima uređaja i sve sile sigurnosnih asistenata serijski sadrži i 16 palčane aluminijske naplatke. Posebnu pohvalu upućujemo širokoj paleti karoserijskih nijansi s pet metalik, četiri pastelne, dvije biserne i jednom mat bojom.

Honda HR-V

Drugi kandidat je apsolutni newcomer na hrvatskom tržištu – sve na njemu je novo osim poznatog naziva HR-V. Radi se o dinamičnom Hondinom SUV-u koji je nedavno stao uz etablirani CR-V. Mada je slagan na temeljima Jazza (odnosno upravo zato!), u pogledu prostranosti se HR-V-u ne može prigovoriti. Unatoč kupeastoj silueti i kompaktnoj duljini od jedva 4,3 metara, Hondin manji SUV ne razočarava. Jedina porcija kritike odnosi se na ergonomiju prednjih sjedala – sjedeće površine su postavljene veoma ravno pa "krakati" vozači imaju blagi osjećaj curenja prema upravljaču, bez obzira na koju visinu podesili sjedalo.

Poznato je da su Hondini motori posebno tehnološko poglavlje automobilske industrije – odnosi se to i na dizelski agregat HR-V-a. U ovome trenutku ne egzisitra izbalansiraniji 1,6-litreni dizelski motor s ugodnijom karakteristikom isporuke snage i okretnog momenta od hvaljenog 1.6 i-DTEC-a. Njegovih 120 KS i 300 Nm dorasli su svim realnim prometnim situacijama, a zadovoljit će i želju za sportskijom vožnjom. Hondin ovjes i upravljač također su partneri u tome.

Za razliku od preostala dva kandidata u ovoj usporedbi, HR-V je dostupan isključivo s prednjim pogonom. Oprema osnovnog paketa Comfort zadovoljava, posebno po pitanju aktivne sigurnosti, no osim tempomata i automatske klime kojom se rukuje putem posebnog zaslona osjetljivog na dodir ne nudi ništa spektakularno. Hondina paleta boja sadrži zanimljiv kolorit s ponekom življom, mladalačkom bojom (kao što je to slučaj i kod novog Jazza), a 16 palčani aluminijski naplatci dio su serijske opreme.

Opel Mokka

Okrenimo se sada konzervativnijim čitateljima naše rubrike, onima koji ne vole eksperimentirati s nepoznatim, a najsigurnije se osjećaju u toplom zagrljaju neke od tradicionalnih, klasičnih, staroeuropskih automobilskih marki. Poput Volkswagena ili Opela. Kako VW trenutno ima prečih briga od razvoja malog SUV vozila, a njihov Tiguan je za ovu usporedbu prevelik i preskup, preostaje samo Opel Mokka koja se tehničkim karakteristikama i duljinom (4,28 m) sjajno uklapa u postavljene okvire.

Za cijenu jednog skromnije složenog Golfa ili Astre, Mokka ipak nudi više atraktivnosti pri čemu ne zahtijeva gotovo nikakvo privikavanje. Na ovom automobilu sve funkcionira na poznati način, a jedina bitna razlika je povišena pozicija sjedenja – što je i jedan od razloga odabira ovakvog vozila. Mokka ima dobre motore, osobito dizelske: 1.6 CDTi sa 110 KS iskrcava punih 300 Nm i nudi prijeko potrebnu štedljivost. Opel kod Mokke ne isključuje ni opciju pogona na sve kotače.

Paketi opreme su formirani kao kod prošle generacije paralelne Astre. Opelov SUV koristi platformu Merive uz određene sklopove Insignije. Karoserija Mokke ima svoje prednosti i nedostatke: hvalimo udobno ulaženje i komfor prednjih sjedala, a kudimo nepreglednu i preširoku središnju konzolu koja sužava prostor za noge.

Stražnja klupa je više prosječna nego raskošna, a prtljažnik je solidne veličine. Ambijent gostoljubive unutrašnjosti razrada je danas već klasična Opelova stila promoviranog davne 2008. godine pojavom Insignije. Redovni facelift Mokke, pri polovici generacijskog staža, uslijedit će iduće godine.

Zaključak usporedbe

Nakon kratkoga pregleda i upoznavanja s najvažnijim karakteristikama aktualnih predstavnika gradskih SUV modela koji će se sjajno uklopiti i u zahtjevnu ulogu obiteljskog automobila, držimo kako pored atraktivnosti, stila i sposobnosti odlučujuću prevagu nose i financije.

Honda HR-V je izvrstan automobil polivalentnih osobina, ali i visoke cijene. Minimalno 200.000 kuna za dizelsku izvedbu ozbiljan je tržišni uteg jer se za sličan iznos nude za klasu veća SUV vozila jednakih (pa i boljih) karakteristika – doduše, to onda nije Honda.

Opelova Mokka označava dobar standard klase, uz više umjeren nego lepršav stil. U Zapadnoj Europi je čest odabir starije populacije koja cijeni njegovu stabilnu, ali i konzervativnu osobnost. Cijena Mokke nije problematična – za 160.000 kuna dolazite u posjed solidno opremljenog automobila.

No, pobjeda u ovome troboju pripada Fiatu: 500X je najatraktivniji, a istodobno ni po jednoj racionalnoj karakteristici ne zaostaje za konkurencijom. Točka na i je sjajna cijena koja iznosi 149.990 kuna za specijalnu seriju Experience, temeljenu na paketu opreme Pop Star. Na kraju – kupite li Fiat 500X s dizelskim motorom od 120 KS, nećete žaliti ni za kojim drugim kompaktom!

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli