Velemajstori svakodnevice: Honda CR-V vs Mazda CX-5 vs Nissan X-Trail vs Toyota RAV4

image

Čarobna riječ premium snažno se gura u sve segmente automobilske industrije. U slučaju obiteljskih SUV modela opravdanje je sama činjenica da kupnjom takvoga vozila prostranost i praktičnost monovolumena ili karavana financirate skuplje. Što bi drugo bilo premium, ako nije to?

Za puni "premium" dojam dodatno su potrebni pogon na sve kotače i automatski mjenjač. Da bi rezultat bio uvjerljiviji, u obiteljska SUV vozila ugrađuju se fini materijali i dobra zvučna izolacija. Putničke kabine pružaju mnogo komfora, dostupna su opcionalna kožna sjedala, a sve zaokružuju dinamične performanse i bogata serijska oprema.

A ekonomičnost? U ovome je slučaju relativna. Kada se sve navedeno zbroji, dolazimo do visoke maloprodajne cijene koja je također vrlo premium! Ovdje okupljena SUV vozila japanskih marki definitivno nisu jeftina, no tehnički nude manje-više ono što i njihovi bitno skuplji pandani iz renomiranih njemačkih kuća Audi, BMW i Mercedes. Istodobno, u svakodnevnoj ekonomičnosti, dakle prema potrošnji (dizelskog) goriva i visini servisnih troškova NE predstavljaju posebnu opasnost za vlasnikov novčanik.

Usporedili smo aktualne SUV modele iz Honde, Mazde, Nissana i Toyote kako bi doznali koji nudi najviše koristi i zadovoljstva: Honda CR-V vs Mazda CX-5 vs Nissan X-Trail vs Toyota RAV4.

Honda CR-V

Honda je ponosna na povijest CR-V-a. Aktualna je četvrta generacija, preciznije njezin redizajn. Sve to upućuje na bogato iskustvo i tehničku dozrelost koja kod Honde nikada nije bila upitna. CR-V impresionira praktičnošću i modularnom arhitekturom putničke kabine po čemu ne zaostaje za monovolumenima. Ima najveći prtljažnik ovdje (589 l), a opći dojam profinjenosti interijera je natprosječan.

Zbog relativno malenog razmaka od tla više je "softroader" nego SUV; po asfaltu se vozi vrlo "automobilski", bez zamjetnog naginjanja. Mada cockpit ostavlja kompliciran dojam, ergonomija je solidna. Tek rukovanje putnim računalom i infotainment sustavom nije posve intuitivno.

Uglađeni 1,6-litreni "downsizing" dizelski motor snage 160 KS i okretnog momenta 350 Nm s lakoćom izlazi na kraj s pogonom na sve kotače. Uz aktiviran ekonomičan režim rada (tipkom Econ) elektronika optimizira isporuku snage i koordinira radom pratećih agregata. Devet-stupanjski automatski mjenjač je tehnološki biser svoje vrste, jedinstven u ovoj klasi. Unatoč automatici i motoru razmjerno skromne kubikaže CR-V je agilan (0-100 km/h za 10,2 sekundi) i brz (197 km/h).

Mazda CX-5

Prvi kilometri s Mazdom CX-5 dokazuju kako često citirana Skyactiv tehnologija nije tek marketinški alat nego inovacija koja donosi opipljive prednosti u svakodnevnom životu. Kada se prije tri godine pojavila, Mazda CX-5 je označila radikalan preokret za marku. Ujedno, bila je to i mala revolucija za automobilsku industriju. Sve je bilo novo: motori, mjenjači, platforma, ovjes, pa i karoserija.

Dizajn je progovorio novim Kodo jezikom, a sjajni prodajni rezultati govore kako ga razumiju po cijelome svijetu. Atraktivna i skladno proporcionirana, možda tek mrvicu previsoka karoserija skriva prostranu unutrašnjost, dostatan gepek (503 l) i kvalitetno izveden cockpit s klasičnim instrumentima.

Mazdin 2,2-litreni dizelaš razvija 150 KS i isporučuje 380 Nm okretnog momenta. Tu snagu efikasno kontrolira brza i glatka 6-stupanjska automatika klasične konstrukcije te kanalizira prema pogonu na sve kotače. Skyactiv tehnologija omogućava ubrzanje i najveću krajnju brzinu kao kod Honde CR-V, ali uz nižu prosječnu potrošnju što je ugodno iznenađenje.

Nissan X-Trail

X-Trail isprva djeluje poput redizajniranog Qashqaija, no potom otkriva svoju bitno ozbiljniju narav. Kutijasti pragmatizam prethodne dvije generacije nestao je u korist dinamičnih lifestyle formi što je rezultiralo rastom potražnje. Vanjski se stil nastavlja u unutrašnjosti koja je besprijekorno dizajnirana i s pažnjom finalizirana. Ponuda prostora je više nego solidna, a volumen prtljažnika iznosi 550 litara.

Nissan se ponosi elektronskim asistentima među kojima izdvajamo koristan dodatak, 360-stupanjsku kameru (Around View Monitor). Motorska ponuda je vrlo skromna i svodi se na jedan jedini 1,6-litreni dizelski stroj sa 130 KS i 320 Nm. Automatski mjenjač je CVT konstrukcije (bestupanjski prijenos snage) i dostupan je u nadoplatu, jednako kao i 4WD pogon.

Problem je što se navedene dvije nadoplate međusobno isključuju jer pogon na sve kotače uvjetuje ručni mjenjač. Koja od navedene dvije opcije će vas više približiti željenom premium-feelingu Vaš je osobni izbor. Mi bismo se radije priklonili pogonu na sve kotače što bi značilo skromne performanse (11 s, 186 km/h), ali i prilično prihvatljivu cijenu.

Toyota RAV4

Na redu je možda najpoznatiji model koji je prije dva desetljeća zakotrljao cijelu priču o SUV-ovima. RAV4 je u međuvremenu izrastao do dimenzija nekadašnjeg Land Cruisera, no nimalo se nije približio njegovim terenskim sposobnostima. Poput ostalih, više je soft- nego off-roader, ali raspolaže visokom dozom profinjenosti. Bilo je i vrijeme – ovo je već četvrta generacija.

Vanjski dizajn aktualnog modela napravio je otklon u "američkom" smjeru. I dizajn armaturne ploče odudara od uobičajenih klišeja, ali za upravljačem vlada ugodna atmosfera. Prostora ne manjka ni u velikodušnoj unutrašnjosti odnosno prtljažniku (547 l). Motorizacija se bazira na čvrstim temeljima: 2,2-litreni D-CAT razvija 150 KS i dostupan je uz automatiku.

Utjecaj "inozemstva" reflektira se i u mekšem ovjesu što u osnovi nije loše jer znači više komfora. Ovo nije pravi automobil za upražnjavanje motosportskih aktivnosti, a zbog malog razmaka od tla draži mu je asfalt od makadama. U ovome trenutku je RAV4 pred redovnim redizajnom pa se kod trgovaca raspitajte za povoljnije cijene ili besplatne dodatne opcije.

Zaključak

Kompaktna SUV vozila su majstori svakodnevnog obiteljskog života: veliki su, praktični i sigurni. Ljeti dovoljno prostrani za odlazak na more, zimi itekako sposobni transporteri skijaša i skijaške opreme. Povrh toga su i vizualno privlačni.

Vrijedi to za svaki od ovdje prikazanih modela renomiranih japanskih marki. No, logičan zaključak naših usporedbi jest odabir pobjednika što je u ovome slučaju pomalo nezahvalan zadatak. Kako smo u uvodu napomenuli, unatoč činjenici što Honda, Mazda, Nissan i Toyota nisu premium marke, njihovi SUV modeli u najmanju ruku naginju u tome smjeru. Zato se ni odabir ne može opravdati isključivo racionalnim argumentima.

Emocije i naklonost pojedinoj marki također utječu na krajnji poredak pa ih ni mi nećemo zatomiti. Pobjednikom usporedbe proglašavamo Mazdu CX-5, SUV koji je donio mnoge tehnološke novosti. CX-5 svojim sportskim manirima zadovoljava i najprobirljivije vozače, ne zanemarujući ni one koji se smatraju hedonistima.

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli