Usporedba obiteljskih monovolumena: Ford Grand C-Max vs Renault Grand Scenic vs Volkswagen Touran

image

Dugačak put do odluke o nabavci novog obiteljskog automobila obično je popločen analizama tehničkih podataka, usporedbama serijske opreme i odmjeravanjima prtljažnih prostora. U cijelom procesu istaknutu ulogu igra i nabavna cijena vozila. Obiteljski se automobil najčešće kupuje glavom, a ne srcem, no unatoč drugačije posloženim prioritetima mora ostati prostora i za emocije.

Kako bi vožnja pričinjavala što više veselja i ugode te kako kilometri u konačnici ne bi bili preskupi, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari: prije kupnje testirajte u vozilu svoje dječje sjedalice (ukoliko ih koristite), posložite vlastite, poznate kofere u prtljažnik i provjerite koja oprema vam je doista potrebna, a koje se možete lako odreći.

Birajte ekonomičan motor (ne mora biti obavezno dizelski) i ne pretjerujte s dimenzijama naplataka odnosno pneumatika. Optički dojam je s velikim kotačima svakako povoljniji, no cijena novog kompleta guma može vas neugodno iznenaditi.

Oboružani osobnim iskustvom i dobrim savjetima prijatelja, započnite obilazak prodajnih salona. Svakako provjerite ponudu triju velikih europskih marki: Forda, Renaulta i Volkswagena.Zajednička osobina ovdje okupljenih europskih bestsellera ogledava se u činjenici da su svi dostupni u izvedbama sa sedam sjedala. Možda vam se to čini nevažnim, no dodatan par sjedala može biti koristan kada iz škole želite povesti djecu prijatelja ili susjeda. Odraslim putnicima treći red sjedala nije primjeren – moći će se tu i oni nekako smjestiti, ali samo tijekom nekoliko kilometara mukotrpne vožnje.

U ovome triju jedino Ford nudi praktična stražnja klizna vrata, dok paralelni C-Max s kraćim međuosovinskim razmakom ima klasična zglobna vrata. Volkswagen je privilegiju posjedovanja kliznih vrata rezervirao za veći Sharan, a u gami Renaulta takva opcija uopće ne postoji, osim kod putničko-dostavnog furgona Kangoo.

Volkswagen Touran

Najatraktivniji model ovoga trija zasigurno je novi Touran. Postavljen je na Volkswagenovu modularnu platformu i u odnosu na prethodnika produljen je na nešto više od četiri i pol metra. Mogućnost kliznog pomicanja stražnjih sjedala (za 20 cm) donosi benefit i do 200 litara većeg prtljažnika u odnosu na konkurente ukoliko se žrtvuje prostor za noge u drugom redu (primjerice, ako su djeca vrlo mala). U standardnom postavu "namještaja" sva tri modela nude slične volumene prtljažnika.

Obiteljski minivan nije tip automobila koji mami na sportsku vožnju pa ne traži ni osobitu "konjicu". Manjak konjskih snaga dobar će motor nadomjestiti rezervama okretnog momenta. Kao na primjer najmanji Ecoboost – jednolitreni trocilindraš sa 125 KS odlično pristaje Grand C-Max-u i uz 6-stupanjski ručni mjenjač ostavlja i tračak sportskog štiha. Naravno, odabrati možete i dizelski pogonski sklop, primjerice 1,5-litreni TDCi sa 120 KS, međutim cijena tada raste za 20.000 kuna. U oba slučaja precizno Fordovo podvozje posuđeno od Focusa bit će vjeran vozačev partner.

Volkswagena bismo preporučili s 1.6 TDI motorom sa 110 KS – tu jednostavno nema greške! Mala potrošnja, dovoljno "sape" na autocesti i provjerena tehnologija. Nadamo se da su "zločesti" softverski algoritmi u upravljačkoj jedinici motora definitivno stvar prošlosti pa ne vidimo prepreku da investirate u ovakav Touran – osim ako vam prepreku ne predstavlja cifra od 186.000 kuna.

Renault Grand Scenic

Renault uz Grand Scenic nudi dva preporučljiva dizelaša – 1.5 dCi i 1.6 dCi. S obzirom da smo fokusirani na ekonomičnost, kako u momentu kupovine tako i za vrijeme eksploatacije, biramo manji motor sa 110 KS.

Za ugodno putovanje u ovim vozilima važnu ulogu ima atmosfera putničke kabine. Touranova najbitnija značajka je da nema nijednu izraženu slabost. Sjedala su udobna, funkcionalnost korektna, komande dobro podešene. Vožnja možda nije spektakularna, ali je standard sigurnosti visok.

Ford Grand C-Max

Iako Touran raspolaže kvalitetnim materijalima, C-Max nudi plemenitiji ukupan dojam. Ford daje osjećaj sjedenja u mnogo većem automobilu. Sve je masivno, upravljač i ručica mjenjača sjajno leže u rukama vozača. Mada je prikaz instrumentne ploče dijelom sitan, čitkost time nije kompromitirana.

Nekonvencionalan dizajn u stilu svijetlog dnevnog boravka s nisko postavljenim upravljačem Scenicova je specifičnost. Treća generacija Renaultova monovolumena oslikava mediteranski pristup – u njemu vlada opuštena, ponekad i vrlo "labava" atmosfera. Kao da je u prvom redu dizajnerski lounge, a tek potom automobil. Instrumentni sklop s digitalnim prikazom postavljen je centralno, izvan vozačeva vidokruga. Unatoč tome (ili upravo zato?) upravljanje je intuitivno i neproblematično.

Mada su sličnih vanjskih dimenzija i pokretani motorima adekvatne snage, članovi ovoga trija ipak se unekoliko razlikuju – prije svega stilom, a zatim i cjenovno.

Stavimo li cijenu na stranu, jasan pobjednik je Touran. Uravnotežen u kritičnim detaljima, nudi voznu dinamiku bez kompromisa na udobnost. Okretan je kao kompakt, prostran kao furgon i štedljiv poput gradskog automobila. Ford se ističe načinom na koji se vozi, dok je u tom pogledu Grand Scenic manje izravan. Motor i podvozje nisu toliko "izoštreni", pa je auto manje zamoran.

Renault oduševljava veličinom i lakoćom svladavanja dugih pruga, zanimljiv je i udoban, u kabinu unosi mnogo svjetlosti, a oprema mu nije nimalo oskudna. Štedljivost dCi agregata mnogostruko je dokazana. Mada s najduljim stažem ovdje i s nasljednikom koji stiže već iduće godine, Scenic ostaje naš prvi izbor. Naravno, odlučujući faktor je i cijena koja ga stavlja u dvadesetak tisuća kuna povoljniji položaj od Volkswagena, uz neusporedivo bogatiju serijsku opremu. Nimalo zanemarivi argumenti za prosječan hrvatski kućni budžet!

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli