Usporedba malih N1 dostavnjaka: Citroën C3 vs Ford Fiesta vs Peugeot 208 vs Renault Clio vs Toyota Yaris

image

Donosimo pregled dostavnih vozila iz N1 kategorije koji se baziraju na gradskim automobilima. Ovakvi se automobili u pravilu kupuju "na firmu", s mogućnošću odbitka pretporeza. Računica je jasna: homologiranom preradom osobnog u teretni automobil zakonodavac nudi mogućnost nabave vozila bez plaćanja PPMV-a (posebnog poreza na motorna vozila) i sa 100 postotnim povratom PDV-a. Sama kupovina se obično realizira kroz neki vid financiranja, najčešće leasing.

Nakon isteka leasinga poduzetnik ima nekoliko mogućnosti: može zadržati vozilo, može ga prodati kao rabljeno dostavno, ali i kao osobno, uz pretpostavku da u njega prethodno ugradi sjedala i pojaseve te ostale dijelove koji nedostaju. Neophodno je napraviti i novi atest (prenamjena dostavnog vozila u osobno), no trošak tog postupka je prihvatljiv.

Osobni automobili koji su atestirani kao teretno vozilo, s predviđenom mogućnošću da jednom opet postanu osobna vozila, u pravilu se izvana gotovo nimalo ne razlikuju od svoje personalne braće – eventualno imaju zatamnjena stražnja bočna stakla ili neprozirne panele. Ponuda takvih modela je prilično široka, a ovdje smo izdvojili nekoliko: Citroën C3 Entreprise, Ford Fiesta Van, Peugeot 208 Business, Renault Clio Societé i Toyota Yaris N1.

Navedena laka komercijalna vozila zapravo su transformacije istoimenih putničkih automobila u dostavne izvedbe na način da im nedostaje stražnja klupa. Na taj način dobiveni prošireni tovarni prostor odvojen je od prednjih sjedala čvrstom pregradom, što je nužan uvjet da ova vozila ulaze u kategoriju "gospodarskih". Glavna pogodnost njihove nabave je činjenica da se registriraju kao lako gospodarsko vozilo sa 100 posto povrata PDV-a.

Citroën C3 Entreprise

Entreprise na Citroënovom jeziku označava tvorničku preradu putničkog modela u dostavnu izvedbu. Manji od dva ponuđena automobila je C3 Entreprise, a izvana se praktički uopće ne razlikuje od istoimene putničke verzije. Razlika je, dakako, u unutrašnjosti: umjesto stražnje klupe ima prošireni teretni prostor s pregradnom stijenom i prekrivačem za prtljagu. Serijska oprema je vrlo dobra: ESP, dva zračna jastuka, električni paket, tempomat, klima uređaj, potpuno podesiv upravljač i sjedalo vozača itd.

Motorska ponuda je ograničena na bazni 1,6-litreni dizelski agregat, što je apsolutno u redu. Za 73.890 kuna (cijena s popustom, bez PDV-a) motor modela C3 Entreprise razvija 75 KS (pri 3500 o/min) i isporučuje 233 Nm (pri 1750 o/min), uz deklariranu prosječnu potrošnju od svega 3,5 l/100 km. Korisna nosivost vozila je 445 kg, a obujam prostora za teret 579 litara ispod pregradne police odnosno 996 litara do krova.

Ford Fiesta Van

Fiesta Van je poznato ime na globalnoj sceni lakih gospodarskih vozila. Temelji se na aktualnoj Fiesti s trima vratima, no za razliku od većine konkurenata Fiesta Van demonstrira određeni odmak od paralelne osobne izvedbe jer umjesto stražnjih bočnih prozora ima neprozirne panele u boji vozila. Čvrsta pregradna stijena između vozača i teretnog prostora ispunjava fiskalni preduvjet za 100-postotni odbitak PDV-a, no ukoliko će nakon isteka amortizacije biti potrebno Fiestu Van preraditi u putničku verziju, to neće biti lako.

Uz ovo vozilo preporučamo 1,5-litreni Duratorq TDCi motor sa 75 KS i ručnim 5-stupanjskim mjenjačem. Najveći okretni moment od 185 Nm čini ga dovoljno snažnim, uz istodobno izraženu štedljivost. Troši 3,7 l/100 km čime je za litru i pol skromniji od 1,25 -litrenog benzinskog rođaka koji je također u ponudi. Cijena Ford Fieste Van 1.5 TDCi 75 iznosi 89.950 kuna (bez PDV-a). Efikasnost teretnog prostora mjeri se zapreminom od točno jednog kubičnog metra. Maksimalna moguća visina tereta je 806 mm, a duljina 1296 mm. Korisna nosivost je 508 kilograma.

Peugeot 208 Business

Šminkerski Peugeot gradskog formata raspoloživ je i kao dostavno vozilo. Tvornički prerađeni 208 Business izvana se ni po čemu ne razlikuje od svoje putničke varijante, no registriran je za prijevoz dva putnika. Teretni prostor mu se proteže do prednjih sjedala gdje se nalazi čvrsta pregradna rešetka, a zadnja klupa je izvađena.

S obzirom kako se masa praznog vozila i nosivost ne razlikuju bitno od nekomercijalne izvedbe, 208 Business je vrlo ugodan za vožnju. Kod nas je dostupan u izvedbi s petorim vratima i dizelskim motorom BlueHDi 75. Performanse ovako složenog automobila na razini su putničke izvedbe, a same karakteristike pogonskog stroja podudaraju se s onima kod Citroëna C3 Entreprise.

Serijska oprema je standardno dobra i sadrži ESP, čak šest zračnih jastuka, klima uređaj, tempomat itd. Korisni obujam teretnog prostora iznosi 1062 litara, a nosivost je 340 kg. 208 Business se može nabaviti za 77.815 kuna (bez PDV-a).

Renault Clio Societé

Još jedan model iz "francuske poduzetničke zone" je Clio Societé. Pojavio se relativno nedavno, kao nasljednik legendarnog modela Clio Serviser. Krase ga fluidne linije i privlačan izgled Clija četvrte generacije. Njegov je izgled toliko sportski da se čak i postavlja pitanje nudi li dovoljno korisnog teretnog prostora? Razloga za zabrinutost nema – zahvaljujući pametno oblikovanoj unutrašnjosti se iza prednjih sjedala nalazi teretni prostor zapremine 560 litara (mjereno do razine prozora), proširiv do cijelog kubičnog metra ukoliko se teret slaže do linije krova. Korisna nosivost vozila također je primjerna: 520 kg.

Paket opreme Societé sadrži ESP, LED dnevna svjetla, klima uređaj, prednji par zračnih jastuka, tempomat, električni paket i drugo. Na raspolaganju su tri motora: benzince 1.2 16V 75 i 0.9 TCe 90 i ovdje ćemo zaobići, u korist idealnog pogonskog stroja, 1.5 dCi 75 dizelaša. Uz najveći okretni moment od 200 Nm (pri 1750 o/min) dovoljan mu je i 5-stupanjski ručni mjenjač kako bi bio štedljiv: mješovita potrošnja iznosi 3,6 l/100 km. Cijena Clija Societé 1.5 dCi 75 iznosi 78.600 kuna (bez PDV-a).

Toyota Yaris N1

Nedugo nakon dolaska Yarisa aktualne generacije Toyota je također ponudila gospodarsko vozilo temeljeno na modelu iz B segmenta, uz mogućnost potpunog odbitka PDV-a. Iza prednjih sjedala Yaris N1 ima prtljažni prostor koji je odvojen čeličnom pregradnom mrežom. Tovarni prostor je ravnoga dna i u potpunosti je presvučen tepisonom. Cjelokupna prerada Yarisa iz putničkog automobila u komercijalno vozilo odrađuje se u Hrvatskoj.

U ponudi je s trima vratima, a moguće ga je naručiti u dvije benzinske varijante (1,0 VVT-i i 1,33 Dual VVT-i) te dizelskoj 1,4 D-4D. Snage navedenih motora su, redom: 69, 99 i 90 KS, a performanse kao i potrošnja goriva podudaraju se s onima kod putničkih izvedbi. Valja napomenuti kako snažniji benzinac ima mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i stoji 72.880 kn, dok je "savršeni" D-4D dizelaš (90 KS pri 3800 o/min, 205 Nm pri 1800–2800 o/min) nešto skuplji – 83.440 kn (cijene su bez PDV-a).

Serijska oprema je bogatija nego kod konkurenata i sadrži ESP, četiri zračna jastuka, klima uređaj, električni paket te radio. Volumen tovarnog prostora je impresivan i mjeri 1,4 kubična metra, a korisna nosivost kreće se između 478 i 490 kg. Važna napomena odnosi se na jamstvo koje kod Toyote traje pet godina, bez ograničenja kilometraže.

Konačna ocjena

Prije proglašenja preporuke ovoga tjedna valja naglasiti kako se kupnja gospodarskog vozila unekoliko razlikuje od kupovine "civilnog", osobnog automobila. Na odluku utječu okolnosti koje privatni kupci možda niti ne poznaju. Primjerice, vrlo je bitno koja marka nudi najbolju liniju financiranja, kakvo je i koliko iznosi jamstvo, postoji li u blizini servis, posjeduje li tvrtka već neko vozilo dotične marke i kupuje li se samo jedno vozilo ili cijela flota – to su čimbenici koji bitno utječu na odluku.

Iako smo u članku naveli cijene koje smo dobili od zastupnika ili se nalaze na njihovim službenim internetskim stranicama, u konačnici postoji još relativno širok prostor "prilagodbe" unutar kojega se proizvođač i klijent mogu dogovarati. Stoga bi bilo neprofesionalno donijeti preporuku za kupnju samo na temelju javno dostupnih podataka, odnosno "listne cijene".

Premda je upravo cijena, odnosno trošak jedan od najbitnijih faktora kod poslovnih odluka ovoga tipa, zaobići ćemo usporedbu na temelju financijskih pokazatelja i pokušati istaknuti neke različitosti između samih automobila.

Toyota ima odličan pogonski stroj i nudi najdulje jamstvo koje kod drugih eventualno i djelomično možete doplatiti. Osim toga, Yarisa bije glas da je jedan od najmanje kvarljivih automobila uopće. Renault ima dugu tradiciju na području gospodarskih vozila i najgušću servisnu mrežu, a Clio je siguran pobjednik "modne revije" malih dostavnih automobila – ne samo izvana, nego i u unutrašnjosti.

Citroën će uz najnižu cijenu za dizelski model omogućiti i sjajne okvire za pregovaranje, ali treba znati kako je C3 na zalasku karijere. Standarde sada postavljaju drugi – primjerice Peugeot, čija 208-ica nudi sportski handling i sportsko ležanje, no zbog osebujnog kokpita ne odgovara višim osobama. Na kraju, Ford je također "stari" igrač u ovome kvintetu, ali unatoč godinama te dijelom oskudnu serijsku opremu još uvijek košta najviše.

Uzevši sve u obzir i, naravno, ograđujući se od mogućih "boljih uvjeta" (čitaj: osjetno niže cijene od ovdje navedenih) tijekom stvarnog pregovaranja, pobjednikom možemo proglasiti Toyotu Yaris. Razlog više u korist Yarisa je što pripada automobilskoj kući vrlo visokog ugleda, što je dobrodošao argument i za stvaranje boljeg renomea vaše tvrtke.

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli