Nepretenciozni kompakti stabilne osobnosti: Citroën C4 vs Hyundai i30 vs Toyota Auris

image

Kompaktni modeli marki Citroën, Hyundai i Toyota vrlo su dobro poznati na ovim prostorima. Na hrvatskim su cestama prisutni još od ranih devedesetih godina. Citroën je avangardnog BX-a tada smijenio neupadljivijim ZX-om, Hyundai se tek predstavio s Ponyjem, a Toyota se dokazivala s Corollom sedme generacije. Bila su to vremena kada se od automobila prije svega očekivalo da ne hrđa, da izdrži put do mora i da opskrbljenost rezervnim dijelovima bude uredna. Malo se marilo za sigurnost, ekologiju, ergonomiju ili gubitak vrijednosti.

Mada marketinško-produktni odjeli danas propagiraju upravo sve navedeno (pa i više), većini kupaca i dalje je najvažnije da im automobil ne stvara brigu. Prioritet je da uvijek pouzdano pali, da ne gubi svoje tekućine, da se ne pale crvene lampice na armaturnoj ploči, da se ne "zmrda" elektronika i da samo jednom godišnje mora na servis. Sve to prosječnom je kupcu važnije od aktivne sigurnosti, količine ispušnih plinova, reciklabilnosti karoserije ili ekološkog stupnja proizvodnje.

Ipak, apetiti su tijekom godina lagano porasli, kao i cijena goriva. Traži se da vozilo bude ekonomično, da s lakoćom održava autocestovnu brzinu i da jednoga dana lako pronađe kupca, kao rabljeno vozilo. Usporedili smo modele koji imaju dobre predispozicije ispuniti traženo: Citroën C4, Hyundai i30 i Toyota Auris. Radi se o tri automobila koji su ove godine redizajnirani i zakoračili su u svoje zrele godine.

Hyundai i30

Zbog promjene zastupnika Hyundai veći dio 2015. nije bio aktivan na tržištu, no srećom to razdoblje je za nama. Vozila se ponovno prodaju, mreža je vitalna, sve funkcionira kao i prije. Razlog više da našu usporedbu otvorimo poznatim, sada blago redizajniranim modelom i30.

Vidljive promjene uslijed redizajna u ovome su trenutku manje važne. Svode se na remodelirane kalupe za proizvodnju odbojnika, drugačija svjetlosna tijela i poneku sitnicu u putničkoj kabini. Iako kvaliteta ugrađenih materijala nije vrhunska (mjestimično djeluju previše sintetički), obrada i sklapanje je izvedeno vrlo korektno.

Prostranost je dobra, udobnost sjedala zadovoljavajuća, ovjes neprimjetan – ni tvrd, ni mekan, ni sportski, ni inertan. Kao i mnogo toga u i30, najbolje se opisuje riječju "prosječan". Obiteljske potrebe s lakoćom servisira pošteno odmjeren prtljažnik (378 l proširivo do 1316 l, prema standardu VDA).

Manji dizelski motor iz zapremine 1396 ccm izvlači solidnih 90 KS. Ne obazirući se na vrijednosti deklarirane prosječne potrošnje, u realnosti smo zabilježili oko šest litara. Petstupanjski ručni mjenjač i masa vozila oko 1300 kilograma ne obećavaju sportske performanse, no Hyundaijevi kupci to niti ne očekuju. Umjesto toga, dobit će pouzdanost poput "japanca", dobru servisnu mrežu i neupadljivost. To zadovoljstvo će ih – uz drugi po redu, a već prihvatljivo opremljen paket opreme iLike – koštati 122.490 kuna.

Citroën C4

Za gotovo isto toliko (120.900) kuna Citroën nudi model C4 BlueHDi 100. Snagu od 99 KS motor izvlači iz veće litraže (1560 ccm) pa je nešto potentniji na niskim okretajima, ali tu malenu razliku odmah neutralizira neprecizan 5-stupanjski mjenjač.

Aktualni C4 je također nedavno osvježen, no zaista se radi o nijansama koje nisu utjecali na njegovu, za Citroën iznimno "običnu" osobnost. Mada je u ovoj klasi prije 40 godina iznenadio dizajnerski i tehnološki superiornim GS-om, a taj 'long-seller' potom zamijenio futurističkim BX-om, Citroënov današnji kompakt ne puca od avangarde.

Zadržana je udobnost: sjedala su dobro oblikovana i raskošno dimenzionirana, posebno sprijeda. Hvalimo prostranu i udobnu unutrašnjost te prtljažnik koji je veličinom iznad očekivanja. Korisna zapremina iznosi 408 litara (točnije 380 l prema VDA normi uz rezervni kotač pune veličine) čime C4 obara rekorde, pobjeđuje kompletnu europsku konkurenciju i gotovo doseže razinu srednje klase.

Stotinjak turbodizelskih konja s pripadajućim okretnim momentom izvrsno opslužuju prosječnog vozača te omogućavaju potrošnju oko šest litara na 100 km. Oprema je kod Citroëna uvijek "svečanije" servirana pa je primjerice tempomat, Citroënovim jezikom "Regulator/limitator brzine", inače vrlo korisna sitnica kada ste na putu, dio serijske opreme. Automobil se ionako najbolje snalazi na putovanjima. Tada je tih i udoban, dok se na gradskim ulicama, često išaranima neravninama i ležećim policajcima, njegovo podvozje nerijetko neugodno oglašava.

Toyota Auris

Treći kandidat je Toyota. Redovni redizajn modela Auris tempiran je prije isteka treće tržišne godine i doziran je nešto opsežnije. Vanjština je modificirana i sada izgleda ekskluzivnije, možda i agresivnije. Armaturna ploča je izgubila svoju kaotičnost i razigranost koja je zamijenjena nekom vrstom japanske elegancije. Uvedena je sjajna crna plastika i umjetna koža, no i tkanina vrlo udobnih i raskošno dimenzioniranih sjedala izgleda suvremenije.

Europskim stilskim elementima oplemenjeni Auris zadržao je svoju stabilnu valutu – 1.4 D-4D motor s kojim je u Hrvatskoj i najtraženiji. Uz turbinu promjenjive geometrije i intercooler, maleni D-4D diše kroz osam (a ne 16) ventila, a bregastu osovinu pokreće lanac. Troši manje od konkurenata (na testu prosječno 5,5 l/100 km).

Kako je ovjes automobila također unaprijeđen, dolazimo do izbalansiranog, ozbiljnog vozila visoke ekonomičnosti. Osjećaj vožnje je skladan, ergonomija najbolja u ovome triju, mada su druga dva automobila u nekim detaljima minimalno prostranija. Ipak, Toyota ostavlja dojam odlično skrojenog odijela, a sama veličina, u apsolutnom smislu, pada u drugi plan. Poneki milimetar više širine za ramena ili za litru-dvije veći prtljažnik ne igraju ulogu – važno je da se u vozilu dobro osjećamo, ako treba – i satima.

Među Aurisove finese ubrajamo točan 6-stupanjski ručni mjenjač, motor tihoga rada, korektno prigušen i precizan ovjes, udobnost (do veličine kotača 16") i finu završnu obradu. Paketi opreme su promišljeno sastavljeni već od osnovne razine Active, gdje Auris primjerice jedini ovdje posjeduje vanjske kvake i retrovizore u boji vozila.

Na kraju, odluka za preporuku pada upravo na model globalnog proizvođača broj jedan, Toyote. Auris je automobil koji podjednako oduševljava u svakodnevnom stop-and-go režimu gradske vožnje, ali i za vrijeme vikend-izleta ili tijekom godišnjeg odmora kada se traži češća i dugotrajnija suradnja čovjeka i stroja. Auris je sa svojih 127.900 kuna za nijansu skuplji od preostala dva suparnika, no mišljenja smo da u zadanim okvirima to ne predstavlja odlučujući hendikep. Osim toga, ulaganje u čvrstu valutu svakako se isplati.

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli