Honda CR-V vs Kia Sportage vs Mazda CX-5

image

Među "malo manje skupe" automobile ubrajaju se obiteljska SUV vozila koja su proteklih godina snažno evoluirala. U svojim korijenima ova kategorija seže do terenaca nešto civiliziranijeg izgleda, a tijekom proteklih godina odbačeni su suvišni utezi: prvo kruta šasija, pa reduktori, zatim zatvarači diferencijala, a potom i pogon na sve kotače. Offroader se pretvorio u Softroadera i nastao je SUV!

Paralelno s ovim procesom razvijao se i dizajn – današnji SUV izgleda dinamično, urbano i prije svega atraktivno. Nekadašnje mehaničke poslastice zamijenjene su tehnološkim dostignućima druge vrste: LED svjetla, elektronski sustavi asistencije u vožnji, visoka vjernost zvuka ugrađenih multimedijalnih centara, head-up displayi, automatski višezonski klima uređaji itd. Nekadašnji "čelični" hardver prepustio je mjesto mnogo "mekšem" elektronskom hardveru s mnoštvom ugrađenog softvera. Cijena kompletnog paketa pri tome se nije bitno mijenjala.

Honda CR-V

Razgovaramo o sumama iznad 250.000 kuna – takva je cijena modernog kompaktnog SUV-a koji briljira na obiteljskim putovanjima i u gradskoj svakodnevici, a snalazi se i po nepoznatom terenu – uz zamolbu da podloga ne bude radikalno neravna. Prelistavajući prospekte i cjenike raznih marki, izbor idealnog obiteljskog SUV-a suzili smo na tri popularna predstavnika – dvije japanske i jedne korejske marke.

Ako ste do sada bili ravnodušni prema rastućem SUV segmentu, to bi se uskoro moglo promijeniti. Ova vozila nude komfor i svestranost limuzine odnosno karavana, uz polivalentnost monovolumena. Njihovi sve efikasniji dizelski pogoni nisu opterećeni teretom kardana i dodatnog para pogonjenih kotača pa su postali i iznenađujuće štedljivi. Naravno, do ekonomičnosti malih gradskih automobila dijeli ih velika distanca: sâma potrošnja goriva tek je jedan od niza elemenata zavisnih i nezavisnih troškova koje generiraju automobili.

Interijer Honde CR-V

Ipak, kako ne spadaju strogo među premium proizvode, prikazani modeli neće previše opteretiti obiteljski budžet – naravno, nakon isplate maloprodajne cijene koja je, ipak, pozamašna. Honda ima najveći potencijal za štedljivo ophođenje s pogonskim gorivom: i-DTEC dizelaš relativno malog obujma unatoč skromnoj snazi sjajno izlazi na kraj s masivnom karoserijom CR-V-a. Precizan mjenjač dobro proračunatih prijenosnih omjera dobrodošla je pomoć pri tome.

Kia igra na sigurniju kartu. Premda u portfelju nudi i manji CRDi agregat zapremine slične Hondinom motoru, odabrali smo ozbiljniji blok. Low-power izvedba korejskog dvolitraša činila nam se pravim izborom. Na cesti se dokazuje ozbiljnim nastupom uz stalne rezerve snage. Mazda na to dodaje još čašicu radne zapremine što u konačnici iznosi 2,2 litre. Izvorni promotor Skyactiv tehnologije može se podičiti najboljim odzivom na gas i performansama kakvih se ne bi posramila ni bolja sportska limuzina.

Mazda CX-5

Mazdino podvozje spremno je na izazove koje postavlja motor. Unatoč 19 colskim "šlapama" nudi dovoljno udobnosti i – što je najvažnije – vozilu ne dozvoljava prekomjerno naginjanje u zavojima. O sigurnosti brine cijela armada elektronike. Kia i Honda imaju solidne ovjese koji se ni po čemu ne ističu – ni pozitivno, ni negativno. Sva tri automobila raspolažu oblim prtljažnicima, a vizualno najveći se nalazi u CR-V-u.

Serijska oprema ovakvih automobila ne smije biti oskudna. Sučelili smo solidne pakete opreme iz "zlatne sredine" ponude, a koji su ujedno i čest odabir kupaca. Ne bi ni imalo smisla kupovati "luksuz" bez luksuznih dodataka, a SUV vozila definitivno spadaju u kategoriju luksuza – oni su nešto što želite, ali i bez čega možete.

Aluminijski naplatci promjera 19 cola (kod Honde 18 cola), dvozonski klima uređaji, parkirni senzori sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag, ksenon ili LED svjetla, multimedijalni sustavi "na tač", Bluetooth, ozvučenje iz renomiranih kuća (Kia – JBL; Mazda – Bose), grijana prednja sjedala, tempomat itd. itd.

Kia Sportage

Razlike su u nijansama što je prirodno jer se radi o ljutim tržišnim konkurentima. Ipak, osjećaj najboljeg komfora i najugodnijeg okruženja pronašli smo u Mazdi. CX-5 Takumi (Takumi u slobodnom prijevodu s japanskog znači "majstor svojeg zanata") je posebna "edicija" dostupna od sada pa do sredine iduće godine. U osnovi se gradi na Attraction opremu, ali sadrži gotovo sve one "goodies"-e koji dolaze u paketu Revolution.

Prednost za kupca Takumi je dvostruka: prvo, opremu okvirne vrijednosti oko 20.000 kuna dobiva za doplatu od oko 6.000 kuna i drugo, paket Takumi može kombinirati i uz slabije motore i samo s prednjim pogonom, što kod Revolutiona nije slučaj. Tako štedi i do 50.000 kuna u slučaju da želi imati vrhunsku opremu na Mazdi CX-5.

Kia Sportage interijer

Slična je ideja Hondine Lifestyle opreme koja se ne razlikuje bitno od skupljeg Executive paketa, ali Hondinih 120 KS jednostavno traži "jeftinije" okruženje jer se u skupom ambijentu taj motor ipak osjeća malo izgubljeno. Istina je da se dobro snalazi s karoserijom CR-V-a, ali "dobro" za vlasnika SUV-a možda nije "dovoljno dobro". Plaća više pa želi određene rezerve koje neće često koristiti, ali mu imponira to što ih posjeduje.

Na stranu sada s filozofijom, a prije proglašenja pobjednika razgovarajmo malo i o percepciji onog očitoga. Glede razine udobnosti sva tri modela nude dobra sjedala, mnogo mjesta i sva čuda luksuzne opreme zbog čega pružaju visok komfor tijekom dugih putovanja. Profesionalan pogled na ergonomiju otkriva kako Kia i Mazda prate sličnu logiku. U oba vozila nalaze se funkcionalni interijeri sa sportskim detaljima čime namiguju premium segmentu. Dizajn njihovih putničkih kabina je izbalansiran, a k tome prevladava i izvanredna kvaliteta plastike i tekstilno-kožnih presvlaka. U potpunosti ispunjavaju zadane uvjete, ali je CX-5 osjetno dinamičniji automobil, uz jednaku ekonomičnost.

Unutrašnjost u Mazdi CX-5

No, Kia se (još) ne predaje. Malen i lagan upravljač omogućuje natprosječnu okretnost i brze reakcije u gradskom prometu ili zavojitoj cesti. S druge strane, CX-5 ima brži mjenjač i snažniju "konjicu" pa Sportageu uvjerljivo "bježi" čim se nađu na autocesti. U prilikama gdje će se ovakva vozila najviše koristiti, Mazda daje najbolji odgovor. Uz cijenu koja je, u najmanju ruku konkurentna, CX-5 pruža i malo više od ostale dvojice. Bez postojanja opreme Takumi Mazdina bi cijena bila previsoka, ali ovako zaista nema dileme o tome gdje je najbolje potrošiti oko 260.000 kuna na novi SUV. Čestitamo, Mazda!

Pobjedu ovaj put odnosi Mazda CX-5

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Podijeli