Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS TEST

Kada je Ford 2019. godine predstavio novu Pumu, mnogi su se sjetili modela Pume s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je to ime imao coupe model baziran na Fiesti, no u Fordu su sada to poznato ime dali gradskom SUV modelu, koji je također nastao na Fiesti. Uz to, pozicioniran je iznad njohovog najmanjeg SUV-a EcoSport, a od njega je i puno zanimljiviji.

Puma se nudi s dizelskim ili blagim hibridnim motorima, a nama je na test stigla izvedba s ugrađenim turbo dizel motorom koji razvija 120 KS. Ovaj se motor pokazao kao optimalnim izborom za ovaj model, jer mu ne nedostaje snage, a istovremeno je i prilično štedljiv. Uz to, Ford je dobro poradio na zvučnoj izolaciji, pa je motor tih, i ponekad uopće zaboravite kako se ispod poklopca motora nalazi dizelaš.

Dizajn i praktičnost

Nakon ne baš uspješnog dizajna na modelu EcoSport, Ford je od Pume napravio prilično zanimljiv automobil koji je oku privlačan iz svih kuteva, a u to smo se uvjerili i pogledom na pješake koji su nerijetko okretali glavu za Pumom. Prednji kraj donosi i zanimljivo dizajnirana LED dnevna svjetla koja se sastoje od dva dijela, pa možemo zaključiti kako je to poseban dizajnerski potpis ovog modela, koji ga izdvaja od konkurencije.

Gledajući s boka, Puma izgleda sportski zahvaljujući velikim metalnim površinama i prilično malim prozorima, koji ne utječu puno na vidljivost koja je na razini konkurencije, a sportski dojam se naglašava i prilično ''napuhnutim'' blatobranima. S druge strane, robusnost mu daje crna plastična obloga koja se proteže oko čitavog vozila.

Straga pak Puma izgleda veća nego što u stvarnosti i je. Tako stražnje maglenke, koje su smještene u same bočne rubove branika naglašavaju širinu, a natpis Puma je pomodno smješten u sredinu vozila, tik ispod Ford znaka. Stražnje staklo nije velike površine, no vidljivost je zadovoljavajuća, a kao pomoć vozaču su ugrađeni stražnji senzori, pa problema s parkiranjem neće biti.

Vrata prtljažnika su široka, i otvaraju se dovoljno nisko kako utovar težih predmeta ne bi bio problem. Na prvu, vidljiva je ravna površina, koja nije duboka, i možda se čini malenim, no dovoljan je za tjedne šopinge. No pravu tajnu skriva micanjem podnice, koja ima svoj nosač, pa je nećete trebati vaditi van kako vam ne bi smetala, a ispod nje vas očekuje duboki spremnik s plastičnom oblogom u koji će stati mnogo toga.

A ako se pitate zašto plastični, pa zato da ga se može lako oprati. Naime, na dnu spremnika se nalazi poseban čep, koji se može maknuti i time se otvara odvod voze, pa u njega možete spremati blatne čizme, bez razmišljanja kako ćete to kasnije očistiti. Prtljažnik ima obujam 456 litara, što je jedan od najboljih rezultata u klasi, dok se preklapanjem stražnjih sjedala obujam može proširiti na 1.216 litara. Uz to, Puma ima i dobru nosivost od gotovo 500 kg!

Unutrašnjost

Ulaskom u unutrašnjost i smještajem na vozačko sjedalo, koje je dovoljno povišeno za bolju vidljivost i udobniji i lakši ulazak i izlazak, ispred vas se nalazi poznati Fordovski dizajn unutrašnjosti. I to nije nimalo loše, dapače. Sve je prilično logično postavljeno i ergonomski dobro riješeno.

Uz to, podešavanje je lako i intuitivno, pa već nakon desetak minuta ćete zapamtiti gdje se nalazi koja tipka na volanu, ili ćete moći podesiti brzinu ventilacije klima uređaja bez potrebe za micanjem pogleda s ceste. Klima uređaj je ručne prilagodbe i dostupan je samo u ovom početnom paketu opreme. Nama se svidio radi lakog korištenja.

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_01

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_02

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_03

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_04

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_05

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_06

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_07

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_08

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_09

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_10

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_11

image

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_12

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_01
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_02
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_03
image
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_04
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_05
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_06
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_07
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_08
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_09
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_10
image
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_11
image
Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120KS_12

Instrument ploča je analogna, no na nju je postavljen i 4,2-inčni TFT ekran putem kojeg se prikazuju vrijednosti putnog računala ili pak neki od sigurnosnih sustava. Iako jednostavnog izgleda, instrument ploča prikazuje sve važne informacije istovremeno, pa je to još jedan dokaz kako jednostavno može biti i funkcionalno. Središnji zaslon dolazi u veličini od 8 inča, a već i najosnovniji paket opreme Titanium donosi serijsku navigaciju i digitalni radio prijemnik (DAB), a tu je i glasovno upravljanje i sedam zvučnika. I više nego što prosječan domaći kupac očekuje, ali i treba.

Prostranost je na prednjim sjedalima jako dobra, a vozačevo sjedalo i volan se izdašno podešavaju, pa će svatko lako naći idealnu poziciju. Za pohvalu je i dovoljna širina vozila, pa je serijski prednji naslon za ruke dovoljno širok kako se vozač i suvozač ne bi dodirivali laktovima. Uz to, spužva je deblja nego kod konkurencije, pa je i udobnost veća, a žuljanja nema ni nakon duže vožnje. Straga je prostora na razini klase, što znači kako ćete straga moći smjestiti tek dvije odrasle osobe prosječne visine, dok će višim osobama nedostajati prostora i za koljena i za glavu, no djeca će se udobno smjestiti. Uz to, treba naglasiti kako se vrata otvaraju prilično široko, što će se svidjeti svima koji moraju postaviti djecu u sjedalicu.

Motor i vožnja

Pod poklopcem motora testnog modela smjestio se, kod domaćih kupaca još uvijek rado viđeni turbo dizel motor, koji u ovom slučaju ima obujam od 1,5 litre i razvija maksimalnu snagu od 88 kW, odnosno 120 KS i pritom nudi i popriličnih 285 Nm okretnog momenta, a uparen je sa 6-brzinskim mjenjačem.

A kako nam se svidjela navedena kombinacija? Poprilično. Naime, Puma je teška 1.350 kg i motor se prilično lako nosi s ovom karoserijom. Ne možemo reći kako je Puma sportaš, jer joj za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 10,3 sekunde, a maksimalna brzina joj je 185 km/h, no ono što oduševljava su međuubrzanja i odlična i brza reakcija na pritisak papučice gasa. Tako s njom neće biti problema prilikom preticanja, a sasvim dobro se snalazi i na autocesti. Mjenjač je dovoljno kratkih hodova i precizan, što pridonosi boljem dojmu u vožnji.

Puma je i prilično tvrdo podešena, a rado kroz zavoje prolazi i nešto brže, bez ikakvih negativnih posljedica, a sjedala imaju dovoljno bočnog oslonca da ne ''letate'' po autu. U neku ruku bi mogli reći da će prosječnom vozaču ovo biti pravi vozački auto.

A uz sve navedeno, Puma se pokazala i kao iznimno štedljiv model. Prosjek nam je na kraju testa bio tek 4,8 litara! Da, dobro ste pročitali. Doduše, bilo je tu dosta vožnje po otvorenoj cesti, gdje se uz poštivanje prometnih ograničenja bez problema može voziti i s 4 litre, dok će na autocesti Puma i dalje biti štedljiva, a ispod 7 litara možete trošiti i pri brzinama od 150 km/h! U zagrebačkim gužvama, potrošnja nam se kretala između 6 i 7 litara.

A što se udobnosti tiče, i ona je na prilično visokoj razini, a to se mora zahvaliti već spomenutom tvrđe podešenom ovjesu koji Pumu drži čvrstom i s iznimno malo ljuljanja. Stražnji kraj voli poskočiti na kratkim i visokim uspornicima, no oni su rijetki pa neće često smetati.  

Zaključak i cijene

Ford Puma Titanium 1.5 EcoBlue 120 KS je od dodatne opreme posjedovala samo metalik crvenu Fantastic boju, a cijena se zaustavila na 165.826 kuna. To je ujedno i najpovoljnija dizelska Puma koja je dostupna na našem tržištu, a kao što smo već rekli, oprema je i više nego dovoljna za većinu domaćih vozača, a cijena je na razini jednako opremljene i motorizirane konkurencije, ili čak nešto povoljnija, no nudi bolje vozne karakteristike.

S ovim motorom je dostupna i u izvedbama Titanium Edition (206.990 kn), ST-Line Edition (191.990 kn) te u najbogatijoj ST-Line X Edition izvedbi koja košta 226.990 kuna, koja donosi i 19-inčne aluminijske naplatke, ST-Line paket spojlera, 12,3-inčnu digitalnu instrument ploču, sportska sjedala i ostalu opremu koja se nalazi na poprilično dugom popisu.

Što se pak ostalih motorizacija tiče, Puma je dostupna s jednolitrenim Ecoboost turbo benzincima s blagom hibridnom tehnologijom i to u izvedbi sa 125 KS, čija cijena starta od 154.990 kuna, te u izvedbi sa 155 KS, gdje je cijena jednaka izvedbi s testnim dizelskim motorom.

Ford Puma nije model koji će se često naći na vrhu ljestvice kupaca, no onaj tko je isproba će je često staviti baš tamo. Jer ako vam izgled nije isključiva i najbitnija stavka, već je to doživljaj u vožnji, onda ćete Pumi svakako dati prednost ispred konkurencije.

Podijeli