Renault Megane TCe EDC Edition One TEST

Kada je u rujnu 2015. godine predstavio četvrtu generaciju Meganea, Renault je napravio veliki korak u dizajnu ovog kompaktnog modela kojeg je uveo 1996. godine kao zamjenu za tada već vremešni model Renault 19. Iako je prodaja krenula tek sljedeće ljeto, Megane je i dalje izgledao dovoljno svježe. No stalni napredci u automobilskoj branši natjerali su Renault na redizajn kako bi u Megane unijeli novi život, te kako bi i dalje bio konkurentan do pojave nove generacije.

Megane je nakon redizajna dostupan s 1,3-litrenim turbo benzincem u izvedbi sa 140 i sa 160 KS, a u ponudi je i 1,5-litreni turbo dizelaš snage 115 KS, dok je plug in hibrid dostupan samo kao karavan, iako je najavljena takva izvedba i za 5-vratni kompakt. Zanimljivo je kako Renault automatski EDC mjenjač nudi u svim izvedbama motorizacije, a mi smo isprobali izvedbu sa 140 KS i automatskim EDC mjenjačem s dvije spojke, te drugim bogatom Edition One opremom.

Dizajn i praktičnost

Malo nekad znači i puno, a najbolji pokazatelj je redizajn ovog Meganea. Iako je na prvu teško reći što je novo, ali ipak Megane nekako bolje izgleda. Tako sprijeda donosi novi branik s redizajniranim maglenkama i njihovim kućištem, a sad već i najosnovniji model serijski dolazi s Full LED Pure Vision svjetlima i dnevnim LED svjetlima C oblika.

Bočna linija se nije nimalo promijenila, a jedine razlike su novi dizajn aluminijskih naplataka koji sada dolaze u veličinama od 16, 17 i 18 inča, a testni je model bio opremljen 16-inčnim Impulse naplatcima, koji su serijska oprema.

Straga su promjene ponovo decentne, no nova grafika LED stražnjih svjetala i detalji na braniku ponovo mu daju elegantan izgled. Tu je i nova metalik smeđa Solar boja i dodatno zatamnjena stražnja stakla koja zaokružuju dizajn te od Meganea rade privlačan automobil.

Ono što se nije nimalo promijenilo je prtljažnik obujma 402 litre, koji preklapanjem stražnje klupe raste na 1.247 litara. Vrijednosti su to u vrhu klase, a široki otvor olakšava manevriranje predmetima. Testni model je imao i rezervni kotač smanjenih dimenzija koji se doplaćuje 1.300 kuna, a mi smo uvijek za njega, a ne za kit za popravljanje.

Unutrašnjost

Ono što smo rekli za vanjski izgled, vrijedi i u unutrašnjosti. Promjene su male, no donose mnogo toga novoga. Manje je opet više. Tako se ispred vozača sada može naručiti 10-inčna digitalna instrument ploča, a na središnjem dijelu je sada u ponudi novi 9,3-inčni multimedijski zaslon (doplata za oba u paketu Navigacija+ je 6.800 kuna).

No ono što smo mi prvi primijetili su nove komande klima uređaja koje su sada izdvojenije iz multimedijskog zaslona i donose vlastite prekidače. Doduše, nije moguće sve kontrolirati putem njih, no najvažnije stvari su sada dostupne za podešavanje bez potrebe za micanjem pogleda s ceste. Digitalna instrument ploča je pregledna i prilagodljiva, no dizajn ovisi i o izboru načina vožnje, koji se podešava putem Multi-Sense tipke. Softver koji je ugrađen u multimedijski zaslon je najnovije generacije i donosi svjež dizajn i puno brži rad u odnosu na prethodnika. Brzina nije kao na mobitelu, no nije ni puno sporija.

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 01

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 02

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 03

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 04

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 05

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 06

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 07

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 08

image

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 09

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 01
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 02
image
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 03
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 04
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 05
image
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 06
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 07
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 08
Renault Megane TCe 140 EDC Edition One 09

Što se pak prostranosti tiče, na prednjim sjedalima ima prostora za svakoga, a i sjedala, ali i volan, se izdašno podešavaju, pa problema s prilagođavanjem neće biti. Straga je skučenije, i tamo se najbolje osjećaju djeca, a ako trebate više prostora straga svakako razmotrite karavansku Granadtour inačicu koja donosi 43 mm veći međuosovinski razmak, a čitava razlika je prenesena na prostor za koljena za putnike na stražnjim sjedalima.

No zato će stražnji putnici uživati u svježem zraku zahvaljujući otvorima ventilacije, a tu su i dva USB priključka za punjenje gadgeta. Treba li djeci u današnje vrijeme uopće nešto više? Naime, njima prostora za koljena ili pak za glavu neće nedostajati, pa će se moći udobno smjestiti, i tako preživjeti i duže putovanje.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao već dobro poznati 1,3-litreni turbo benzinac koji je u ovom slučaju razvijao 140 KS i bio je uparen sa 7-brzinskim automatskim EDC mjenjačem s dvije spojke. Ovaj je motor razvijen u suradnji s Mercedesom, a može se naći u Mercedesovoj A i B klasi, u Cliju, Megane, Kadjaru, Nissan Qashqaiju, ali i Daciji Duster.

U Meganeu se odlično snašao, no imamo osjećaj kako ga mjenjač sputava. Naime, ponekad EDC mjenjač sporo reagira, ili pak ni sam nije siguran u koju brzinu da trenutno stavi. No ako se vozite laganije i bez naglih promjena, s njime neće biti problema.

Megane je sada opremljen i najnovijim sustavima pomoći vozaču, a uvijek hvalimo ugradnju adaptivnog tempomata koji vam uvelike olakšava vožnju autocestom, ali i otvorenom cestom, posebice u izvedbi s automatskim mjenjačem.

Sam motor dobro reagira na gas i nudi sasvim dovoljnih 240 Nm okretnog momenta. Nije sportaš, ali može postići jako dobre prolazne rezultate i možemo reći kako je i više nego dovoljan, čak i za nešto zahtjevnije vozače. Uz to, ni potrošnja mu nije pretjerana, pa je tako prosjek nakon tjedan dana bio 7,2 litre, a nismo bili nimalo pažljivi.

Doduše, normalnom vožnjom na otvorenoj cesti trošit će tek između 5 i 6 litara, dok će između 7 i 7,5 litara trošiti na autocesti ili u gradu, što je prilično dobar rezultat. S nešto laganijom nogom na gasu potrošnja može bez problema pasti i za pola litre.

U Renaultu su poradili i na ostalim detaljima u vožnji, pa je tako sada buka manja, upravljanje je uglađenije, a nova sjedala su udobnija, pa se vidi kako su u tvornici na prvo mjesto stavili udobnost vožnje. A na kraju im se to i isplatilo.

Zaključak i cijene

Renault Megane TCe 140 EDC Edition One kakav smo testirali košta 210.348 kuna, a od dodatne je opreme imao metalik boju, rezervni kotač, pakete Navigacija+, Parkiranje i Sigurnost premium +. Cijena ovakvog modela bez dodatne opreme je 183.900 kuna, te je i dalje riječ o prilično dobro opremljenom kompaktu. Ako pak ne želite automatski mjenjač, Megane Edition One s ovim motorom je dostupan i u kombinaciji sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, a tada ćete uštedjeti još 15.000 kuna, pa vas sa svom dodatnom opremom testnog modela, takav Megane košta manje od 200.000 kuna.

Najpovoljniji Megane Intens pak starta od 158.900 kuna, a dostupan je i Megane sa 115 KS snažnim dizelašem i opremom Zen po cijeni od 149.900 kuna, odnosno s paketom Intens po cijeni od 159.900 kuna. Spomenimo i kako je u ponudi model Megane RS Line sa 160 KS snažnim turbo benzincem i EDC mjenjačem dostupan od 205.900 kuna, koji pak donosi u potpunosti sportski izgled izvana, ali i u unutrašnjosti.

Renault Megane i u svojoj 6. godini ne pokazuje znakove starosti, a posljednji facelift je vrlo uspješan. S ovim automobilom nećete pogriješiti, jer se dobiva s već isprobanim benzincem, bogatom opremom i fer cijenom, što će se svakako svidjeti mnogim potencijalnim kupcima.

Podijeli