Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort TEST

Honda Jazz i u svojoj 4. generaciji ostaje vjerna pomalo monovolumenskom izgledu, a čini nam se kako je dizajn pomalo konzervativniji, kako bi se svidio većem broju kupaca, a istovremeno takvim dizajnom će Jazz ostati svjež i nakon desetak godina. No novom generacijom Honda uvodi novosti u ovaj model, pa je tako Jazz sada dostupan isključivo kao hibrid, no osim klasične izvedbe o kojoj pišemo danas, u ponudi je i izvedba Jazz Crosstar, a riječ je o izvedbi s povišenom karoserijom i s plastičnim zaštitama oko čitavog vozila, pa se pomalo dobiva i SUV izgled, koji je danas iznimno tražen.

Jazz nije nikada bio hit model s velikom količinom prodanih primjeraka, no svi koji su ga posjedovali zaljubili su se u njega jer nudi mnogo praktičnosti u kompaktnoj karoseriji, a i dalje su prisutna stražnja magična sjedala, koja se mogu preklopiti na klasičan način, ili se pak sjedeća površina može preklopiti prema gore, pa se dobiva veliki prostor za teret iza prednjih sjedala, a njegov utovar će biti lagan zahvaljujući stražnjim vratima koja se otvaraju prilično široko. Znači Jazz i dalje ima praktičnost, tu je i zanimljiv izgled, a i pogonski sklop je moderan, pa kako sve to funkcionira u paketu, pročitajte u nastavku.

Dizajn i praktičnost

Klasične Jazz linije su i dalje prisutne što donosi kontinuitet, ali i što kupci cijene. Nova prednja svjetla su sada veća i serijski dolaze u LED tehnologiji i donose zanimljiv svjetlosni potpis LED dnevnih svjetala. Tu je i mala maska motora i nešto veći Hondin logo i to je to. Jednostavno i efektno.

Bočna linija koketira s monovolumenskim izgledom, a prisutne su velike limene površine, iako su bočna stakla ipak dovoljno velika za dobru preglednost. Tako je prilično veliko staklo stavljeno između A nosača i prednjih vrata koje nudi dodatnu vidljivost, dok je maleni prozor iza stražnjih vratiju gotovo neupotrebljiv. Početna Comfort oprema donosi tek čelične naplatke s ratkapama, no zato su tu gume u dimenziji 185/60 R15 koje su iznimno povoljne za kupnju.

Najveće promjene u dizajnu su straga, jer su sada svjetla postavljena vodoravno, a ne okomito. Jednostavnog su dizajna no zahvaljujući vodoravnom smještaju daju osjećaj veće širine vozila.

Poklopac prtljažnika je širok i ulazi u branik, pa je pristup prtljažnom prostoru jednostavan i lak. Doduše, obujam mu je tek 304 litre, a razlog tome je što je trebao prostor za ugradnju baterija hibridnog sklopa. Preklapanjem stražnjih sjedala se dobiva obujam od 1205 litara, a zahvaljujući visokom krovu u njemu ćete lako prevesti i gabaritnije predmete.

Unutrašnjost

Unutrašnjost nove Honde Jazz je u potpunosti nova i s prethodnom generacijom nema skoro ništa zajedničkoga. Prvo što primijetite je dvokraki volan s bijelim umetcima, odnosno tipkama prečaca, koje su sada na dodir ugodnije i daju puno bolju povratnu informaciju od prijašnjih, koji su djelovali krhko i klimavo. Bijeli se umetci nastavljaju i na ručicama za otvaranje, oko ručice mjenjača, oko tipki za klimatizaciju i na obrubima držača čaša koji su smješteni pored vratiju, ispred ventilacijskih otvora. To je dobro rješenje, posebice ljeti, kada je upaljen klima uređaj pa vam hladan zrak automatski hladi i piće.

Instrument ploča ima veliki zaslon na kojem se prikazuju sve važne funkcije vozila i putnog računala, dok su oko njega smješteni pokazivač količine goriva, odnosno pokazivač napunjenosti baterije. Već od osnovnog modela Jazz dolazi s tipkom za paljenje vozila, no za otključavanje vratiju treba pritisnuti gumb na daljinskom upravljaču.

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 01

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 02

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 03

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 04

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 05

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 06

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 07

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 08

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 09

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 10

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 11

image

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 12

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 01
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 02
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 03
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 04
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 05
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 06
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 07
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 08
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 09
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 10
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 11
image
Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort 12

Jazz Comfort dolazi s 5-inčnim središnjim ekranom i tipkama koje su smještene oko njega i putem kojih se podešavaju sve opcije. Šteta je što dodirni zaslon ne dolazi i u osnovnoj opremi, jer uz modernu instrument ploču središnji ekran djeluje zastarjelo. Podno njega su smještene komande automatskog klima uređaja i grijanja sjedala, a njima je iznimno jednostavno upravljati. Tu je još i jedan USB priključak, 12V utičnica i polica za mobitel, a kod mjenjača se nalaze još dva nosača čaša. Praktičnosti pridonose i dva zatvorena pretinca ispred suvozača, a i police u vratima su dovoljno velike.

Dosadašnji adut Jazza je bila prostranost kabine, a ona se nastavlja i u novom modelu, s još više prostora. Iza do kraja pomaknutog vozačevog sjedala na stražnju klupu se može smjestiti još jedan dvometra. Mjesta za koljena će biti taman, a nedostajat će samo prostora za glavu, no ako gledamo putnike prosječne visine, mjesta će imati na pretek u svim smjerovima. U ovom paketu opreme putnici na stražnjim sjedalima ne dobivaju ni jedan USB priključak, a nema ni dodatnog otvora za ventilaciju, no zato su tu serijski električni podizači prozora.

Motor i vožnja

Nova Honda Jazz je dostupna samo s hibridnim sustavom, a riječ je o kombinaciji 1,5-litrenog benzinca i elektromotora koji daju ukupni snagu od 109 KS i nude 253 Nm okretnog momenta, a sustav je uparen s bestupanjskim mjenjačem.

Ovaj motor od Jazza ne čini jurilicu, no uvijek spremno reagira na gas i nudi dovoljno dobra međuubrzanja. Maksimalno može pojuriti 175 km/h, dok mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 9,4 sekunde. Za gradsku vožnju i više nego dovoljno.

No ono što hibridni sklop nudi je mala potrošnja, ali ne u svim uvjetima. Prosječna potrošnja nam je na kraju testa bila 5,2 litre, no na otvorenoj cesti i u gradu će prosjek pasti na oko 4 litre, dok Jazz postaje žedan na autocesti kada se gotovo uvijek vozi na benzin. Nemojte nas krivo shvatiti, ni ovaj prosjek nije loš, dapače.

Vožnja je ugodna i Jazz nema prevelikih ljuljanja karoserije kao što bi se očekivalo. Dobro prati zamišljenu liniju kroz zavoje, no ne treba pretjerivati. Prijelaz preko uspornika je dovoljno ugodan, a i nije preglasan.

Već serijski Jazz dolazi s nizom sigurnosnih sustava, no nekako nam se čini da je sustav za upozorenje o izlasku iz trake pomalo preosjetljiv, pa se javlja i kada nije potrebno, a nekoliko puta nam se javila obavijest da primimo volan, iako smo ga držali u vožnji, no iz nekog razloga on to nije osjetio.

Zaključak i cijene

Honda Jazz 1.5 Hybrid Comfort je početni model i njegova cijena je 179.990 kuna, a testni model je bio opremljen i metalik bojom, pa je cijena narasla na 183.990 kuna. To nije mala cijena, no Honde su uvijek imale nešto višu cijenu. Doduše, da je u ovom paketu uključen i kožni volan i središnji dodirni zaslon, cijena nam ne bi toliko smetala.

Ovako za navedeno trebate uzeti Jazz Elegance, gdje se dobivaju i sjedala presvučena kombinacijom kože i tkanine, električno preklopive retrovizore, prednje i stražnje parking senzore i 15-inčne aluminijske naplatke, a cijena za takvo vozilo je 192.990 kuna. U ponudi su još i Executive modeli u jednobojnoj (208.990 kuna) i dvobojnoj (212.990 kuna) karoseriji, kao i povišeni Jazz Crosstar s cijenama od 223.990 kuna.

Honda Jazz nije diskontan auto i tako je od pojave prve generacije, već igra na poznate adute velike prostranosti u malim vanjskim dimenzijama i tu pronalazi svoje vjerne kupce. Jer oni koji jednom kupe Jazza, najčešće ostaju vjerni i Hondi.