Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry TEST

Mitsubishi je još 2012. predstavio posljednju generaciju modela Space Star, a nedavno je na tržište stigla i najnovija izvedba, odnosno drugi redizajn ovog modela koji mu donosi svjež i atraktivan izgled, posebice sprijeda. Podsjetimo se, Space Star je nasljednik modela Colt, a ime je naslijedio od kompaktnog monovolumena koji se prodavao krajem devedesetih godina, no osim imena, s njime nema dodirnih točaka. Također treba napomenuti kako se je sa svojih 3.845 mm dužine smjestio u međuklasu, odnosno nešto je veći od mini gradskih modela, a s druge strane je nešto manji nego klasični gradski predstavnici, i to mu je jedna od prednosti.

Osim toga, jedna od najvećih prednosti mu je i povoljna cijena, jer je riječ o jednom od najpovoljnijih automobila na našem tržištu, a cijene mu kreću već od 75.900 kuna, a iako je na nekim mjestima vidljiva ušteda, s druge strane čak i najpovoljniji Space Star ima ukrasne detalje kakve konkurencija dodatno naplaćuje.

Dizajn i praktičnost

Zaista nitko ne može reći kako Space Star loše izgleda, jer mu je posljednji redizajn donio prepoznatljiv dizajn prednjeg dijela poznat kao Mitsubishi Dynamic Shield, pa su sada prednja svjetla ''namrgođena'', maska je povećana, a tu su i srebrni ukrasi prednjeg branika C oblika. U opremi Entry ne posjeduje LED dnevna svjetla, no dolaze u paketu Intense i uključuju i glavna LED svjetla.

Straga su promjene u odnosu na prethodnika puno manje i najvidljivije su na braniku. Samo ovaj paket opreme dolazi s klasičnim stražnjim svjetlima, dok svi ostali paketi serijski nude LED svjetla, koja imaju i nešto drugačiju grafiku. Zanimljivo je kako je stražnji spojler u boji karoserije serijska oprema, kao i branik koji ima ugrađen i difuzor, no koji ovom modelu, doduše, ne treba, no o tome u rubrici motor i mjenjač.

Bočna linija je jednostavna i bez velikih dizajnerskih umetaka, a aluminijski naplatci bi svakako podigli dojam, no za njih je potrebno doplatiti.

Prtljažnik je obujma 235 litara i dovoljan je za tjedne šopinge, a moguće je i preklopiti naslon stražnje klupe ako vam je potrebno više prostora. Pohvalno je za vidjeti kako i kod najpovoljnije izvedbe prtljažnik dolazi potpuno zaštićen i bez golih limenih površina, što neki konkurenti nemaju u osnovnom paketu.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti se najbolje vidi kako je riječ o osnovnom paketu opreme, no sve potrebno je tu. Čak i više od toga. Naime, već prilikom otvaranja vratiju dočekuje vas kromirana pločica na pragovima i sprijeda i straga, tu su i otvori za zrak s obrubom u boji karoserije, a istom je bojom pobojan i središnji dio oko mjenjača i pretinaca, dok je središnja konzola pobojana u piano crnu boju.

Klima uređaj je ručne prilagodbe i s njime je izuzetno jednostavno upravljati zahvaljujući okretnim gumbina za podešavanje i uopće nećete imati potrebe micati pogled s ceste. Voljeli bi da je tako u svakom novom automobilu. Tu je i naknadno ugrađen infotainment sustav Pioneer koji bi mogao i raditi nešto brže.

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 01

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 02

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 03

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 04

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 05

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 06

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 07

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 08

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 09

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 10

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 11

image

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 12

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 01
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 02
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 03
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 04
image
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 05
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 06
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 07
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 08
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 09
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 10
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 11
Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry 12

Ispred vozača je kompaktni volan, a instrument ploča je analogna s putnim računalom. Sve je pregledno i iznimno jednostavno za koristiti. Kao u neka dobra stara vremena. Već i osnovni paket opreme donosi električno podešavanje retrovizora i prednje električne podizače prozora, no na vozačevim vratima je smješten samo jedan prekidač, što znači da ako nemate suvozača, bez stajanja nećete moći otvoriti suvozačev prozor. Svakako treba napomenuti kako su u skupljim izvedbama podizači svih stakala postavljeni na vozačevim vratima.

Prostora na prednjim sjedalima ima sasvim dovoljno, čak i za visoke, a jedino bi moglo doći do laganog dodirivanja ramenima, a danak je to nešto užoj karoseriji. Straga se djeca mogu udobno smjestiti, a odraslima bi moglo eventualno ponestati prostora za koljena, dok je prostora za glavu dovoljno.

Motor i vožnja

Testni Space Star je bio opremljen početnim 1,0-litrenim trocilindričnim benzincem koji razvija maksimalnu snagu od 71 KS i 88 Nm okretnog momenta, a uparen je s 5-brzinskim ručnim mjenjačem. Ovaj motor je dostupan samo u početnom modelu, dok ostali paketi opreme dolaze s 1,2-litrenim benzincem s 80 KS, a kojeg je moguće dobiti i s CVT automatskim mjenjačem.

Kako smo mi novinari naučeni na snažne testne modele, isprva nam se Space Star činio vrlo spor, no nakon što se naviknete da ga treba tjerati u malo više okretaje, i on može povući. Doduše, duge uzbrdice često guše motor, pa je potrebno prebaciti u nižu brzinu kako bi se uspješno uspeli.

Kažu to i brojke, jer je za ubrzanje od 0 do 100 km/h Space Staru treba popriličnih 15,7 sekundi, a maksimalna brzina koju može postići je 172 km/h, no za to ćete trebati nešto malo više vremena.

No zato će vas oduševiti potrošnja. Naime, bez obzira koliko smo jako pritiskali papučicu gasa na autocesti i u gradu, prosjek nam je bio svega 5,9 litara! Da, dobro ste pročitali. S time da će na otvorenoj cesti uz pridržavanje ograničenja potrošnja biti oko 4 do 4,5 litara, a čak ni pri vožnji autocestom pri 130 do 140 km/h ne troši previše – dovoljno mu je 6,7 litara. U gradu pak troši oko 6 litara. Tako da je ovo idealan gradski automobil.

Buka u vozilu je sasvim pristojna pri brzinama do 130 km/h, a nakon toga buka rapidno raste, pa je preporučljivo ne voziti brže od 140 km/h ako se ne želite nadvikivati sa suputnicima. Dokaz je to kako je ipak riječ o automobilu koji je prvenstveno namijenjen gradskoj vožnji.

Zaključak i cijene

Mitsubishi Space Star 1.0 MT Entry početni je model i cijena s metalik bojom mu je 79.400 kuna i od opreme, između ostalog, posjeduje i sustav za pomoć pri kretanju uzbrdo, klima uređaj, radio, električne prozore i retrovizore, USB, senzore za kišu i automatska svjetla, te drugu opremu. Za početni paket opreme i više nego dovoljno.

U ponudi je još i Space star Invite koji donosi i aluminijske naplatke, kožni volan, grijanje sjedala, električna sva stakla, tempomat, Bluetooth, LED stražnja svjetla i ostalu opremu po cijeni od 88.900 kuna, a koji dolazi s 80 KS snažnim motorom. Top ponuda je model Intense po cijeni od 105.900 kuna, a na potonja dva paketa je uz doplatu od 8.000 kuna dostupan i CVT mjenjač.

I u najpovoljnijoj izvedbi Mitsubishi Space Star je odličan izbor kao prvi automobil svježih vozača ili kao drugi automobil u obitelji. Nije brz, no bez problema će se snaći u gradskoj vrevi, a i dovoljno je prostran da vas otpelja gdje treba. Možda će mu trebati malo više vremena, no zato će vas nagraditi malom potrošnjom.