Renault Zoe Intens R135 50 kWh LP TEST

Prošle je godine Renault Zoe temeljito obnovljen, a sada smo se konačno imali prilike družiti s njime i sami se uvjeriti koliko je Zoe sada ozbiljniji automobil od svojeg prethodnika. Doduše, mnogi mu predbacuju što je osnovni oblik karoserije i dalje istih glavnih linija kao i kod prethodnika, no gotovo sve drugo je novo.

A ono što je najvažnije, doseg s jednim punjenjem je povećan, a 52 kWh baterija omogućuje doseg od 386 km, a u praksi je to možda dvadesetak km manje, barem po ovom toplom vremenu. Doduše, kada je bila domaća prezentacija modela Zoe sredinom prosinca prošle godine, temperatura nije bila visoka, a mi smo se vozili po Zagrebu, otišli do Gline i nazad i još nam je bilo ostalo baterije za 80 km. Naravno do tamo i nazad smo se vozili i otvorenom cestom i autocestom, pa možemo reći kako je novi Zoe prilično svestran.

Dizajn i praktičnost

Isti a drugačiji, danas je to moto mnogih tvrtki i njihovih uspješnih modela, a slična je situacija i kod Renaulta Zoe. Novi prednji kraj donosi oštrije linije i drugačiji oblik LED svjetala koji mu odlično stoje i daju mu pomalo agresivan izgled, posebice kada su upaljena samo dnevna LED svjetla. Posebno nam se svidjelo što Zoe nije dobio karakteristična prednja svjetla C oblika koja posjeduje većina ostalih Renault modela, već je i dalje riječ o modelu s vlastitom osobnošću.

Bočna linija se najmanje mijenjala, a tu su i dalje jednostavne i čiste linije i kvaka za otvaranje stražnjih vratiju koja je sakrivena kako bi Zoeju dala coupeovski izgled, iako nije riječ o sportskom modelu, iako se Zoe može pohvaliti sasvim dobrim ubrzanjima.

Straga su svjetla ostala istog oblika, no u potpunosti je promijenjena njihova grafika s vodoravnim odjeljcima, a tu je i redizajnirani stražnji branik. Tu je još i manji spojler na vrhu poklopca prtljažnika koji služi za bolju aerodinamiku, kako bi potrošnja bila što manja.

Prtljažnik je i dalje obujma 338 litara, što je sasvim dovoljno za ovu klasu automobila, a jedino bi voljeli da su u Renaultu napravili i policu, odnosno dvostruko dno ispod kojeg bi se mogao sakriti kabel za punjenje, a ne da stvari morate stavljati direktno na njega, a onda bi se i preklapanjem stražnjih sjedala dobila ravna površina, dok se trenutno tamo nalazi visoki rub.

Unutrašnjost

Unutrašnjost je u odnosu na prethodni model u potpunosti promijenjena, pa njome dominiraju detalji s novog Clia, no u Renaultu su se potrudili pa su Zoeju dali i dašak osobnosti koji se može najbolje vidjeti na posebnim sivim presvlakama koje se mogu naći na vratima, kao i na većem području središnje konzole, a nalazi se i u centralnom dijelu donjeg dijela konzole gdje vozač i suvozač naslanjaju noge. To ovom modelu daje i dašak ekskluzivnosti, no ostaje pitanje kako će ta površina izgledati nakon nekoliko godina korištenja, te kako je oprati.

Nova digitalna instrument ploča donosi i novi dizajn, a tu je i serijski 9,3-inčni središnji multimedijski zaslon koji je također poznat iz novog Clia i donosi novi sustav koji radi puno brže, a i izgleda puno modernije i ljepše. Tu su i nove komande automatskog klima uređaja koje se koriste iznimno jednostavno i nije potrebno micanje pogleda s ceste kako bi promijenili željenu temperaturu, brzinu ventilatora ili smjer puhanja.

image

Renault Zoe Intens R135 LP 01

image

Renault Zoe Intens R135 LP 03

image

Renault Zoe Intens R135 LP_02

image

Renault Zoe Intens R135 LP_04

image

Renault Zoe Intens R135 LP_05

image

Renault Zoe Intens R135 LP_06

image

Renault Zoe Intens R135 LP_07

image

Renault Zoe Intens R135 LP_08

image

Renault Zoe Intens R135 LP_09

image

Renault Zoe Intens R135 LP_10

image

Renault Zoe Intens R135 LP_11

Renault Zoe Intens R135 LP 01
image
Renault Zoe Intens R135 LP 03
Renault Zoe Intens R135 LP_02
Renault Zoe Intens R135 LP_04
Renault Zoe Intens R135 LP_05
Renault Zoe Intens R135 LP_06
Renault Zoe Intens R135 LP_07
Renault Zoe Intens R135 LP_08
image
Renault Zoe Intens R135 LP_09
Renault Zoe Intens R135 LP_10
Renault Zoe Intens R135 LP_11

U Zoe se sada ugrađuje i novi volan, a tu je i atraktivno dizajnirana ručica automatskog mjenjača koja ''lebdi'', a ispod koje je smješteno postolje za smartphone s podrškom za bežično punjenje, dok se ispred mjenjača nalazi polica i svi potrebni priključci – dva USB-a, AUX i 12V utičnica. Tu su i nova sjedala, koja imaju veću površinu za sjedenje, no još uvijek im nedostaje malo boljeg bočnog oslonca. Doduše, sa Zoeijem nećete brzo prolaziti kroz zavoje, no voljeli bi da je onda barem ugrađen središnji naslon za ruke, koji bi smanjio bočno klizanje, no njega u ovom slučaju nema.

Prostranost je ostala na razini prethodnika, što znači kako će se udobno smjestiti četiri osobe, odnosno 5 osoba, ako su straga smještena djeca, a njima će se svakako svidjeti dva USB priključka za punjenje za stražnja sjedala, pa se neće dogoditi prazna baterija na smartphoneu ili tabletu.

Motor i vožnja

Druga velika novost je i novi, snažniji elektromotor koji dolazi u izvedbi R135 i koji označava snagu od 135 KS i 245 Nm okretnog momenta. U ponudi je i izvedba R110 sa 108 KS i 225 KS, no radi male razlike u cijeni od 3.800 kuna, savjetujemo da izaberete snažniju izvedbu, a motor je uvijek uparen s automatskim mjenjačem.

U odnosu na prethodnika, Zoe zahvaljujući većoj snazi i većem okretnom momentu ubrzava puno bolje i to do 100 km/h, nakon čega se osjeti usporavanje ubrzanja. Doduše nije riječ o sporom ubrzanju, no ono nije jednako žustro kao na manjim brzinama.

Službeni podaci govore o ubrzanju od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi, dok ubrzanje od 0 do 50 km/h traje svega 3,6 sekundi i kada često možete primijetiti začuđeni izraz lica ostalih vozača u prometu, jer tako nešto se ne očekuje od malenog gradskog automobila. Zoe s priličnom lakoćom dostiže i maksimalnu brzinu od 140 km/h, no tada se baterija puno brže prazni, pa ćete često putovati brzinama od 100 do 120 km/h pri vožnji autocestom.

U praksi nam je doseg s punom baterijom bio oko 350 do 360 km pri vožnji gradom, dok se doseg pri vožnji autocestom smanjuje na oko 250 do 280 km, a na otvorenoj cesti na oko 300 do 320 km. Sve su to već ozbiljnije vrijednosti, a ako malo bolje pazite prilikom ubrzavanja i s nogom na papučici gasa, na otvorenoj cesti i autocesti ćete dobiti deset do dvadeset kilometara veći doseg. To su već vrijednosti kad bez straha možete otići i na izlete izvan grada i vratiti se kući bez potrebe za punjenjem, a treba uzeti u obzir kako nam je klima uređaj čitavo vrijeme bio upaljen.

Vožnja je udobna, a smetaju mu samo kratke poprečne neravnine kada karoserija voli poskočiti, a ovjes postaje glasan. No prelasci preko tramvajske pruge i preko lošijih gradskih cesta Zoe uspješno apsorbira.

Zaključak i cijene

Renault Zoe Intens R135 50 kWh LP košta 289.700 kuna s dodatnom opremom i bez poticaja. Kada se uračunaju poticaji, cijena pada na 219.700 kuna, za što dobivate sasvim sposoban automobil čija punjenja do daljnjega nećete plaćati, a puniti ga možete dok se šećete gradom ili dok obavljate šoping, a svakako preporučujemo doplatu za brzo punjenje (7.500 kuna, uključeno u cijenu testnog modela). Naime, dok je Zoe spojen na neki od punjača u trgovačkim centrima, koji nisu najbrži, za sat vremena punjenja dobivate oko 100 do 120 km dosega što je sasvim dovoljno kako bi uvijek imali dovoljno dosega na raspolaganju. Od ostale dodatne opreme tu je plava Celadon boja (4.400 kuna) i sustav pomoći pri parkiranju u 360 stupnjeva i kamera za vožnju unatrag (1.900 kuna).

Najpovoljniji električni Renault Zoe Life R110 bez poticaja košta 247.900 kuna, a dobavljiv je i u bogatijoj Zen opremi po cijeni od 259.800 kuna, a s istom opremom je moguće dobiti i snažniji model R135 po cijeni od 263.600 kuna.

Renault Zoe nam se pokazao kao iznimno praktičan električni automobil, kojeg ćete morati puniti svega jednom tjedno, ako se vozite samo po gradu. Dovoljno je okretan i brz, a sada dolazi i s privlačnim licem, a jedino mu je cijena prepreka za veći uspjeh na našem tržištu. Stoga ni ne čudi kako je Zoe jedan od najprodavanijih električnih automobila u Europi, a novi model je sve traženiji i traženiji.