Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT TEST

Kada smo se prije dvije godine družili s Giulijom, odmah nam se bila podvukla pod kožu, a slično se dogodilo i s ovom testnom. Giulija je dotjerana, a iako izgled nije mijenjan, i dalje izgleda svježe i atraktivno, posebice u nekoj ''Alfa'' boji kao što je crvena ili bijela. No ne možemo se previše buniti ni s testnom sivom bojom, koja od Giulije stvara elegantniji automobil.

Podsjetimo se, Giulija je predstavljena još prije 5 godina, a prodaja je krenula prije 4 godine, a ona i dalje izgleda jednako atraktivno kao i kad su se pojavile prve fotografije, a i kada se usporedi s mlađom konkurencijom. Najviše prigovora je bilo na infotainment sustav koji je sada dorađen i dolazi s većim ekranom, pa joj je sada stvarno teško naći neku veću zamjerku.

Dizajn i praktičnost

Kao i prilikom posljednjeg druženja s Giulijom, prolaznici su se često okretali za nama, i to ne radi zvuka, već radi izgleda. Giulia nije čest gost na našim cestama, a atraktivan i sportski dizajn uvijek posebno dolazi do izražaja. Nizak prednji dio s velikim Alfinim srcem u sredini i izdužena svjetla koja izgledaju ''namršteno'' daju sportski i agresivan izgled. To je taj talijanski smisao za dizajn.

Niska i izdužena bočna silueta i zaobljena i ''napuhnuta'' stražnjica zaokružuju ukupan dojam sportskog izgleda. Iako je duga 4.643 mm, izgleda puno duže, a to je razlog niskog profila i dugog poklopca motora, a tu su i elegantni 18-inčni aluminijski naplatci s gumama 225/45 R18 koji dobro popunjavaju velike otvore za kotače.

Da podsjetimo, Giulia ima pogon na stražnje kotače, pa prtljažnik nije najveći u klasi, no s obujmom od 480 litara i pravilnim oblikom, ali i dovoljno velikim otvorom, iskoristivost je velika. Doduše, kod limuzina se ne može pričati o velikoj praktičnosti, no oni koji trebaju stalno prevoziti gabaritne predmete ionako kupuje karavane ili monovolumene.

Unutrašnjost

Čim se sjednete u Giuliju, odmah se osjećate dobro. Dobra vozačka pozicija, sportski volan na kojem je s lijeve strane smještena tipka za paljenje motora i veliki i pregledni brojač okretaja i brzinomjer, daju do znanja kako je riječ o pravom vozačkom automobilu. Volan je odlično pogođene debljine i odlično leži u ruci, a samo bi iznimno visoki vozači mogli poželjeti da se može još malo podesiti po visini.

No pogledom na središnju konzolu vide se poboljšanja o kojima smo pričali na početku teksta. Više pretinaca, novi i kvalitetniji materijali, ali i detalji koji Giuliji daju ''ono nešto'', upotpunjeni su i s novim infotainment sustavom. Osim što dolazi u većoj dijagonali od 8,8 inča, sada je i osjetljiv na dodir i ima novi izgled softvera koji, osim što izgleda dobro, nudi i više mogućnosti prilagodbe, ali i prikaz više informacija odjednom, a i mnogo je brži u radu.

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 01

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 02

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 03

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 04

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 05

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 06

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 07

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 08

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 09

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 10

image

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 11

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 01
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 02
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 03
image
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 04
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 05
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 06
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 07
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 08
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 09
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 10
Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super 11

Serijski je sada tu i podrška za Android Auto i Apple CarPlay, a tu je i pretinac za bežično punjenje mobitela. Infotainment sustavom možete upravljati i putem kotačića, koji su intuitivni i često ćete ih koristiti. Tu su i odvojene kontrole dvozonskog automatskog klima uređaja, koje uvijek hvalimo zato što za njihovo upravljanje, odnosno podešavanje, ne trebate micati pogled s ceste, a ispod njih se smjestila 12V utičnica i USB priključak.

Sprijeda je prostora sasvim dovoljno za sve, bez obzira na vaše gabarite, no nedostatak podešavanja pojaseva po visini nam je malo zasmetalo. Doduše, prosječni vozači neće imati problema, no oni visoki koji moraju spustiti sjedalo do kraja i pomaknut ga skroz do kraja, u pojedinim situacijama vam se može desiti da vam pojas sklizne s ramena. Takve situacije su rijetke, no moramo ih spomenuti. S druge strane, sjedala su iznimno udobna i dobro drže tijelo u zavoju, a ponuda prostora straga je prilično izdašna, a samo bi iznimno visokim putnicima moglo ponestati prostora za glavu.

Motor i vožnja

Testni model je pokretao osnovni turbo dizel motor u ponudi, a riječ je o motoru obujma 2,2 litre koji raspolaže sa 160 KS, 10 KS više nego dosad, a nudi i velikih 450 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1.750 okretaja, a bio je uparen s odličnim 8-brzinskim automatskim mjenjačem.

Kako u posljednje vrijeme sve više testnih automobila dolazi s automatikom, tako sve više i više čeznemo za odličnim automatskim mjenjačem koji će pratiti vaše želje i potrebe, a baš takav je ugrađen u Giuliju. Bez obzira koji način vožnje na DNA kotačiću odaberete, nema neugodnih trzaja ili neodlučnih prebacivanja brzina, pa će prosječni vozač rijetko posezati za palicama mjenjača koje su smještene iza volana. Iako, vožnja s njima je pravi adrenalinski užitak, a takvom vožnjom izvlačite ono najbolje što ova Giulia nudi.

Giulia i dalje odlično leži na cesti, kao da se gume lijepe za nju, pa je i žustrija vožnja po zavojima u potpunosti sigurna. Gume su dimenzija 225/45, i iako su niskog profila, vožnja je udobna, čak i po lošijim zagrebačkim cestama. Moramo spomenuti i kako se Giulia najbolje snalazi na otvorenoj cesti, kao da je tamo njen dom, iako ni na autocesti nije ni preglasna, a s maksimalnom brzinom od 220 km/h nije ni prespora.

Stoga će pravi ljubitelji vožnje uvijek s Giulijom izabrati državnu cestu D1 pri odlasku na more, a ne jednoličnu vožnju autocestom do svog odredišta. I baš za takve vozače je i ovaj model napravljen.

Osim toga, iako je prilično brza, nije veliki potrošač. Nakon sedmodnevne vožnje prosjek nam je bio 6,3 litre, što je za preko tonu i pol karoserije i 160 ''konja'' jako dobar rezultat, posebice ako se uračuna da je nismo previše štedjeli. S lakom nogom na gasu na otvorenoj će cesti popiti tek oko 5,5 litara, dok će u gradu i na autocesti potrošnja biti između 6,5 i 7,5 litara, a sve ovisi koliko vam je teška noga na gasu.

Zaključak i cijene

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet AT Super s cijenom od 312.121 kunom nije najpovoljniji auto, no gledajući omjer uloženo – dobiveno, ponuda je iznimno poštena. Serijska je oprema bogata, s mnogo sigurnosnih sustava, opreme za udobnost i za bolji izgled, pa osim metalik boje, potrebu za doplatama gotovo da ni nema, osim ako ne želite neku specijalnu opremu.

Najpovoljnija Giulia dolazi s 200 KS snažnim benzincem i Super paketom opreme po cijeni od 290.989 kuna, a najskuplji benzinac je Giulia Veloce s 280 KS po cijeni od 380.150 kuna. Ponuda dizelskih modela je veća i kreće s modelom Giulia 2.2 MultiJet sa 136 KS po cijeni od 292.371 kuna, sa 160 KS po cijeni od 298.470 kuna, sa 190 KS po cijeni od 308.635 kuna, a najskuplji model je Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet Veloce s 210 KS po cijeni od 407.113 kuna.

Ponuda paketa opreme, motora i mjenjača je velika, pa će izbor biti lak, ali bez obzira koju ćete kombinaciju izabrati, sigurni smo kako nećete pogriješiti. A svakako i savjetujemo da posjetite neki od prodajnih salona i uvjerite se koliko je Giulia dobro i kvalitetno složen automobil, i miljama je daleko od nekadašnje Alfine reputacije. Samo da vas upozorimo, mogli bi iz salona izaći s novim autom.