Renault Captur Edition One TCe EDC TEST

Prva generacija Renault Captura je predstavljena 2013. godine i prodano je preko 1,5 milijuna primjeraka, a sve do prošle godine je bio i najprodavaniji model u svojoj klasi i na našem tržištu. Stoga druga generacija ima težak zadatak kako bi nastavila putem kojim je krenuo prethodnik.

Na sreću, to neće biti problem jer je druga generacija Captura u odnosu na prvu veća, ljepša, prostranija i ozbiljnija, što će zasigurno biti aduti koji će možda preoteti i kupca nekog drugog modela, a u ovoj klasi gradskih SUV modela ponuda je sve veća i veća. Novi Captur je na naše tržište stigao početkom godine, i bez obzira što je tržište gotovo stajalo dva mjeseca, novi se Captur može često vidjeti na našim cestama. Pokazatelj je to kako u Renaultu nisu nimalo pogriješili s novom generacijom.

Dizajn i praktičnost

Isti a drugačiji, mogli bi na prvu reći o dizajnu novog Captura. Linije podsjećaju na uspješnu prvu generaciju, no kod novog Captura su one oštrije i daju mu ozbiljnost. Uz to, Captur je narastao za 10 cm u dužinu i 2 cm u širinu, a narastao je i međuosovinski razmak za 3 cm, što znači više prostora za putnike i prtljagu.

Sprijeda su ugrađena nova LED svjetla C oblika, kakve možemo vidjeti i na ostatku Renault game automobila, a kombinacija metalik plave Iron boje i kromiranih i srebrnih detalja na maski i braniku se odlično nadopunjuju i stvaraju iznimno privlačno lice Captura.

Bočnu liniju naglašavaju srebrni donji okvir stakala koji se iza stražnjih vratiju naglo penje i podebljava i time odvaja liniju krova od ostatka automobila, ali mu pomalo daje i kupeovsku liniju. Kod testnog modela je krov u drugoj boji, a zanimljivo je kako je preko 80% kupaca prve generacije kupilo Captur u dvobojnoj karoseriji.

Straga su možda i najveće dizajnerske promjene u odnosu na prvu generaciju, pa tako stražnjom stranom dominiraju LED svjetla C oblika koja su postavljena tako da daju dojam kako je Captur širi nego što je, a ukupan dojam je kako straga Captur izgleda prilično masivno.

Što se pak prtljažnika tiče, za njega imamo samo riječi pohvale. Zahvaljujući stražnjoj klupi koja je klizna i koja se može pomicati 16 cm naprijed i natrag, prtljažnik može varirati od minimalne 422 litre pa sve do 536 litara, što je za ovu klasu izvrstan rezultat. Preklapanjem stražnjih sjedala obujam raste na pristojnih 1.275 litara. Iako je utovarna površina ravna, s dodatnim prostorom ispod podnice koja se može maknuti, nekima bi moglo zasmetati nešto viša utovarna visina, no to će ovisiti od osobe do osobe.

Unutrašnjost

U unutrašnjosti je možda i najlakše vidjeti koliko je Captur odrastao i sazrio u odnosu na prethodnika. Mnogo prostora, moderan dizajn i puno kvalitetniji materijali, to je ono što je vidljivo već pri otvaranju vratiju, a čim se smjestite na udobno sjedalo vozača vidjet ćete i ostale novosti koje vas očekuju u unutrašnjosti. Kvaliteta izrade i materijala je puno bolja, pa već pri prvom pritisku prekidača prozora osjetit ćete otpor, a sam dizajn prekidača je pun detalja.

Ispred vas je i volan s novim tipkama, a na njegov stup je postavljen i novi, puno precizniji i intuitivniji nosač s prekidačima radio uređaja, a koji ujedno daje i bolji feedback, odnosno povratnu informaciju o tome jeste li uspješno pritisnuli neki prekidač ili ne.

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 01

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 02

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 03

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 04

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 05

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 06

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 07

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 08

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 09

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 10

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 11

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 12

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 13

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 14

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 15

image

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 16

Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 01
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 02
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 03
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 04
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 05
image
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 06
image
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 07
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 08
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 09
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 10
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 11
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 12
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 13
image
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 14
image
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 15
image
Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 16

Instrument ploča je digitalna i dolazi u veličini od 10 inča (1.900 kn doplate) i prikazuje sve potrebne informacije. Doduše, voljeli bi još malo veću mogućnost prilagodbe prikaza informacija, no ipak je riječ o gradskom SUV modelu, pa ne možemo očekivati sve mogućnosti kao i kod duplo skupljih automobila. Središnja konzola je poznata i s novog Clija, a na njoj je 9,3-inčni središnji multimedijski zaslon s novom generacijom softvera. Svaki put moramo pohvaliti novi softver, jer osim što izgleda lijepo, puno je intuitivniji od prethodnika, a i radi puno bolje i brže. Baš onako kako bi trebalo biti. Komande klima uređaja su odvojene i njima je iznimno lako upravljati, no u top modelu nam je nedostajala dvozonska klima, koja se može dobiti kod većine konkurenata. Između komandi klima uređaja i zaslona smještene su klavirske tipke sa svim važnim prekidačima, dok je da dno postavljenja mala polica s dva USB, AUX i 12V priključkom. Tu je smještena i ručica automatskog mjenjača, a ispod navedenog, kako smo se mi u uredu zezali ''u podrumu'', je smještena polica za mobitel koja ujedno služi i kao bežični punjač.

Središnji naslon za ruke sprijeda je čvrst, no voljeli bi da je mrvicu širi i mrvicu mekaniji, no s druge strane, za pohvalu je što se ispod njega nalazi i pretinac, ali i ventilacijski otvori za stražnja sjedala, a tu su i dva USB priključka i još jedna 12V utičnica. Sve što današnji kupci traže. Prostranost je veća nego kod prethodnika, pa sprijeda neće nitko imati problema sa smještajem, dok bi straga jedino izrazito visokim osobama moglo ponestati prostora za glavu, dok je prostora za koljeno dovoljno, a po širini se straga mogu udobno smjestiti dvije odrasle osobe, dok će za treću odraslu osobu ipak nedostajati prostora za ugodnu vožnju.  

Motor i vožnja

Pod poklopcem motora je smješten četverocilindrični 1,3-litreni turbo benzinac, koji u ovom slučaju ima 130 KS, a koji se može dobiti u modelima Renaulta, Mercedes-Benza, Nissana i Dacije, i koji nudi 240 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1.600 okretaja, a bio je uparen sa 7-brzinskim EDC automatskom mjenjačem s dvije spojke. Kod Captura je ovaj motor dobavljiv i s ručnim mjenjačem.

Motor je odličan izbor za Captur, iako će vjerojatno većina biti prodana sa 100 KS snažnim turbo benzincem, a sa njime Captur ide jako dobro i bez ikakvih problema bez obzira kakvom se cestom vozili. U vožnji se EDC mjenjač pokazao dobrim, no prilikom manevriranja na uskim parkinzima često stvara poskakivanje, pa precizno milimetarsko parkiranje predstavlja iskušenje vozača.

S druge strane, potrošnja je sasvim pristojna, a prosjek nam je bio 7,6 litara. Na otvorenoj cesti potrošnja može pasti i na nešto više od 5 litara, dok će najveća biti u gradu, oko 8, a s težom nogom na gasu i mrvicu viša, dok će na autocesti trošiti između 7 i 8 litara.

Zahvaljujući višoj vozačkoj poziciji preglednost je dobra, a ovjes je dobro podešen za naše ceste. Tih je i udoban, a glasniji postaje samo na kratkim poprečnim neravninama, a tada se i cijela karoserija malo jače zaljulja. Iako nije sportaš, Captur će s lakoćom proći nešto brže i zavoje, no ne treba pretjerivati.

Zvučna izolacija je prilično dobra, zahvaljujući i tihom motoru, a šum vjetra počinje smetati pri brzinama iznad 150 km/h, a preglasan postaje iznad 170 km/h. No pri 130 do 140 km/h Captur je veoma tih i ugodan za vožnju, kao da se vozite u gradu, pa je to i preporučljiva brzina putovanja.

Zaključak i cijene

Kako je narastao u svim smjerovima, tako je Captur i nešto poskupio u odnosu na prethodnika, no to se mora pripisati i nizu novih sigurnosnih sustava koji dolaze s novom generacijom, a prije nisu bili dostupni ni uz doplatu. Tako je cijena za Renault Captur Edition One TCe 130 EDC 203.734 kune, a u to je uključena i dodatna oprema, dok je cijena bez nje 193.900 kuna.

Najpovoljniji Renault Captur Life sa 100 KS, klimom i radiom košta 119.900 kuna, dok model Captur Intens sa 100 KS, koji nudi najbolji omjer uloženo dobiveno, može biti vaš za 144.400 kuna. Dizel ponudu čine dva motora, s 95 KS i sa 115 KS, gdje cijena za slabiji model starta od 144.400 kuna, dok za snažniji starta od 183.400 kuna.

Ono što nakon sedam dana druženja možemo reći je to da je Renault Captur gotovo idealan automobil za mlade obitelji. Nudi mnogo prostora, trendovski povišenu karoseriju, mnogo mogućnosti personalizacije i privlačan izgled. To je baš ono što današnji kupci i traže od pri kupnji vozila, pa se stoga Captur nameće kao logičan izbor.