Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 DCT Tekna TEST

Nakon što smo na testu imali Nissan Juke s ručnim mjenjačem, na test nam je pristigla i trenutno jedina druga kombinacija koja je dostupna, a riječ je o izvedbi sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem i dvije spojke, a polugice za mijenjanje brzine se nalaze iza volana.

Podsjetimo se priče o Jukeu, koji je po prvi puta predstavljen još prije deset godina i koji je zahvaljujući jedinstvenom obliku napravio veliki tržišni uspjeh, a ujedno je i model koji je pokrenuo lavinu kompaktnih SUV modela.

Novi model donosi puno više prostora u unutrašnjosti, jedinstven oblik koji će se svidjeti još širem krugu kupaca, pa se očekuju novi rekordi u prodaji. Nažalost, NISMO izvedbe vjerojatno više neće biti, no zato bi naknadno trebala stići električna izvedba.

Dizajn i praktičnost

Evolucija dizajna Nissan Jukea je odlično napravljena. Već na prvi pogled prednjeg dijela vozila svi jasno prepoznaju kako je riječ o kompaktnom Nissanovom SUV-u, no istovremene su reakcije kako je auto sada lijep i puno bolji od prethodnika, a i dalje je jedinstven. A upravo to su u Nissanu željeli i postići. Zadržati stare kupce i preoteti konkurenciji nove.

Najveća sličnost s prethodnikom su bočne linije, no sada je donji dio još ''napuhaniji'' a krov je nizak. Mogli bi reći gotovo coupeovske linije, iako Juke ima normalna stražnja vrata. Sportski štih dodatno naglašavaju veliki 19-inčni aluminijski naplatci s niskoprofilnim gumama 225/45.

Straga je pak Juke dizajniran prilično konzervativno. Svjetla su klasičnog oblika, kao i branik, a zanimljivo je za vidjeti da u Nissanu nisu napravili lažan otvor ispušnog sustava, što je sve češća pojava u današnje vrijeme. No ovako je sigurno bolje.

Ispod petih vrata skriva se prilično velik prtljažnik od 422 litre, i dolazi s podesivom podnicom. Ako pak preklopite stražnja sjedala obujam raste na sasvim solidnih 1.305 litara, a podnica je ravna, pa je lako utovariti i dugačke predmeta. Osim izgleda, Juke nudi i praktičnost.

Unutrašnjost

Koliko je vanjski dizajn evolucija prethodnika, toliko je pak dizajn unutrašnjosti revolucija. Sve je potpuno novo dizajnirano, a sama ponuda prostora je puno veća nego kod prethodnika. Dodatnu razinu ekskluzivnosti daje i najbogatiji Tekna paket opreme, a popis je prilično dugačak.

Iako instrument ploča nije digitalna, između brzinomjera i brojača okretaja smjestio se 7-inčni ekran kojeg je moguće konfigurirati prema vlastitim željama, a pregledan je i njime se lako uprava putem tipki na volanu. Općenito je sve intuitivno napravljeno, pa budući vlasnici neće trebati imati dugu prilagodbu.

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 01

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 02

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 03

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 04

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 05

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 06

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 07

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 08

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 09

image

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 10

Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 01
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 02
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 03
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 04
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 05
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 06
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 07
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 08
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 09
image
Nissan Juke 1.0 DIG-T DCT Tekna 10

Osim volana odlično pogođene debljine i sportskih sjedala presvučenih kombinacijom kože i tkanine, za udobnost i sigurnost se brine i paket Techno, koji je serijski kod Tekna paketa opreme, a donosi ProPilot 1.0 sustav koji uključuje sustav za zadržavanje vozila unutar trake, adaptivni tempomat i automatsko zaustavljanje i kretanje u gradskim gužvama.Sustav je već poznat s Nissan Leafa, a po prvi puta se nudi i u malenom Jukeu.

Tu je i sustav nadzora vozila s kamerama od 360 stupnjeva koji se prikazuje na 8-inčnom središnjem multimedijskom zaslonu. Zaslon je dobar i ima dobru vidljivost, a posjeduje i dva kotačića s kojima je lakše upravljati nekim funkcijama. Podno njega su smještene tipke prečaca i ventilacijski otvori, a tu su i izdvojene tipke za upravljanje klima uređaje, što uvijek posebno hvalimo.

Prostranost na prednjim sjedalima je dovoljna i za dvometraše, a dovoljno je i mjesta u širinu, dok bi straga moglo ponestati prostora za glavu višim putnicima. Pohvalno je što je Nissan odlučio na stražnjoj strani prednje središnje konzole ugraditi USB priključak za punjenje mobitela, a bilo bi lijepo vidjeti da su provedeni i ventilacijski otvori.

Posebno trebamo izdvojiti BOSE Personal Plus audio sustav koji dolazi s 8 zvučnika (5.000 kuna doplate), a osim na standardnim mjestima, zvučnici su u ovom slučaju ugrađeni i u naslone za glavu na vozačevom i suvozačevom sjedalu, a dojam je odličan. Dobiva se posebna zvučna kulisa, a svim ljubiteljima glazbe toplo preporučujemo doplatu za navedeni paket.

Motor i vožnja

Trenutno jedini motoru u ponudi Nissana Jukea je trocilindrični jednolitreni turbo benzinac koji raspolaže sa 117 KS i nudi 180 Nm okretnog momenta, koji je dostupan od 1.750 okretaja, a kod testnog modela je bio uparen sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem s dvije spojke.

Iako u većini slučajeva mjenjač radi dobro, ponekad je neodlučan i spor. Najbolje se to osjeti prilikom parkiranja kada nekoliko puta treba prebaciti smjerove vožnje, pa se zna dogoditi cukanje, a ponekad na dužim vožnjama nizbrdo ne zna hoće li ili neće prebaciti u višu brzinu, i tada dolazi do nešto veće buke iz predjela motora i, barem nama, je puno bolja kombinacija Jukea s ručnim mjenjačem, a uz to štedite i oko 14.000 kuna.

Motor je inače optimalan za Jukea i nudi mu pristojna ubrzanja i samu vožnju. Nije jurišnik s 11,1 sekundu, koliko traje ubrzanje do stotke, no pojurit će do 180 km/h, što je i više nego dovoljno, a pritom neće ni puno potrošiti.

Prosjek nam je bio 6,7 litara, što je nešto manje nego smo imali prosjek s ručnim mjenjačem, no s ovim smo se malo više vozili po otvorenoj cesti, pa je i prosjek manji. Naime, na otvorenoj cesti će potrošnja pasti i na svega 5,5 litara, dok će najviše potrošiti u gradu, oko 7 litara, i pri brzinama višim od 140 na autocesti. Pri brzini od 140 km/h po tempomatu potrošnja je bila 6,9 litara, pa ni vožnja po autocesti neće uzeti puno novaca u novčaniku.

Zaključak i cijene

Nissan Juke 1.0 DIG-T 117 DCT Tekna košta 196.250 kuna, a uključuje i dodatnu opremu u vidu dvobojne karoserije i Bose audio sustava, dok je cijena bez navedene opreme 185.950 kuna. Da, cijena je viša, no ovdje je ipak riječ o potpuno opremljenoj izvedbi.

Juke je s automatikom dostupan već od opreme Acenta, a tada je cijena već puno prihvatljivijih 156.862 kune, no tada morate biti spremni na manje naplatke i nedostatak dosta opreme u unutrašnjosti vozila. Najoptimalniji paket opreme kod novog Nissana Juke je N-Connecta, koja u kombinaciji s automatskim mjenjačem košta još uvijek prihvatljivih 168.326 kuna.

Ljubitelji automatskog mjenjača će doći na svoje jer i kod Juka imaju tu opciju, no mi bi radije izabrali puno bolji ručni mjenjač, a razliku u cijeni uložili u audio sustav i dvobojnu karoseriju. A sve ostalo što Juke nudi, dostupno je svima, bez obzira koji mjenjač izabrali.