Renault Clio TCe 130 EDC Edition One TEST

S novim Renault Cliom smo se već imali prilike družiti, a sada smo imali prilike duže vrijeme provesti s trenutno najsnažnijom izvedbom koju pokreće 1,3-litreni turbo benzinac sa 130 KS, a koji se može dobiti samo s EDC automatskim mjenjačem s dvije spojke, a uz to je bio i opremljen bogatom Edition One opremom.

Ponovimo, novi Clio je evolucija, a ne revolucija dizajna, barem što se tiče vanjskog izgleda, jer je unutrašnjost potpuno nova i nema nikakvih poveznica s prethodnikom, a ističe se prilično kvalitetnim i mekanim površinama, što mu daje dozu ozbiljnosti. Ponuda pogonskih motora je kod novog Clija izuzetno bogata, pa su tu benzinci i dizelaši, a u trenutku pisanja ovog teksta na naše tržište su stigle i izvedbe s pogonom na plin, a uskoro stižu i hibridne izvedbe. Za svakog ponešto.

Dizajn i praktičnost

Renault Clio izgleda simpatično, i to mislimo u pozitivnom smislu. Dizajniran je kako bi se svidio svima, a prednja svjetla C oblika mu odlično stoje. A još kada je pobojan u Celadon plavu metalik boju, dojam je još bolji. Ta mu boja odlično stoji, kao i serijski 17-inčni aluminijski naplatci.

Straga je dizajn nešto smireniji i više originalniji, jer svjetla ne prate dizajn većeg Meganea. I to je dobro, barem nama. Jer originalnost se uvijek cijeni. Ne sviđa nam se jedino tipka za otvaranje prtljažnika koja je smještena iznad tablice u braniku, a na mjestu je koje se lako zaprlja, pa ćete svaki puta, kada auto nije svježe opran, zaprljati prste.

Kao i kod prethodnika, ručka za otvaranje stražnjih vratiju je sakrivena u C-nosaču, pa Clio ima kupeovsku liniju, a jedina mana može biti što je ponekad previsoka za djecu, koja si onda ne mogu sama otvoriti vrata kako bi ušla u automobil. No zato nam se svidjela visokopolirana letvica na donjem dijelu vratiju, koja na stražnjim vratima ima utisnut natpis Clio. To mu daje elegantniji izgled.

Prtljažni je prostor izdašan za klasu u koju Clio pripada, a osnovni obujam je 391 litra. Ima podnicu podesivu po visini, a preklapanjem sjedala dobiva se ravna površina za utovar i obujam od 1.069 litara za prijevoz više stvari. U prtljažnik su postavljene i dvije plastične kukice za vrećice, kako bi vaša kupovina sigurno putovala.

Unutrašnjost

Odraslija, kvalitetnija i bogato opremljena. Tako bi se ukratko mogla opisati unutrašnjost Clia. Naime, Renault je mnogo radio na uređenju unutrašnjosti, pa osim potpuno novog dizajna donosi i brojne druge prednosti, a to je prostranost na prednjim sjedalima ali i prilično puno površina koje su mekane na dodir. Tu je i novi središnji naslon za ruke za vozača i suvozača, koji je čvršći, veći i udobniji od prethodnog, iako bi voljeli da je malo mekši.

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 01

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 02

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 03

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 04

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 05

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 06

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 07

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 08

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 09

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 10

image

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 11

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 01
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 02
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 03
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 04
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 05
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 06
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 07
image
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 08
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 09
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 10
Renault Clio TCe 130 EDC Edition One 11

Nova instrument ploča dolazi sa središnjim ekranom veličine 7 inča na kojem se prikazuju sve informacije, a oko njega su postavljeni pokazivač količine goriva u spremniku i temperatura motora. Sve je pregledno i lako čitljivo, ali i logično postavljeno, pa će se budući vlasnici lako naviknuti. Središnji multimedijski zaslon od 9,3 inča je doplata, serijski dolazi u veličini od 7 inča, a iznimno je pregledan, moguće ga je dovoljno konfigurirati, a najvažnije od svega je to što radi puno brže od starijih izvedbi, a i ljepše izgleda.

Prostora ima u svim smjerovima, posebice na prednjim sjedalima, dok je stražnja klupa ipak prvenstveno namijenjena djeci, jer bi odraslima moglo ponestati prostora za noge i/ili glavu. Šteta je što Clio nema nikakav USB priključak ili barem 12V utičnicu na stražnjem dijelu središnje konzole, kako bi putnici straga mogli puniti mobitele, a nema ni ventilacijskih otvora.

Motor i vožnja

Najsnažniji benzinski motor u ponudi je 1,3-litreni turbo koji raspolaže sa 130 KS i nudi 240 Nm okretnog momenta koji je dostupan već od 1.600 okretaja, a uparen je s automatskim EDC mjenjačem sa 7 brzina i dvije spojke.

Nažalost, navedeni se mjenjač nije pokazao kao najbolja opcija, i šteta je što se Clio ne može dobiti i u kombinaciji ovog motora i ručnog mjenjača. Iako je vožnja na otvorenoj cesti i auto cesti ugodna i bez ikakvih problema, EDC mjenjač u kreni-stani vožnji voli poskakivati, odnosno kao da ponekad ne prihvati gas na vrijeme pa reagira sa zakašnjenjem. To se najbolje vidi kod parkiranja, kada treba biti precizan i polako se približavati drugom vozilu kako ne bi došlo do sudara.

No s druge strane, iznenadila nas je iznimno niska potrošnja, koja nam je u prosjeku bila 6,4 litre. Izvrstan je to rezultat za ovako snažan motor u kombinaciji s automatikom. Na otvorenoj će se cesti potrošnja spustiti i na oko 5,5 litara, dok će u gradu i pri brzinama do 140 km/h potrošnja biti oko 7 litara.

Vožnja je ugodna, bez (pre)velike buke izvana, a i ovjes je dobro podešen. Iako je imao 17-inčne niskoprofilne gume, čak ni vožnja po gradu nije neudobna kako bi se mogla očekivati. Na otvorenoj cesti se možete provesti po zavojima i malo brže bez ikakvih bojazni da ćete izaći iz zamišljene putanje.

Zaključak i cijene

Renault Clio TCe 130 EDC Edition One košta 165.288 kuna, što nije mali iznos, no treba uzeti u obzir kako je riječ o snažnom motoru, automatskom mjenjaču i najbogatijem paketu opreme, koji je još dodatno bio opremljen i metalik bojom (4.400 kuna), rezervnim kotačem (900 kuna), sustavom za pomoć na autocesti i u prometnim gužvama (1.700 kuna), paketom Zima (3.000 kuna), i Bose paketom (7.200 kuna) koji donosi 9,3-inčni zaslon, navigaciju, 9 zvučnika, aktivni tempomat i senzor za mrtvi kut.

Bez dodatne opreme cijena mu je 149.400 kuna, a jedina druga opcija uz automatski mjenjač je oprema Intens, koja već serijski dolazi sa svim bitnim stavkama, a cijena joj je 139.400 kuna. Ni jedan drugi motor trenutno nije dostupan s automatskim mjenjačem.

Cijene za Clio s benzinskim motorima s klimom i radio uređajem kreću od 95.900 kuna, dok dizelaši kreću od 122.400 kuna. Nedavno je na naše tržište stigla i izvedba s plinskom instalacijom, čija cijena kreće od 116.400 kuna, a do kraja godine bi trebala stići i hibridna izvedba.

Renault Clio je sa svakom generacijom puno ozbiljniji automobil, a ova se posebno ističe interijerom, koji nam djeluje čak i nešto bolje nego kod Meganea. Kao što i sami vidite, Celadon plava boja mu odlično stoji, pa je s njom novi Clio puni pogodak.