Volkswagen Golf 2.0 TDI 115 Life TEST

Golf, kojeg mnogi nazivaju i kraljem kompaktne klase, u svojoj osmoj generaciji stigao je i na naše tržište. Doduše to je bilo još sredinom ožujka, no radi korone nije uspio odmah osvojiti tržište. No evo, stigao je konačno na test i to u kombinaciji opreme i motora kakvog uglavnom žele domaći kupci.

A to je Life oprema, koja je dovoljno bogata kako bi zadovoljila većinu kupaca, i pod poklopcem motora je TDI sa 115 KS. Trenutno je jedini drugi dizelaš u ponudi sa 150 KS i DSG mjenjačem koji je dosta skuplji, dok se kod benzinaca može birati između 110 KS, 130 KS i 150 KS snažnog motora. Jedina karoserijska izvedba je ova s 5 vrata, a naknadno bi trebao stići i karavan, koji na drugim tržištima ima puno veći uspjeh nego na domaćem tržištu.

Dizajn i praktičnost

Iako je dizajn prilično sličan sedmoj generaciji, posebice straga, novi Golf donosi potpuno novooblikovana prednja svjetla koja serijski dolaze u LED tehnologiji. Radi njihovog dizajna, prednji kraj izgleda puno niže nego što u stvarnosti je.

Bočna linija kao jaje jajetu sliči na prethodne generacije Golfa i ovdje nema baš nikakvih specijalnih detalja. Linije su jednostavne, a čak je i dizajn serijskih 16-inčnih aluminijskih naplataka prilično jednostavan i neupadljiv, a gume dimenzija 205/55 su dovoljno mesnate kako bi pružale udobnu vožnju.

Stražnjom stranom dominiraju svjetla oštrijeg oblika, a tu je i natpis Golf koji je napravljen u novom fontu i smješten tik ispod zaštitnog znaka, koji je ujedno i ručka za otvaranje petih vratiju.

Tu je i prtljažnik obujma 380 litara u osnovnom obliku s podesivom podnicom, što je prosjek klase. Preklapanjem stražnjih sjedala dobiva je koristan prostor od 1.237 litara, a na stražnjim sjedalima je i središnji naslon iza kojeg je otvor za skije, pa iako je obujam nešto manji, ima dovoljno dobru funkcionalnost.

Unutrašnjost

Potpuno nova unutrašnjost je prilično spartanski dizajnirana, no ne zato što nema opreme, već zato što su sve funkcije prebačene na središnji multimedijski zaslon. Serijska oprema je i 10-inčna digitalna instrument ploča koja se u potpunosti da konfigurirati, a na njoj je moguće prikazivati i navigacijski sustav. Preglednost je dobra, kao i čitljivost.

Središnji zaslon dolazi u veličini od 10 inča i opremljen je 3D navigacijskim sustavom (6.533 kn doplate). Infotainment sustav je brz, no poneki dijelovi su pomalo zbunjujući ili nelogično postavljeni, no nakon kraćeg navikavanja, bit će vam sve jasno. TA dva zaslona čine novi Golf modernim i odlično funkcioniraju u paketu.

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 01

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 02

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 03

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 04

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 05

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 06

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 07

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 08

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 09

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 10

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 11

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 12

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 13

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 14

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 15

Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 01
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 02
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 03
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 04
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 05
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 06
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 07
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 08
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 09
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 10
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 11
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 12
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 13
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 14
Volkswagen Golf 2.0 TDI Life 15

Podno središnjeg zaslona postavljene su komande za podešavanje temperature i glasnoću, no one su na dodir. Ok, nije ih problem koristiti i bez gledanja, no ne daju nikakvu povratnu informaciju jesu li prihvatili dodir ili ne, pa je uvijek potrebno micati pogled s ceste kako bi vidjeli na koju ste temperaturu podesili klimu. To je moglo biti i bolje riješeno. Tu se osim ventilacijskih otvora nalazi još jedan izbornik s tipkama na dodir za prečace sustava, a tu je i prekidač za sva 4 pokazivača smjera. On podsjeća na dizajn novog područja za paljenje svjetala. Da, Golf više nema klasičan okrugli prekidač, već se sada svjetla pale putem dodira na tipke osjetljive na dodir i smješten je lijevo od instrument ploče.

Središnjim dijelom između prednjih sjedala smjestio se mjenjač, električna ručna kočnica, držači čaša i središnji naslon za ruke, a tu je i polica za bežično punjenje mobitela, te dva USB-C priključka. Takva dva su još postavljena i za stražnja sjedala, a prava je šteta što barem jedan klasičan USB 2.0 nije na raspolaganju, već je potrebno koristiti adaptere.

Prostora na prednjim sjedalima ima dovoljno i po dužini i po visini i po širini. U Volkswagenu su se stvarno potrudili kako bi putnici na prednjim sjedalima uživali u vožnji. Nešto drugačije je straga. Iako su i stražnja sjedala udobna, mjesta za glavu bi moglo ponestati iole višim odraslim putnicima, a ako sprijeda sjedi netko visok, mjesta na stražnjoj klupi bi moglo nedostajati i za koljena. NO djeca, najčešći putnici na stražnjim sjedalima, će imati mjesta na pretek i uživat će u svakoj vožnji. Osim već spomenutih USB priključaka straga, sprovedeni su i ventilacijski otvori, pa će uvijek imati i dosta svježeg zraka.

Motor i vožnja

Brundavi dizelaši su nepoznanica u novom Gofu, jer je sada dvolitreni TDI tih i prilično miran u radu, a nakon što postigne radnu temperaturu, i jedva osjetan, gotovo kao benzinac. U testnom modelu je raspolagao sa 115 KS i bio je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem s prilično kratkim hodovima.

Iako snaga nije velika, nije se mučio s preko tonu i pol teškom karoserijom (s vozačem i suputnicima). Motor nudi 300 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 1.600 okretaja, pa će na otvorenoj cesti posezanje za ručicom mjenjača biti izuzetno rijetko.

No ono što najviše oduševljava je potrošnja. Nakon prijeđenih 530 km nije bilo potrošeno ni pola spremnika goriva, a vozili smo se i u gradskim gužvama i na visokim brzinama na autocesti. Pri 140 km/h namještenih na tempomatu, potrošnja se kretala oko 5 litara, a pri pažljivijoj vožnji na otvorenoj cesti ona pada na 4,5 litara. Čak ni u gradskim kreni-stani gužvama neće trošiti puno preko 6 litara. Prosjek nam je nakon 7 dana bio 4,9 litara! Brojke su to koje će ponovo potpaliti želju za ovako motoriziranim Golfom.

Iako je ovjes tvrđe podešen, vožnja je ugodna, a jedino pri bržim prolascima kroz zavoj, nos voli malo pobjeći. No ovakav Golf nije namijenjen jurnjavi, pa se stoga tako i ponaša. Buka je dobro prigušena, a jedino što se mora paziti su središnji otvori za ventilaciju sprijeda pri vrućim danima, jer ako su skoro pa zatvoreni, čut ćete neugodno fućkanje, koje prestaje kada ih u potpunosti zatvorite ili otvorite.

Zaključak i cijene

Volkswagen Golf 2.0 TDI 115 Life košta 194.873 kune s metalik bojom, We Connect Plus paketom i Discover Pro navigacijski sustav s 10-inčnim zaslonom, dok je osnovna cijena ovakvog modela 183.462 kune. Cijena nije diskontna, ali nije ni viša od mnogih konkurenata, a i serijska je oprema prilično bogata.

Jedina je šteta što ako želite automatski DSG mjenjač morate izabrati i 150 KS snažan dizelaš, čija cijena kreće od 223.920 kuna, a s druge strane, taj motor pak nije dostupan s ručnim mjenjačem. Vjerojatno će se ponuda naknadno proširiti i drugim opcijama. Za one koji vole benzince, u ponudi su izvedbe sa 110 KS, 130 KS i 150 KS, a njihove cijene kreću od 164.987 kuna, dok je eTSI sa 150 KS dostupan i s DSG mjenjačem, a cijena starta od 204.467 kuna.

Volkswagen Golf će i u novoj generaciji imati mnogo uspjeha. Serijska oprema je bogatija nego ikad, cijena je pošteno odmjerena, a iznimno štedljiv dizelski motor je prava mjera za njega. I da, po nama mu siva boja nikako ne stoji, a izborom življih boja dizajn izgleda puno bolje.

Podijeli