Nissan Juke Hybrid Tekna

image

Nissan Juke započeo je svoju karijeru kao jedan od prvih kompaktnih SUV modela, otvorivši vlastitu kategoriju dizajnom, stilom, ali i praktičnošću. Uspijeva zadržati gradski stil, no riječ je o automobilu koji svakako ostaje primijećen na cesti.

Aktualan model Nissan Jukea dobio je brojna poboljšanja, kao i zaoštreni dizajn, a u top ponudi modela dolazi u hibridnoj izvedbi koju smo imali prilike i isprobati.

Osim vanjskih unaprjeđenja, unutrašnjost je također dobila dosta pažnje, od modernog infotainment sustava do povećanog prostora za putnike straga, kao i prostor za glavu.

Novi pogon koristi zanimljivu Renaultovu tehnologiju koja mu omogućuje korištenje brzina bez korištenja kvačila tako da, s vozačeve strane, imate vrlo ugodno iskustvo gradske vožnje, bilo da krećete sa semafora ili se vučete u sredini kišnog zastoja.

Dizajn i praktičnost

Prvo što smo primijetili na autu je vrlo živa boja, koju Nissan naziva “Magnetic plavom”. Zapravo, odlaskom na njihov konfigurator otkriti ćete da imaju mnoštvo zanimljivih i upadljivih boja, a izbor obogaćuju mogućnosti dvobojne karoserije s opcijom crnog ili sivog krova.

Nakon boje, svakako se primijete zaoštrene linije modernog dizajna kao i nova LED svjetla. Unatoč njima, zadržan je obli dizajn glavnih prednjih svjetla, korištenjem zanimljivog izgledakoji se sastoji od dodatne LED dnevne rasvjete.

Sprijeda, novi Juke i dalje je vrlo prepoznatljiv s tri razine rasvjete koja se na vrhu sastoji od vrlo oštrih dnevnih svjetla koja se ujedno koriste i za pokazivače smjera, a cijeli dizajn vrlo se dobro ubacuje u dizajn prednje maske.

Ispod dnevnih svjetla imamo prepoznatljiva dnevna svjetla koja sada naravno koriste LED tehnologiju. Dok su glavna svjetla u samom centru kućišta, iza leće kojom se oblikuje snop rasvjete, ostatak dizajna popunjen je dodatnim dnevnim LED svjetlima u tri kraka.

Na kraju, pri dnu prednje maske, imamo još dva LED svjetla koja se pale kod skretanja u zavoje, a služe i za pomoć u maglovitim uvjetima vožnje.

Sama prednja maska dobila je update za hibridnu verziju, nalik Nissanovom električnom Ariya modelu, a najbolje se pimijeti po poziciji Nissanovog loga. Između dnevnih svjetla sada imamo crnu traku koja ih spaja, a cijeli dizajn time dobiva oštriju liniju.

Ispod trake i dalje imamo prepoznatljiv dizajn rešetke, no sada ih je većina zatvorena pri vrhu, te se polagano vizualno otvaraju prema dnu. Ovim dizajnom se želi istaknuti hibridni pogon, a daje zanimljivu vizualnu notu prednjem dijelu automobila.

U veliki Nissan logo sprijeda ugrađena je i prednja kamera Koja, između ostalog, pomaže i u parkiranju. Ispod tablica možemo primijetiti i kućište s prednjim senzorima na koje bismo svakako pripazili da se ne ošteti.

Pogledamo li auto sa strane, odmah pozornost privlače veliki 19-inčni kotači koji dolaze serijski u opremi “Tekna” kakvu smo imali na testu, a predstavlja najvišu od četiri serijske verzije Jukea. No, veliki kotači nisu jedini promijenjeni detalj.

Dok je prošli model oblikom karoserije isticao obliji dizajn oko kotača, novi model ima osjetno drugačiji stil s oštrim linijama koje režu prednja i pogotovo stražnja vrata, a gornja linija završava na stražnjim svjetlima koja su odlično ukomponirana u dizajn i značajno “spljoštena” za moderan sportski stil.

Stražnji prozori su također redizajnirani za sportskiji stil gdje kompletan dizajn završava kod kvake stražnjih vrata koja je standardno ostala povišena kod stražnjeg prozora.

Stražnja strana je dobila možda najuočljiviji update. Obli detalji u potpunosti su zamijenjeni sportskijim, oštrim izrazom koji se najbolje vidi po svijetlima.

Dok je generalni oblik zadržan, dizajnom su sada spljoštenija i naravno imaju sad već klasično LED osvjetljenje, dok žaruljice poput pokazivača smjera ostaju standardne i lako zamjenjive.

Spojler na vrhu stražnjeg stakla je sada značajno izdužen, a također imamo i nekoliko gotovo horizontalnih površina ispod stražnjeg stakla oko rasvjete koje mu daju ozbiljniji izgled te svakako na cesti ostaje zamijećen.

Prtljažnik je uvijek kompromis kod ovakvih modela. Dok je kod novih benzinaca on povećan na 422 litre, hibridna izvedba standardno mu oduzima nešto prostora na dnu, tako da završavate s 354 litre prostora.

Unutrašnjost

Unutrašnji dizajn konzole ogroman je skok od prijašnjeg modela te sada ima ozbiljan infotainment sustav koji nam se odmah dopao zahvaljujući zadržavanju bitnih fizičkih gumbi za brzi pristup brojnim opcijama.

Ispod njega imamo i automatski mjenjač s centralno pozicioniranim start/stop gumbom, kao i D-Mode prekidačem ispod mjenjača koji vas jednostavno priziva da pogledate što radi.

Osim nove centralne konzole, odmah nam se dopao dizajn iza upravljača. Istina, moderni sustavi vuku nas na dizajn sa zaslonom i potpuno digitalnim sustavom, no Juke zadržava hibridan prikaz s klasičnim kazaljkama za brzinu s desne strane te postotak energije koja se koristi – ili rekuperira za vrijeme vožnje s višebojnim prikazom koji vas vuče na ekonomičnije korištenje cijelog sustava.

Našlo se i prostora za bežično punjenje mobitela te možemo potvrditi da će i najveći 6,9” uređaji stati u pretinac.

Volan smo vidjeli u nekoliko novijih Nissan modela te ima solidan raspored tipki koje kontroliraju multimediju s lijeve strane, uključujući kontrolu dashboard zaslona, dok se desna strana volana bavi naprednim načinima vožnje.

Iza volana dobivate standardno dva prekidača, lijevi za rasvjetu i pokazivače smjera te desni za kontrolu brisača. Lijevo od vozača pronaći ćete dodatne gumbe, ovisno o liniji i modelu za koji se odlučite, a imaju dodatne brze postavke poput paljenja grijanja ili tempomat i slično.

Ono što ćete brzo primijetiti kada pogledate kroz prednje vjetrobransko staklo su vrlo tanke žice koje su njime protkane, a omogućuju brzo odmagljivanje kao i odleđivanje prednjeg stakla.

Na vozačevim vratima su standardni gumbi za kontrolu sva četiri prozora, elektronsko prilagođavanje retrovizora i zaključavanje vozila. Primijetit ćete i da je ozvučenje automobila na višoj razini, a dolazi s BOSE potpisom.

Auto ima ukupno deset zvučnika: Četiri standardna na vratima i dva visokotonca sprijeda. Posebnost dolazi na samim naslonima za glavu vozača i suvozača koji se mogu počastiti iznimno širokim surround iskustvom zahvaljujući dodatnim zvučnicima na naslonu za glavu.

U postavkama sustava možete prilagoditi koliko da vam ovaj sustav proširi soundstage, a vožnja u ovakvom autu je možda i najbolji način za otkrivanje što “široki soundstage” uopće znači.

Gašenjem sustava, jasno možete reći da glazba dolazi “sprijeda”, dok njegovim paljenjem stvarno dobivate osjećaj kao da imate ozvučenje sa svih strana, što vam generalno samo slušalice mogu ponuditi. Iskustvo je odlično, te nam je putovanje učinilo time zanimljivijim.

Dok generalno vozač i suvozač niti na prošlim modelima nisu imali problema s prostorom, novi model povećao je prostor za noge straga za 58 mm, ali i za glavu tako da imate dodatnih 11 milimetara visine, što je impresivno s obzirom na oštriji ukupan dizajn vozila.

Stražnja klupa dobiva i svoju ventilaciju, što je kod većeg broja suputnika veliki plus. Stražnja klupa se može oboriti u 2/1 omjeru prema potrebi, a otvara puno veći prostor u prtljažniku za prijevoz.

Spomenimo i ambijentalnu rasvjetu koja je na aktualnim modelima suptilna, no izražava detalje u noćnoj vožnji. Ističe se prsten oko samog mjenjača na sredini konzole, kao i lagano zakrivljena udubljenja na prednjim vratima koja su također obogaćena LED rasvjetom.

Riječ je o bijeloj rasvjeti, a osim gašenja, možete kontrolirati razinu svjetline prema vašim preferencijama.

Infotainment

Infotainment sustav je po nama optimalno složen za traženu cijenu jer osim 8-inčnog touchscreena u sredini ima velik broj gumbi za brzu kontrolu svega od multimedije do klimatizacije prostora.

Centralni sustav postavljen je tako da ima nekoliko početnih zaslona kroz koje možete scrollati povlačenjem prsta preko zaslona, a nudi sve bitne kratice za razne widgete poput navigacije, poziva putem povezanog mobitela, kao naravno i kontrole glazbe.

Početni zaslon tako ima opciju personalizacije gdje možete sami raspodijeliti widgete prema vlastitim željama. Primjerice, možete imati jedan početni zaslon za gradsku vožnju s fokusom na glazbu, ili drugi za izlete s više fokusa za navigaciju.

Tu je i radio s naprednim funkcijama pretraživanja, a na raspolaganju su vam AM, FM i digitalni DAB signali. Imate opciju i čitanja glazbe s USB-a, kao i povezivanje na mobitel s Bluetoothom pa vam sustav prikazuje pjesme, odnosno nazive bilo kojeg multimedijskog izvora.

Osim glazbe, tu je i navigacija. Nissan ima vlastite usluge karata, a ovisno o paketu za koji se odlučite možete primjerice imati napredan prikaz s trenutnim prikazom prometa pa tako i pametniju navigaciju. Automobil je na Internet uvijek povezan 4G roamingom, a njegova iskoristivost naravno ponovno ovisi o paketu za koji se odlučite.

Integrirane karte imaju vrlo jasan prikaz zavoja, te kod većih križanja dobivate i dodatan zaslon s precizno nacrtanim raskrižjem iz zraka te obojanom cestom kojom morate krenuti. Možete prilagoditi i izgled, a dobivate i fizički gumb koji brzo prebacuje na dnevni ili noćni prikaz, ovisno o vašoj želji tako da nigdje niste zaključani.

Karte nude upisivanje ulica i destinacija poput firmi, a među widgetima imate i one koji pamte vaše interesne lokacije, kao i adrese koje možete pohraniti za brzo biranje. Ako imate pretplatu na napredne karte, pomoću Googleovih servisa možete pogledati i detalje o lokacijama koje upišete, poput ocjene, slika, komentara i slično. U to je uključen i sustav vremenske prognoze za trenutnu lokaciju kao i pretraživanje drugih lokacija.

Spomenimo da sustav podržava i povezivanje Android Auto sustava kao i Apple CarPlay. Koristi se USB konektor na dnu centralne konzole te se na zaslonu pojavljuje sustav koji koristite, dok pritiskom na kućicu vraćate početni zaslon automobila.

Nakon svega tu su još i Nissan Connected Services. Jednostavno, skidanjem NissanConnect aplikacije svoj automobil možete povezati s mobitelom tako da u svakom trenutku dobijete osnovne podatke o lokaciji vozila, procijenjenom preostalom dometu na temelju trenutnog stanja rezervoara, kao i opcije zaključavanja/otključavanja automobila.

Možete vidjeti povijest vožnje s performansama, a tu je i dućan s dodatnim opcijama koje možete kupiti. Tako osim praćenja vašeg automobila, možete odrediti upozorenja na temelju vremena kada je vozilo upaljeno, brzinu kojom se smije kretati kao i geolokaciju. Ako vozač ne poštuje ograničenja, vi dobivate obavijesti putem aplikacije.

Ovo je za roditelje idealan auto koji će dati svom djetetu. Samo mu namjesti ograničenje brzine kojom se dijete mora voziti i dobiva obavijesti ako to ne poštuje.

Zatim imamo i sam zaslon ispred vozača. Kako smo spomenuli, automobil koristi klasične kazaljke za prikaz brzine kao i iskorištenosti ukupne snage pogona, dok u sredini između njih imate zaslon solidne veličine koji će vam prikazivati velik broj dodatnih informacija. Naravno, možete birati što na njemu želite vidjeti.

Zaslon je podijeljen na tri dijela. Gornja šestina zaslona prikazuje vrijeme i vanjsku temperaturu, kao i trenutni limit brzine u obliku prometnog znaka koji će početi bljeskati kada ga prekoračite.

Na dnu, odnosno donjoj šestini zaslona imate podatke poput ukupne prijeđene kilometraže, brzine u kojoj se auto nalazi (P, D, B, R), načina vožnje, procijenjene udaljenosti na temelju zapremnine benzina, kao i je li sustav e-Pedal uključen.

Ostatak zaslona mijenja se na temelju gumbi koje pritisnete na mjenjaču ili unutar vozila, a generalno se kroz njega kreće lijevo-desno za različite menije, dok gore-dolje prolazi kroz izbornike unutar jednog menija. Ovo je bitno jer se kroz ovaj zaslon pristupa ogromnom broju opcija koje utječu na vaše iskustvo vožnje.

Standardan prikaz može vam pokazati menije poput trenutne potrošnje goriva, kompas, kartu, digitalni prikaz vaše brzine kao i tok energije, što je uvijek popularno kod hibridnih automobila, a daje vam uvid u to koji dio pogona je aktivan i u koju svrhu.

Pritiskom na lako vidljiv plavi gumb s ikonom automobila na volanu, uključuju se senzori za asistenciju u vožnji. Sustav odvojeno prati senzore poput upozoravanja kada počnete kliziti prema rubu trake pa vas zvučno i vibracijom vrati, ili se primjerice prebrzo približavate automobilu ispred pa dobijete zvučni signal kao i aktivaciju kočnice, ovisno o okolnostima.

Ovi senzori služe za naprednije praćenje prometa. Točnije, riječ je o tempomatu koji se prilagođava brzini automobila ispred vas, a kada s obje strane detektira linije na cesti, također može pratiti trenutnu traku, no naravno od vas zahtijeva da i dalje aktivno koristite volan.

Također prati i slijepi kut, a ako krenete skretati dok se netko u njemu nalazi, automobil vas može vratiti u vašu traku. Dok rizičnije pothvate nismo radili, svakodnevne situacije u gradskom prometu prije ili kasnije upalile su gotovo sva upozorenja.

Tako u menijima ovog zaslona imate kontrolu nad sustavima poput asistencije nad upravljačem, Active Trace Control funkciju koja u zavojima, na temelju uvjeta, može prikočiti sa svakim kotačem odvojeno kako bi vas sustav održao na željenoj putanji bez proklizivanja.

Tu su zatim sustavi poput održavanja automobila unutar linija - želite li samo zvučno upozorenje, ili zvučno upozorenje i vibraciju, ili pak intervenciju sustava da vas vrati na put.

Ovaj sustav odličan je da vas nauči pravilnom korištenju žmigavaca jer ga samo oni mogu pauzirati dok je uključen. Tu je zatim praćenje mrtvog kuta, aktivacija hitne kočnice za izbjegavanje sudara, prepoznavanje znakova uz cestu i, naravno, asistencija pri parkiranju.

Asistencija pri parkiranju dolazi u vidu kamera koje vidite, zvukovnih upozorenja i njihova glasnoća te udaljenost na kojoj se ona aktiviraju.

Tu su i upozorenja o niskoj temperaturi i upozorenje o prometu dok se unazad izvlačite iz parkirnog mjesta koje će vas upozoriti o nailazećem automobilu i smjeru iz kojeg dolazi. Sustav također primijeti kad gubite pozornost nad cestom pa vam savjetuje odmor.

Generalno, svim opcijama nećete uvijek pristupati pa savjetujemo da sve uredite parkirani jer za vrijeme vožnje ispada da ima dosta menija i pod-menija za proći prije nego sve uštimate po svojim preferencijama.

Motor

U ponudi, Nissan Juke ima tri opcije. Dvije su benzinci s automatskim ili ručnim mjenjačem, a najnoviji model, koji i mi testiramo, odnosi se na novi hibridni pogon. Ovdje pričamo o relativno naprednom sustavu koji je Nissan razvio uz asistenciju Renault grupe koja je dodala moderan sustav mijenjanja brzina.

Dakle, pogon se sastoji od četverocilindričnog atmosferskog benzinca zapremnine 1,6 koji proizvodi do 69 kW/94 KS s okretnim momentom do 148 Nm. Uz njega imamo i elektromotor snage 36 kW/49 KS koji nudi 205 Nm okretnog momenta za življi start automobila.

Njima je dodan i treći starter-generator od 15 kW koji pomaže u kontroli cijelog hibridnog sustava. Baterija na automobilu ima 1,2 kWh kapaciteta i vodeno hlađenje. Riječ je o hibridnom sustavu u kojem se baterija puni samom vožnjom automobila, odnosno regenerativnim kočenjem i korištenjem benzinskog motora kao generatora.

Dok benzinski motor ima četiri stupnja prijenosa, električni ima dva, a sve se kontrolira prijenosom bez spojke, takozvanim dog-clutch sistemom, kojeg je razvila Renault grupa.

Rezultat je gradska vožnja koja se mahom oslanja na elektromotor s obzirom na niske brzine takve vožnje. Uz to se ne troši gorivo na česte start-stop situacije, već motor radi u optimalnim okolnostima kada je potreban i u idealnim uvjetima za potrošnju, odnosno veće brzine ili punjenje baterije.

Tako uz malo treniranja s rekuperativnim kočenjem možete u gradu postići potrošnju manju od 5 litara na 100 km - rezultat koji nećete postići s klasičnim pogonom.

Sustav omogućuje tri načina rada: Eco, Standard i Sport, a odnosi se primarno na održavanje baterije tako da pri agresivnijoj vožnji uvijek imate dovoljno kapaciteta, dok u Eco načinu baterija ostaje na nižem postotku napunjenosti jer je onda rekuperacija kao i punjenje benzincem efikasnije.

Vožnja

Vjerujemo da nema boljeg osjećaja nego kada jutarnju vožnju na posao započnete tihim radom elektromotora. Nissan Juke koristi standardan hibridni sustav koji se puni samim benzinskim motorom pa mu kapacitet na bateriji nije ogroman, no dovoljan je da dobar dio gradske vožnje odradite u mirnoj vožnji.

Tek ponekad će se upaliti benzinac kako bi se nadopunila baterija ili ako vam zatreba više snage nego što elektromotor može ponuditi.

Mi smo na testu imali odvojene vožnje, pretežito po Zagrebačkim gužvama gdje se, jednom kad naučite koristiti e-Pedal tehnologiju, potrošnja osjetno spusti. Mi smo probijanjem kroz gužve spustili potrošnju na oko 6 l/100 km, no vjerujemo da duljim druženjem možete dodatno popraviti te brojke.

S druge strane, imali smo i putovanje do Rovinja autocestom. Automobil s lakoćom prati promet na autocesti, a pretjecanje nije bio problem. Takva vožnja rezultirala je potrošnjom ispod 6 l/100 km tako da možemo reći kako se radi o vrlo štedljivom modelu.

Vožnja u zavojima je prilično udobna, barem za vozača, no ne očekujte sportske performanse. Ubrzanje pomoću elektromotora također je dobra alternativa turbo benzincu pa su manevri i “starim cestama” jednostavni, a sam automobil ulijeva dovoljno povjerenja s obzirom da u zavojima može pomoći kočenjem svakim kotačem zasebno kako bi vas održao na željenoj putanji.

Hladniji i mokriji dani pogotovo se čine ugodnijima zahvaljujući električnom odmagljivanju prednjeg vjetrobranskog stakla, sustav koji svakako preporučujemo.

Jedan pogled na kazaljku korištenja energije pogona ukazuje vam na to kakvu vožnju Nissan predlaže. Ispod početne pozicije je plavi odjeljak s “Punjenjem” koji vam pokazuje koliko energije trenutno kočenje rekuperira natrag u bateriju.

Zatim imate otprilike 40/60 podjelu pogona gdje zelena Eco površina ukazuje an to da radite primarno elektromotorom pod manjom potrošnjom, dok ako počnete stiskati pedalu da pogon ode u “Power” dio, rad sustava nije optimalan, no ponuditi će osjetno ubrzanje jer se u sve uključuje i benzinac.

Spomenimo i e-Pedal opciju kod vožnje. To je novi princip vožnje primarno električnih, ali i hibridnih vozila gdje se puštanjem papučice gasa automatski počinje regenerativno kočiti radi optimalnog vraćanja energije natrag u sustav.

Tako kao vozač možete naučiti raditi samo s jednom pedalom u prometu, no za naučiti kada pustiti pedalu gasa da se optimalno na vrijeme zaustavite ipak treba malo vježbe. Imajte na umu da se sustav gasi na oko 15 km/h te ostatak puta sami kočite kočnicom što je po nama odličan odabir kako biste mogli polagano kliziti do vozila ispred kod semafora i tako izbjegli konstantno pritiskanje gasa da se malo približite ako promašite s rekuperativnim kočenjem.

Na kraju, tu je i sam sustav pomoći pri vožnji, jednostavno obojan plavo na volanu, koji pali sve senzore za asistenciju. Pomoću gumba “Set” odredite maksimalnu brzinu tempomatu, a on će pratiti promet ispred i kočiti umjesto vas.

Imate i opciju biranja udaljenosti od vozila, pa odaberite idealnu za uvjete na cesti jer i dalje je dobro da imate punu pažnju dok vozite - ipak ste vi i dalje u potpunosti odgovorni.

Osim toga, kod brže vožnje i kada su vidljive trake s obje strane vozila, sustav može aktivirati praćenje trenutne trake pa će sam zakretati volan prema potrebi, no i dalje vi morate sudjelovati u upravljanju kako bi sustav ostao aktivan.

Zaključak i cijene

Ovo je po nama idealan hibridni gradski crossover. Nissan Juke je praktički taj segment i započeo, a dodavanjem novih funkcija i modernog dizajna ažuriraju se i njegove mogućnosti. Cijena ugodnije vožnje ovoga puta malo je manji (plići) prtljažni prostor ispod kojega je sada baterija za hibridni pogon.

No, s druge strane dobivate snagu turbo benzinca koji značajno manje troši pogonski sustav i ima punu snagu na raspolaganju puno brže od turbo verzije, a da ne spominjemo ostale napredne sustave koje ovakav pristup omogućuje.

Na otvorenoj cesti također neće razočarati, a dovoljno je uzdignut da mu niti jedna cesta, odnosno radovi na njima neće predstaviti problem što je kod nas uvijek plus, pogotovo ako se ne krećete autocestom.

Dok se novi Nissan Juke može naći već po cijeni od 21.918,42 € (165.144,34 KN) u verziji osnovnog benzinca, hibridni modeli kreću od 29.169,36 € (219.776,54 KN).

Na testu smo imali top model, naziva Nissan Juke Tekna koji prema konfiguratoru trenutno košta 33.560,99 € (252.865,28 KN). Nissan vam nudi osnovno jamstvo od 3 godine ili 100.000 km, a tu su dvije dodatne opcije za produljivanje jamstva. Za 390,00 € (2.938,46 KN) dobivate dodatne dvije godine ili ukupno 160.000 km, a na to za još 390,00 € (2.938,46 KN) možete produljiti jamstvo na 8 godina, no kilometraža ostaje na ukupno 160.000 km.

Ovo jamstvo pokriva sve trajno ugrađene mehaničke i elektroničke dijelove vozila koji su navedeni u općim uvjetima produljenog jamstva, što je svakako atraktivna opcija s obzirom na kompleksnost pogonskog sustava.

Za kraj, ako ste primarno gradski vozač te volite povišeno i udobno sjedište bez da automobil nužno bude vrlo velikih dimenzija kako bi se lakše mogli provlačiti gradom, ovo je odličan odabir za vas.

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Nissan Juke Hybrid Tekna MG HS TEST »