Renault Megane Conquest R.S.Line

Ponovno smo za volanom jednog od popularnijih Renaultovih izvedbi, a to je svakako Megane Conquest.

Točnije, riječ je o njihovoj R.S. Line TCe 160 EDC izvedbi koja turbo benzinski motor stavlja u uistinu atraktivno pakiranje kompaktnog coupe SUV-a.

Renault_Megane_Conquest-1-21.jpg

Dok smo ga već imali na testu gdje smo prošli njegove detaljne karakteristike, odlučili smo uz generalan opis vozila, primarno se pozabaviti infotainmentom, modernim tehnologijama koje automobil nudi te kako ti napredni sustavi mogu utjecati na vaše iskustvo vožnje.

Renault_Megane_Conquest-1-22.jpg

Ovaj model dijeli platformu sa Renaultovim Clio i Captur modelima, a riječ je o CMF-B platformi koja je specifična za europsku izvedbu ovog modela. Unutrašnjost se također dijeli s ostalim modelima, no sportska linija ipak dodaje više atraktivnih detalja.

Renault_Megane_Conquest-1-19.jpg

 

Dizajn i praktičnost

Ova verzija Renault Conquesta dolazi u sedam jedinstvenih boja koje su lako upadljive na cesti, a čak i bijela boja koju smo imali na testu “Bijela Universal” donosi dašak sedefastog odraza koji će na zanimljive načine uhvatiti svaki odraz svijetla.

Renault_Megane_Conquest-1-16.jpg

Zahvaljujući RS Line paketu dolaze s crnim i kromiranim detaljima, a tu i tamo se može naći i suptilan ali jasan dašak crvene koji otkriva i razinu opreme automobila. Prednja i stražnja svijetla koriste prepoznatljiv Renault Megane dizajn s C stilom LED osvjetljenja i upadljivih stražnjih svijetala koja se protežu do sredine prtljažnika gdje se nalazi i Renaultov logo.

Renault_Megane_Conquest-1-17.jpg

Otvor prtljažnika je poprilično velik s obzirom da se podiže i stražnje staklo, te s 513 litara u njega možete smjestiti dosta prtljage, no dizajn stražnjeg kraja ne omogućuje lagano prevoženje većih predmeta, već se automobil fokusira na prostranost kod suputnika koji neće imati problema straga ni sa 190 cm visine.

Renault_Megane_Conquest-1-9.jpg

Stražnje sjedište se standardno spušta u 2/1 omjeru te u sredini nudi i držač za dvije čaše. Ovdje suputnici imaju vlastite ventilacijske otvore kao i dva USB-A utora za punjenje te dodatnu 12 V utičnicu. Od detalja tu su crveni šavovi RS Line paketa te dodatne crvene linije na pojasevima za taj sportski dojam.

Renault_Megane_Conquest-1-85.jpg

Sjedala su kombinacija standardne i perforirane kože za bolju ventilaciju, a ostatak unutrašnjosti koristi se i kombinacijom brušene kože kao i standardne kože za dobivanje atraktivnih dizajnerskih detalja, a ukupan dojam unutrašnjosti dižu na višu razinu.

Renault_Megane_Conquest-1-86v2.jpg

Kada se sjednete sprijeda, ovdje je ugođaj na dodatnoj razini te se stvarno osjećate ugodno u svakom stilu vožnje te auto ima dovoljno pametnih sustava da vam olakša putovanja u svim uvjetima.

Renault_Megane_Conquest-1-83.jpg

Imajte na umu da se ipak radi o većem automobilu pa je dobro naučiti i razumjeti njegov sustav pomoći pri parkiranju koji osim kamere ima senzore sa svih strana koji će vam vizualizirati dio automobila koji se previše približava nekom rubu u okolini.

Renault_Megane_Conquest-1-34.jpg

Sprijeda također dobivate crvene linije dostojne RS paketa poput obruba Renault znaka na upravljaču i linije koja se proteže cijelom prednjom pločom.- Dodatno, imate i atraktivno LED osvjetljenje koje se proteže od vrata do vrata iznutra, dovoljno je suptilno da neće odvlačiti pažnju s ceste, a daje dodatan užitak vožnji.

Renault_Megane_Conquest-1-78.jpg

Centralna konzola ima solidnu kombinaciju touchscreen komandi zajedno sa fizičkim gumbima za jednostavnu i brzu kontrolu sustava poput klimatizacije automobila i drugih brzih kratica koje se aktiviraju jednim pritiskom, poput pomoći u parkiranju, kamere, i sličnih sustava, nudeći vozaču jednostavno upravljanje s minimalnim micanjem pogleda s ceste.

 

Unutrašnjost

Kako smo spomenuli, Ovaj model dijeli ažuriranu unutrašnjost zajedno s novim Clio i Captur modelima, no svakako se u Megane Conquest modelu osjeti prostranost za ugodniju svakodnevnu vožnju kao i putovanja, a cijeli auto prati sportska linija.

Renault_Megane_Conquest-1-33.jpg

Svaka površina s kojom u automobilu imate interakciju nudi premium osjećaj pod rukom, a tu primarno mislimo na mjenjač, volan, kao i gumbe za brzi pristup funkcijama. Volan naravno ima brojne gumbe na sebi za kontrolu pametnog sustava vožnje, aktiviranje glasovnih naredbi kao i kontrolu prednjeg zaslona s brojnim opcijama prikaza koje ćemo kasnije opisati.

Renault_Megane_Conquest-1-28.jpg

Sa stražnje strane volana su i dvije ručice za ručno mijenjanje brzina ako se zaželite vožnje koja vam daje veću slobodu kod odluka i potreba za performansama, a sustav je dovoljno pametan da se vrati na automatiku ako prepozna da ste vi prestali mijenjati brzine.

Renault_Megane_Conquest-1-26.jpg

Oko upravljača imamo još tri dodatne ručice za kontrolu sustava, s lijeve strane standardno za svijetla automobila, a s desne jedan kontrolira brisače, dok drugi kontrolira audio automobila. Imamo gumbe za mijenjanje izvora, s radija na BT i druge, onda su na vrhu gumbi za mijenjanje glasnoće sustava te je iza njih i kotač čijim se pomicanjem mijenjaju pjesme ili radio stanice. Iako bi na prvu valjkom mijenjali glasnoću sustava, brzo smo se nakon par pjesama upoznali s ovim pristupom.

Renault_Megane_Conquest-1-29.jpg

Lijevo od upravljača imate dodatne fizičke gumbe za paljenje grijanja volana, kontrolu visine snopa prednjih svijetla koje bismo voljeli da prilagođavate na temelju tereta u stražnjem dijelu automobila kako ne bi smetali vozačima ispred sebe. Tu je još kontrola svjetline infotainmenta za slučaj da vam standardne postavke ne odgovaraju vožnji, kao i paljenje sustava upozorenja o prelazu traka za vrijeme vožnje koje smatramo odličnim dodatkom za vozače koji počnu zaboravljati koristiti pokazivače smjera.

Renault_Megane_Conquest-1-24.jpg

S desne strane volana, u sredini automobila imamo standardni vertikalni touchscreen visoke rezolucije koji pokazuje brojne opcije putovanja, glazbe i ostalih postavki automobila. Suptilno je okrenut prema vozaču, no jednostavno ga je koristiti i sa suvozačeve strane. Odmah ispod njega u ovoj izvedbi imamo sedam gumbi koji vozaču omogućuju brzi pristup raznim sustavima automobila. Ispod njih je pak sustav za kontrolu klime u automobilu pomoću tri kotačića kao i četiri gumba koji aktiviraju dodatne mogućnosti poput odmagljivanja, tako da za njegovu kontrolu ne trebate klikati po touchscreenu, već vam je sve brzo dostupno.

Renault_Megane_Conquest-1-23.jpg

Na dnu srednje konzole imamo mali utor u koji možete položiti mobitel za bežično punjenje, a bez problema stanu i najveći 6,9” mobiteli. Tu su dodano dva USB-A utora za punjenje, Aux-in za glazbu kao legacy opcija prijenosa, te na kraju i standardni 12 V utor za napajanje. Prednju stranu suvozačkog prostora dodatno krasi dizajn karbonskih vlakana za taj ekstra sportski duh.

 

Infotainment

Renault se potrudio ponuditi solidan i moderan infotainment sustav sa svim bitnim podacima za vozača, kao i dovoljno izbora za personalizaciju svakog vozača, ne samo oko izgleda, već i oko ugođaja vožnje. Krenimo prvo od boja osvjetljenja unutrašnjosti.

Renault_Megane_Conquest-1-51.jpg

Dok ima malo klikanja dok do njih dođete, imate na izbor nekih osam boja. One osim mijenjanja boje osvjetljenja unutrašnjosti, mijenjaju i boju zaslona vozača bez obzira na način rada u kojem se nalazite što je svakako atraktivan detalj za ugođaj.

Renault_Megane_Conquest-1-76.jpg

Početan zaslon podijeljen je na tri dijela. Gornja polovica sastoji se od karte za navigaciju, a donja je podijeljena na lijevu i desnu, a generalno prikazuju podatke s vašeg mobitela, primarno listu poziva za brzo biranje s desne strane i glazbu koju slušate s lijeve. Lagano svaki od menija klikom možete proširiti za dodatne informacije ili primjerice kartu preko cijelog zaslona, a izgled početnog zaslona moguće je i modificirati prema vlastitim željama. Sustav se može sam ažurirati jednostavnom provjerom ima li novih verzija putem bežične mreže.

Renault_Megane_Conquest-1-77.jpg

Na samom dnu zaslona imate nekoliko uvijek prisutnih virtualnih tipki, a riječ je o postavkama glasnoće, ulasku u glavni izbornih, vraćanju na početni zaslon i naravno gašenju središnjeg infotainmenta ako preferirate mir za vrijeme vožnje. Glavni izbornik nudi vam ulazak u navigaciju, radio, glazbu koja se odnosi na alternativne izbore poput AUX ili BT izvora, postavke telefona i pozive, dodatne aplikacije automobila, informacije o automobilu i druge postavke.

Renault_Megane_Conquest-1-76.jpg

Navigacija se sastoji od nadprosječno naprednog sustava koji nudi više pogleda nad samom kartom (2D, 3D i još nekoliko pogleda pod raznim kutovima), a prikazuje zgrade oko vas, lokacije poznatih kamera za brzinu, kao i naravno trenutnu dozvoljenu brzinu. Sustav navigacije i odabira lokacija također je razvijen da vas lagano odvede gdje želite te su mu ponuđeni odabiri na našem testu bili točni.

Renault_Megane_Conquest-1-74.jpg

Nakon karata tu je i radio sustav koji skenira sve frekvencije te vam ih ponudi u preglednoj tablici za brzo biranje i memoriranje, a možete listati i novim radio stanicama kroz pregledan popis.

Renault_Megane_Conquest-1-75.jpg

Sustav vam naravno nudi i samostalno biranje stanicama po frekvencijama tako da u svakom trenutku imate sve alate na raspolaganju te su dizajnirani tako da ih je užitak koristiti.

Renault_Megane_Conquest-1-73.jpg

Povezivanje mobitelom je također jednostavno, no imajte na umu da ste limitirani na 6 korisnika odjednom koje automobil može memorirati, a također vam se nudi opcija dijeljenja samo glazbe ili pristup pozivima za razgovor i pozivanje putem automobila.

Renault_Megane_Conquest-1-72.jpg

Kada smo već kod glazbe, moramo naglasiti da je automobil koji smo mi testirali bio naoružan i BOSE ozvučenjem koje je dodatna oprema, a na temelju cijene ukupnog automobila smatramo kako se isplati uzeti ga radi daleko boljeg ozvučenja koje ćete imati cijelo vrijeme dok koristite i automobil.

Renault_Megane_Conquest-1-71.jpg

Osim vrlo širokog soundstagea koji možete prilagođavati, tu je i jednostavan tlocrt unutrašnjosti kojim možete prilagoditi gdje je glazba najglasnija, ako primjerice želite sav zvuk u prednjem dijelu automobila ili primjerice samo kod vozača ako ostali suputnici žele malo odrijemati. Tu su i dodatne opcije poput dizanja glasnoće na temelju vaše brzine kako glazbu ne bi nadjačao zvuk vjetra i kotača izvana, naravno na temelju vaše odabrane glasnoće.

Renault_Megane_Conquest-1-70.jpg

Tu je i svojevrsni Ekvilajzer koji nudi prilagodbu visokih, srednjih i niskih tonova, a mi preporučamo da probate standardnu “V” kombinaciju podizanjem dubokih i visokih tonova na +4.

Nakon glazbe prijeđimo na možda najbitniji odabir kod ovog zaslona koji se tiče vožnje. Riječ je o znaku nalik asteriska koji se nalazi i ispod infotainment zaslona kao kratica, a možete ga pronaći i u glavnom izborniku.

Renault_Megane_Conquest-1-49.jpg

On jednim klikom mijenja kompletno iskustvo vožnje jer vam daje na odabir kakvo iskustvo vožnje želite. Standardni je “My Sense” koji se pokušava sam prilagoditi vašoj trenutnoj vožnji, a osim njega imate i Sport te Eco modove koji su vrlo jasni u svojoj funkciji. Kako je riječ o automatiku, ovi modovi određuju brzinu rada motora kako bi bio spreman za agresivniju vožnju ili pak štedio gorivo na račun malo tromijeg kretanja.

Renault_Megane_Conquest-1-45.jpg

Osim rada motora, mijenja se i responzivnost, to jest “tvrdoća” volana, kao i ovjesa. Mijenja se i vizualizacija instrumentalne ploče vozača, te osvjetljenje unutrašnjosti.

Renault_Megane_Conquest-1-55.jpg

Treći “My Sense” odabir omogućuje vam prilagođavanje raznih parametara, od dizajna instrument ploče kojih ima četiri komada, osjećaj volana koji se dijeli na “Comfort”, “Regular” i “Sport”, a odnosi se na responzivnost i oštrinu pri skretanju, odnosno reakciju automobila na vozača, gdje Comfort primjerice omogućuje mirniju vožnju pošto volan nije toliko osjetljiv na najmanje pomake.

Renault_Megane_Conquest-1-56.jpg

Tu su postavke za sve napredne sustave automobila koje možete kontrolirati kroz vrlo jasnu animaciju.

Renault_Megane_Conquest-1-65.jpg

Sustav vas jednostavno može informirati i koliko ste vremenski u sekundama udaljeni od vozila ispred sebe kako bi si dali dovoljno vremena za brze i neočekivane reakcije, a uči vas držati pravilni razmak.

Tu je i opcija aktivacije aktivnog kočenja kako biste izbjegli udarce u vozilo ispred ako vam um odluta za vrijeme vožnje. Zatim imamo sustav prepoznavanja prometnih znakova, kao i praćenje mrtvog kuta te kolničkih traka oko kojih vam sustav također može zvučno, ali i fizički pomoći da ih pratite.

Renault_Megane_Conquest-1-64.jpg

Kada vozite brže od 70 km/h, ovaj sustav vas može upozoriti ili vratiti unutar trake kako bi se izbjegli potencijalni sudari, a sustav se isključuje za vrijeme rada žmigavca za lagan prijelaz između traka.

Kada pričamo o parkiranju, ovaj automobil uistinu vam pomaže sa svih strana.

Renault_Megane_Conquest-1-62.jpg

Osim senzora za blizinu prepreka oko cijelog automobila, tu je i RCTA sustav koji vas upozorava na vozila ili pješake za vrijeme vožnje unazad koji dolaze s boka i koje možda niste vidjeli, a upozorava zvučno kao i vizualno.

Renault_Megane_Conquest-1-35.jpg

Na kraju tu je i sam “Easy Park Assist”, odnosno asistent za parkiranje koji dobiva i vlastiti gumb kao kraticu ispod zaslona. Njegovom aktivacijom sustav traži željeni oblik parkirnog mjesta (standardno, paralelno ili pod kutom) te kada pronađe slobodno mjesto, može preuzeti kontrolu nad volanom da se savršeno stane unutar slobodnog prostora. Sami kontrolirate brzinu vozila te naravno i dalje trebate biti svjesni svoje okoline.

Renault_Megane_Conquest-1-58.jpg

Još jedna od zanimljivih opcija koju možete upaliti je vožnja po inerciji. Kako se radi o automatiku, standardno puštanjem papučice gasa automobil automatski počinje kočiti motorom, no ako upalite ovu opciju, kvačilo se odvaja od kotača te se vozilo kreće po vlastitoj inerciji, što je dodatna opcija za uštedu goriva.

Renault_Megane_Conquest-1-68.jpg

Tu je i sustav koji može sam držati traku kao i udaljenost od automobila ispred, a od vas traži da i dalje držite ruke na volanu, funkciju koju smo naravno testirali u vožnji.

Glavni zaslon vozača podijeljen je na tri dijela, ovisno o prikazu koji odaberete (sport, eco, standard, itd.), a sastoji se od prikaza rada motora, brzine, te središnjeg dijela s informacijama.

Renault_Megane_Conquest-1-43.jpg

Primijetiti ćete da se na našim slikama prikazala ikona za servis na središnjem donjem dijelu jer je automobil taman prešao servisnu kilometražu za vrijeme našeg testiranja. Između opcija prikaza na volanu koristite gumbe gore/dolje te gumb za biranje menija.

Renault_Megane_Conquest-1-37.jpg

Oni su prikazani s pet ikona na gornjem srednjem dijelu, a sastoje se od servisnih informacija, karte, glazbe, načina vožnje te drugih informacija primjerice o potrošnji. Osim manjeg prikaza, kartu također možete raširiti za pregledniju navigaciju bez potrebe da gledate u zaslon infotainmenta.

 

Motor

Motor ovog modela je 1,3-litreni turbo benzinac (nema dizelaša u ponudi ovog automobila) koji razvija snagu do 158 KS na 5500 okretaja. Okretni moment doseže 270 Nm od oko 1800 okretaja. Cijeli sustav opisan je kao “blagi hibrid” te ima elektropokretač-generator povezan s 12 V baterijom. Sustav poboljšava start-stop funkcionalnost te situacijski pomaže motoru u optimizaciji rada, no nećete ga osjetiti u vožnji kao niti voziti na struju.

Renault_Megane_Conquest-1-59.jpg

Zato dobivate 7 stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom koji ubrzavanje čini vrlo ugodnim, bilo da sami mijenjate brzine papučicama na volanu ili sve prepuštate automatici. Mi smo na ovom testu imali oko 8 – 9 litara potrošnje, no napomenimo da smo imali nešto dinamičniju vožnju s primarno sportskim načinom vožnje. Vožnja autocestom u prosijeku ima istu potrošnju s obzirom na povišeni dizajn automobila.

 

Vožnja

Na ovom testu htjeli smo isprobati dinamičnu vožnju na zavojitim cestama kao i autocesti da vidimo kako se Megane Conquest drži kod zahtjevnijih vozača. Istovremeno, dali smo zahtjevne uvjete automatici koju nam Renault nudi da vidimo kako se automobil ponaša kada se želimo malo odmoriti.

Renault_Megane_Conquest-1-84.jpg

Oni koji uživaju u vožnji svakako će iskoristiti ručno mijenjanje brzina na volanu jer vožnju čini još uzbudljivijom, a automobil je puno responzivniji s obzirom da ga možete pripremiti za nadolazeća preticanja ili primjerice ubacivanje u kružni tok, brze reakcije koje na čistom automatiku mogu potrajati sekundu dulje nego biste to htjeli pogotovo jer turbo motoru standardno treba vremena da se pokrene.

Renault_Megane_Conquest-1-81.jpg

Vožnja “starim” cestama tim je zanimljivija, a kočenje pred zavoj zapravo je prilika da ponovno opalite po gasu i vratite se na željenu (dozvoljenu) brzinu vožnje. Automobil je vrlo stabilan u zavojima kada je u sportskom načinu rada jer stvrdne ovjes, no prelazak preko “ležećih” će se time više osjetiti. Srećom, visoka karoserija osigurava da nigdje nećete zagrebati čak i na našim ulicama. Udobnost vožnje prenosi se i na stražnja sjedala koja su iznimno ugodna, a ima dovoljno prostora za tri osobe umjerenog stasa bez puno problema. Mi sa 190 cm ipak bismo limitirali stražnje suputnike na 2.

Renault_Megane_Conquest-1-91.jpg

S druge strane, zanimao nas je Renaultov napredni sustav vožnje koji koristi senzore oko automobila za kontrolu u vožnji držanjem trenutne trake, brzine i udaljenosti s obzirom na vozilo ispred. Na autocesti ovaj sustav radi besprijekorno, gdje sami postavljate maksimalnu brzinu koju želite da sustav može postići komandama na lijevoj strani volana.

Renault_Megane_Conquest-1-30.jpg

Zatim, možete upaliti sustav praćenja udaljenosti od vozila ispred, radarom koji onda Megane Conquest konstantno drži ubrzavanjem ili kočenjem, ovisno o reakcijama automobila ispred. Odvojeno od toga možete upaliti i praćenje linija te automobil sam okreće volan kako bi držao sredinu trake, no od vas i dalje zahtijeva da držite volan i reagirate u skladu s uvjetima na cesti laganim zakretanjem volana, inače se sustav gasi i zaustavlja automobil ako ne držite volan. Ovaj sustav praćenja linija odvojen je od sustava koji će vas upozoravati na skretanje van vaše trake zvukovima i vibracijom koji smo ranije opisali.

Renault_Megane_Conquest-1-90.jpg

Dok je ovaj način vožnje generalno dizajniran za otvorene ceste, to ne znači da neće raditi i u gradskim uvjetima gdje smo ga i testirali da vidimo kako radi u zahtjevnijim okruženjima. U gradu svakako morate sami upravljati automobilom jer je sustav neće navigirati križanja, no dulje dionice s gužvom poput avenija u Zagrebu odličan su primjer gdje vam može pomoći u vožnji.

Renault_Megane_Conquest-1-79.jpg

Prati promet ispred te ugodno koči i ubrzava (iako smo ga često i sami dodatno “pogurali” stiskanjem gasa), a jednom kada se zaustavi morate sami dati gasa da se ponovno pokrene. Imajte na umu i da se neće sam zaustavljati na semaforima ako ispred vas nema zaustavljenih vozila. Ako vam se netko ubaci u gužvi, ugodno usporava tako da nemate previše brige oko tih detalja, jedino što se nama dogodilo je da je isključio sustav vožnje u jutarnjim satima kada je Sunce bilo nisko ispred nas pa nije mogao očitati stanje na cesti. Isto se može dogoditi na ostalim prometnicama pa uvijek trebate imati ruke na volanu i nogu blizu kočnice iako automobil obavlja većinu posla.

 

Zaključak i cijene

Ovo je mikro-hibrid, iako se radi o benzincu u svijetu hibrida. Motor je vrlo zabavan za vožnju, no imajte na umu da se radi o manjem turbo benzincu u velikom vozilu pa je ubrzanje ipak nešto više od deset sekundi od 0 do 100, pa ne očekujte munjeviti start.

Renault_Megane_Conquest-1-5.jpg

Ovaj model ima 160 KS te mu malena baterija ne pomaže previše u naglom startu ili većim ubrzanjima, više ju koristi za Eco način rada i uštedu benzina u mirnim start-stop vožnjama. Za aktivniju vožnju mogla bi vas zanimati hibridna izvedba koju ćemo također uskoro isprobati. Model koji smo mi imali na testu zajedno s PDV-om ima cijenu od 260.718,25 kuna iliti oko 34.500 €. Automobil je vrlo ugodan za svakodnevnu vožnju bez obzira kakav ste vozač i koliko ljudi se vozi, a odlično ozvučenje osigurava vrlo zabavnu vožnju svim sudionicima.

Podijeli