Koji premium kompakt kupiti - Audi, BMW ili Mercedes?

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Dok su u produktnom razredu automobila nižega ranga prioriteti kupaca jasno zacrtani i pretežno se svode na prostranost, ekonomičnost i maksimum dobivenog kroz minimum uloženog, kupnjom istovjetnih, no bitno skupljih premium automobila prije svega se izražava pripadnost određenim društvenim slojevima odnosno privrženost filozofiji odabrane marke.

Zato će netko reći kako ovdje uspoređujemo kruške i jabuke, pri čemu će pojedina voćka za svakoga predstavljati drugi proizvod, onaj baš njemu drage ili pak mrske (premium) marke. Ali, ruku na srce, može li ijedan Audi, BMW ili Mercedes biti za ne-preporuku?

Objektivno ne, ali nekakve nijanse ipak postoje. Neki od navedenih modela u nekim su disciplinama ispred drugih, jednostavno zato jer "najbolji kompaktni automobil" još uvijek nije napravljen. Naime, najbolji kompaktni automobil trebao bi sadržavati po nešto iz svakog ovdje prikazanog modela, a samo će si oni najbogatiji moći dozvoliti luksuz da posjeduju istovremeno sva tri. Ali ni u tom slučaju neće moći imati sve odjednom jer ne mogu istovremeno voziti tri automobila, iako bi takvo što u slučaju nekih drugih tjelesnih užitaka bilo čak i izvedivo. No ne skrećimo sa zadane teme!

Mercedes-Benz A klase

Ovdje prikazana njemačka trojka čini okosnicu ponude u visokoj kompaktnoj klasi. Prema njima se ravnaju i nastoje ih dosegnuti Volvo, Lexus ili Alfa (obrnutim abecednim redoslijedom), no pravi rezultati izostaju ili zaostaju za onim što pružaju Nijemci. Jednim dijelom će to zauvijek tako i ostati. Razlog je postojanje nečega što oni imaju, a ovima nedostaje: neprocjenjiva aura povijesne baštine koja se ne može replicirati genetskim inženjeringom.

Stoga smo odlučili usporediti tri glavna igrača u premium kompaktnoj klasi: Audi A3, BMW seriju 1 i Mercedes A-klasu. Zastupnici spomenutih marki svjesni su činjenice da se radi o važnim modelima i shodno tome kreirali su privlačne ponude.

Interijer Mercedes-Benza A klase

Krenimo s markom koja je – ni manje ni više – izumitelj automobila. Nakon gotovo 130 godina koliko je prošlo od tog važnog događaja dužni smo im pružiti barem tu, simboličnu prednost. Dakle, Mercedes-Benz A-klasa ulazi u utakmicu sa snažnim naoružanjem: radi se o sportski-dinamično oblikovanom kompaktnom automobilu s petorim vratima. Zgodno je što Mercedes u svoj najmanji model ugrađuje isključivo turbomotore, no i preostale dvije marke rade isto pa nitko nije u prednosti. Čovjek se zato s pravom pita gdje je skriven Benzov tajni adut? Možda u dizajnu? A-klasa vizualno djeluje vrlo energično i baš nam je žao što pokretani par kotača nije onaj stražnji, kao što je slučaj kod BMW-a.

Naime, BMW se (još) nije odrekao svojeg tipičnog zaštitnog znakovlja, a pored klasičnog rasporeda pogonskih jedinica (motor ugrađen uzdužno sprijeda, mjenjač i diferencijal straga) to vrijedi i za idealan raspored mase između osovina (50-50 posto) što kao posljedicu ima ponudu prostora u kabini koja je daleko od idealne. Utjehu predstavlja serijski ugrađena sklopka za prebacivanje između modusa rada motora (EcoPro/Sport).

BMW serije 1

Tko je sjedio u BMW-u serije 1, u Mercedesu će se osjećati kao u pola klase većem vozilu. Takozvani "raskid s tradicijom" i prelazak na prednji pogon kod Mečke je opravdan posve logičnim razlozima: time se otvaraju fleksibilnije mogućnosti preraspodjele prostora, a mnogim je vozačima ionako nevažno na kojem kraju automobila konji vuku, sve dok to čine neprimjetno i hitro. Osim toga, svaki Mercedes ima svoju sretnu zvijezdu koja će gurmanima željnim nečeg posebnog zasigurno predstavljati temeljni sastojak. Preostale namirnice će osigurati fini motori, dosljedna sigurnosna oprema i prepoznatljiv "miris kvalitete".

Interijer BMW-a serije 1

Čini se kako upravo na tu kartu igra i Audi. Kada je, prije dvadesetak godina, odlučila ozbiljnije krenuti u taj biznis, marka iz Ingolstadta se pronašla u problemima – morala je, naime, "izmisliti" svoj put. Danas znamo da on vodi smjerom "vrhunske opipljive kvalitete uparene sa sportskim podvozjem i upakirane u karoseriju strogo tipiziranih osnovnih linija". Neki zbog toga Audi u šali nazivaju i bolje napravljenim Volkswagenom (a Lexus smatraju opremljenijom Toyotom).

No, Audi A3 je opasan igrač. Praktičnošću i prostranošću karoserije ne zaostaje za najboljim kompaktima (čitaj – za Volkswagen Golfom), a dosljednom upotrebom aluminija koja donosi uštedu od osamdesetak kilograma na masi vozila, kandidat je za najnižu emisiju CO2. Što se, znamo to dobro, itekako reflektira kroz cijenu vozila.

Audi A3 Sportback

Ova usporedba u financijskom smislu nema namjeru otići u neprocjenjive visine. Ograničili smo se na izvedbe cjenovnog ranga oko 200.000 kuna, s dobrom serijskom opremom i šparnim dizelskim pogonskim strojevima. Pogledajmo što nude Audi A3 Sportback 1.6 TDI Attraction s Comfort paketom, BMW 116d M Edition i Mercedes-Benz A 180 CDI Dream Edition.

Na strani pogonskih strojeva nema iznenađenja: Audijev TDI razvija 110 KS i isporučuje 320 Nm, BMW iz jednake radne zapremine izvlači 6 KS više uz 320 Nm, a najslabija je A-klasa. Ne zbog akademske razlike koja proizlazi iz nešto manje snage motora (109 KS), nego zbog manjeg maksimalnog okretnog momenta (260 Nm) koji, slijedom manje radne zapremine dizelskog motora koji je Mercedes-Benz "posudio" od Renaulta, ovom vozilu omogućava nešto slabija međuubrzanja.

Interijer Audija A3 Sportback

A oprema? Ne tako davno ove su se marke "bahatile" tako da su i za najosnovnije stavke serijske opreme, poput klima uređaja ili radija, zahtijevale doplate. Srećom, tome je kraj. Mada su liste s dodatnom opremom i dalje itekako dugačke, možda čak i duže nego ikad prije, a cijene pojedinih doplata sve samo ne povoljne, tijekom posljednjih godina je količina "besplatne" serijske opreme dovedena na zadovoljavajuću razinu.

Podrazumijeva se da svi kandidati serijski dolaze s klimom, CD-radijom i kompletnom električnom skalamerijom (brave, prozori, ogledala), da o sigurnosnim paketima i ne govorimo. ESP je u međuvremenu postao standard, a zračni jastuci su prisutni u maksimalnom broju.

Međutim, Mercedes i BMW imaju i ksenonske farove, dok Audi za njih očekuje doplatu. A3 dolazi na 16-colskim aluminijskim naplatcima, a preostala dvojica na "sedamnaesticama". BMW u cijenu uključuje i metalik boju, a najveći odmak u opremljenosti predstavlja njegov M sportski paket koji sadrži sportska sjedala, M sportsko podvozje, M sportski kožni upravljač, vizualno atraktivan paket M Aerodynamics (s posebnim prednjim i stražnjim odbojnicima) te unutarnju oblogu krova antracit boje.

Zbog toga je BMW Serija 1 daleko najopremljenije i vizualno najatraktivnije vozilo u ovoj usporedbi. BMW je ujedno i najjeftiniji, a kao šlag na sve dolazi tzv. BSI servisni paket (besplatno redovito održavanje za 100.000 km ili do 5 godina) koji je također uključen u spomenuti iznosi! Zbog svega navedenoga ova preporuka tjedna zasluženo odlazi u ruke BMW-a!

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka (1 EUR = 7,65 kn)

Podijeli