Na Facebooku na semaforu - da ili ne?

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Zanimalo nas je radi li se o situaciji koja je suprotna Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, s obzirom da se u tom trenutku vozilo ne kreće nego je zaustavljeno.

U članku 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama piše kako „Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom“.

Upitali smo MUP o temi korištenja mobilnih telefona pri upravljanju vozilom. Preciznije, korištenje društvenih mreža (Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest...) na telefonu dok su vozila zaustavljena na semaforu s crvenim svjetlom. Naravno, isto se odnosi i na SMS-anje, telefoniranje bez korištenja hands-free opreme (slušalice, Bluetooth zvučnici, spajanje mobitela preko Bluetootha na infotainment sustav automobila).

Iz Ravnateljstva policije kažu „da i tijekom stajanja na semaforu, dok je upaljeno crveno svjetlo, vozač sudjeluje u prometu te samim time ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom“.

Dakle, dok ste u čekanju na zeleno svjetlo na semaforu, nemojte koristiti mobitele nego se usredotočite na promet i praćenje signalizacije na semaforu - može vam se dogoditi tragična situacija poput one kada ne pratite semafor, a netko vam potrubi da krenete. Vi automatski stisnete po gasu, a možda neki pješak pretrčava cestu (ili starija osoba sporije hoda) preko pješačkog prijelaza.

Podijeli