Tražimo obiteljski karavan prihvatljive cijene

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Kada se donosi odluka o sljedećem obiteljskom automobilu, razum u pravilu bira monovolumena, a srce naginje crossoveru ili kompaktnom SUV-u. Argumenti su brojni: prostranost, varijabilnost, praktičnost, robusnost, preglednost... Međutim, glavni je argument u tom slučaju ipak atraktivnost. A cijena? Kod današnjih SUV i crossover automobila cijena je jedini detalj koji kupcima može smetati. Postoji li možda neka skromnija "obiteljska" alternativa, bez dokidanja navedenih osobina, a uz dodatak zdrave doze užitka u vožnji? Postoji, ako se okrenemo arhetipu [uzoru] obiteljskog automobila, karavanima kompaktnog formata.

A kako bi pored razuma udovoljili i osjećajima, karavan mora biti atraktivan i poseban. Usporedili smo tri takva modela iz recentne svjetske produkcije, izbjegavajući ovom prilikom dokazane standarde poput Golfa, Astre, Focusa i Octavije. Razlog je jednostavan – kako ovi proizvođači vrlo malo automobila prodaju privatnim kupcima, a većina njihovih proizvoda završi u voznim parkovima raznih tvrtki i državnih službi, vrednovanje tih automobila bilo bi uputno provesti drugačije, uzimajući u obzir osobine koje su važne flotnim kupcima. Zato ćemo se s karavanskim izvedenicama spomenutih bestsellera "poigrati" nekom drugom prilikom.

Unatoč poplavi novih kategorija kao što su crossoveri, SUV vozila pa i monovolumeni, klasičan karavan nije izgubio tlo pod nogama. Suprotno negativnim prognozama i usporedo s rastom broja automobilskih podkategorija, tržište nudi sve atraktivnije, praktičnije pa i sportskije karavane. Istina, više ih nijedan proizvođač ne naziva "karavanima" jer to zvuči staromodno, ali razni Sport Wagoni, Toureri, ST-i i SW-i u biti jesu - karavani.

Lani su na hrvatsko tržište stigli Honda Civic TourerPeugeot 308 SW i Seat Leon ST. Modeli su to koji već dizajnom nagovještavaju dinamiku u vožnji, no osim toga nas je zanimalo i koliko su dorasli svojoj temeljnoj namjeni. Usporedili smo ih u dizelskim izvedbama snage između 105 i 120 KS jer je to najčešći odabir kupaca obiteljskih automobila. Promatrali smo konfiguracije s paketom opreme koji pored nužnog minimuma sadrži i poneki stilski detalj poput aluminijskih naplataka čime se "podiže" dojam o vozilu.

U vizualnom smislu najviše odskače Honda. Civic Tourer je nastao nadodavanjem karavanskoga kraja na i otprije "svemirski" dizajnirani hatchback s petorim vratima. Poznato je da je "normalni" Civic rekorder po veličini prtljažnika unutar svoje klase pa ne čudi da njegova karavanska izvedba (sa 624 litara korisnog volumena) također predstavlja referencu među kompaktnim karavanima.

Toliko estetske osobnosti donosi i određene nedostatke: vidljivost, primjerice, nije optimalna (što može korigirati kamera za vožnju unatrag), a oblik krova sužava osjećaj prostranosti. Slično vrijedi i za unikatnu armaturnu ploču s digitalnim instrumentima raspoređenim u dvije razine: futurizam koji nije posve u službi funkcionalnosti. Dok se oko ne navikne, vozača može zbunjivati. O motoru možemo govoriti samo u pozitivnom tonu: Hondin drugi u povijesti dizelaš ujedno je i najbolji 1,6-litreni blok na tržištu. Uparen s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem osigurava živahnu vožnju, tih je i vrlo ekonomičan. I ne zabrinjavajte se s dimenzijama i masom vozila: 1.6 i-DTEC bez poteškoća tjera i Hondu CR-V, a ako se snalazi u jednom ozbiljnom SUV-u, kako neće biti dovoljan za kompaktni karavan?

Tek nekoliko litara manji prtljažnik (610 l) nudi pandan iz Francuske. Podsjetimo, 308 Berlina drži titulu Europskog automobila 2014. godine, a u produženom, "obiteljskom" formatu još je zaokruženiji automobil. S prtljažnim prostorom duljine punih 210 centimetara (uz preklopljenu stražnju klupu) može poslužiti i kao bračni krevet na kotačima, ukoliko se ukaže potreba.

Čak i kada se odluče napraviti "svojega Golfa", Francuzi moraju filozofirati: Peugeotov nedavni "pronalazak" sukobljen je s opće prihvaćenom teorijom o ergonomiji vozačke pozicije: niže postavljen upravljač malenoga promjera i povišeno ugrađeni analogni instrumenti barem toliko odskaču od uobičajene sheme koliko i Civicov kaskadno složen instrumentarij. Mada ovaj koncept u 308-ici funkcionira bitno bolje nego u manjem modelu 208, teško se možemo složiti da donosi funkcionalni napredak ili veći užitak u vožnji.

Isto se odnosi na središnje smješten 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir putem kojega se upravlja prevelikim brojem funkcija: klimatizacijom, grijanjem, CD-radijem, navigacijom, itd. Naravno, ne istovremeno! Peugeot je želio stvoriti cockpit s malo fizičkih gumba što možda izgleda moderno, ali upravljanje navedenim funkcijama od vozača zahtijeva previše koncentracije te ispruženu i mirnu ruku – a sve to tijekom vožnje! S manje virtualnih i više fizičkih tipkica vožnja bi bila ugodnija i sigurnija.

Još ukratko o motoru: 1.6 e-HDi blok je provjerena konstrukcija s velikim potencijalom za ekonomičnost. Ni mjenjači više nisu slaba strana proizvoda iz PSA grupacije, mada, ruku na srce, prostora za poboljšanje ima još ohohooo! Ali nemojmo biti zločesti i nemojmo mjenjače francuskih automobila uspoređivati s japanskima!

Naš treći kandidat je kvazi-Španjolac, a zapravo derivat Golfa. Ideja je bila dinamičnu osobnost Leona učiniti dostupnom i u karavanskom formatu i mora se priznati da je realizacija izvedena vrlo uspješno. Mada s 587 litara nudi manje prostora od Peugeotovog prtljažnika (primjerice, podnica je kraća za 20 cm), Leon ST je upotrebljiv karavan, a većinu potencijalnih kupaca privući će činjenicom da koristi mehaničku bazu VW Golfa.

Seatova unutrašnjost je solidno izrađena. To što u estetskom smislu zaostaje za futurizmom i modernizmom koji pružaju Honda i Peugeot, mnogim će kupcima upravo predstavljati prednost. Nešto tvrđi i naizgled jeftiniji materijali te slabija zvučna izolacija putničke kabine navodno su opravdani nižom cijenom vozila, no istina je kako bi ugradnjom boljih materijala i zanimljivije serijske opreme Leon ugrozio tržišnu poziciju Golfa.

Seat koristi poznati 1.6 TDI motor koji već odavno radi s Common-Rail tehnologijom. Definitivno je najprodavaniji dizelski motor u Hrvatskoj, a nedostaci po kojima je u ne tako davnoj prošlosti bio poznat valjda su do danas regulirani. Unatoč činjenici da njegov mjenjač ima samo pet stupnjeva prijenosa, Leon će (jednako kao i preostala dva sudionika ove usporedbe) u gradu potrošiti oko 7 litara. Na putovanju će, s lakom nogom na papučici gasa, prosječna vrijednost iznositi između 5 i 6 litara dizela na 100 kilometara.

Nije lako preporučiti atraktivan obiteljski automobil koji nudi pregršt prostora, a pri tome ne zanemaruje užitak u vožnji. Ipak, mišljenja smo da s nekim od ovdje prikazanih kompaktnih karavana ne možete pogriješiti. Godinama će služiti svrsi i, što je možda i bitnije od toga, pružat će taj rado citirani užitak u vožnji. Odluku o tome koji kupiti možda će biti najjednostavnije donijeti nakon usporedbe cijena te analize serijske opreme.

Brzinskim čitanjem cjenika možemo doći do korisnih zaključaka: Honda Civic je najskuplji član ovoga trija i za njega je potrebno izbrojiti 179.990 kuna. Zauzvrat nudi najviše sportskog štiha te pregršt prostora u kabini i prtljažniku. Peugeot 308 je mnogo pristupačniji: uz preporučenu motorizaciju 1.6 e-HDI 115 i s dobrim Style paketom opreme jeftiniji je gotovo 17.000 kuna što je u ovoj kategoriji velika razlika. Konačno, Seat je korektan automobil nešto suzdržanije vanjštine, a posjeduje gotovo sve kvalitete i praktičnost jednoga Golfa.

Uzevši u razmatranje sve navedeno, preporuku tjedna zaslužuje Peugeot 308 SW, uz napomenu da prije definitivne odluke o kupnji provjerite odgovara li vašoj tjelesnoj konstituciji ergonomija vozačke pozicije i funkcionalnost kokpita.

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli