Zašto se autocestom vozimo 120 km na sat?

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Na autocesti A3 od Zagreba u smjeru Lipovca te obrnuto uobičajena maksimalno dopuštena brzina vožnje je 130 km/h. Tako je barem bilo donedavno. A odnedavno su na A3 na većem dijelu dionica postavljeni prometni znakovi koji brzinu ograničavaju na 120 km/h. Zašto je to tako odgovor smo potražili u Hrvatskim autocestama d.o.o.

Iz Ureda uprave Hrvatskih autocesta su nam na naš upit o smanjenju brzine na autocesti A3 odgovorili kako je „na pojedinim dionicama autoceste A3 ograničenje brzine postavljeno temeljem Rješenja Inspekcije za ceste Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Do promjene brzine došlo je zbog provjere i po potrebi usklađenja dozvoljene brzine s tehničkim elementima ceste. Promjena brzine istaknuta je vertikalnom signalizacijom koja upućuje vozače na prilagodbu brzine sukladno Zakonu o sigurnosti na cestama.“

Ograničenje brzine je privremenog karaktera pa uskoro, nakon što se udovolje potrebni tehnički uvjeti, možemo očekivati da ćemo se ponovo voziti 10 kilometara na sat većom brzinom - 130 km/h. Do tada ćemo se voziti prema stihovima pjesme grupe Film „vozio sam prema gradu 120 na sat“.

Podijeli