Renault se vraća u Formulu 1 sa svojom momčadi

image

U ožujku 2016. počinje nova sezona Formule 1, a na asfalt se vraća Renault, dvanaesterostruki konstruktorski prvak s gotovo 40 godina iskustva.

Renaultovu odluku da se sljedeće sezone vrati u Formulu 1 s vlastitom momčadi objavio je Carlos Ghosn, predsjednik i glavni direktor Renaulta.

U rujnu je Renault s Lotusom potpisao pismo namjere o povratku u Formulu 1, a posebna je pozornost posvećena ocjeni financijski održivog uspješnog sudjelovanja s vlastitom momčadi od 2016. Renault i Lotus F1 poznaju se već 15 godina i zajedno su osvojili svjetsko prvenstvo u poretku vozača i konstruktora 2005. i 2006.

Renault je imao dvije mogućnosti: vratiti se sa stopostotnom predanošću ili napustiti sport, a nakon detaljne analize odlučeno je da se ponovo natječu. Iako im je cilj pobjeda, u Renaultu su svjesni  da će im za to trebati vremena”.

Renault bez prekida u Formuli 1 sudjeluje gotovo 40 godina. Godine 1977. revolucionarizirao je sport uvođenjem turbopunjača, tehnologije koju su uskoro počele primjenjivati sve momčadi. Renault je ukupno sudjelovao u više od 600 utrka, ostvario 168 pobjeda te osvojio 12 konstruktorskih i 11 vozačkih naslova prvaka.

Podijeli