Električni Kia Soul EV pobijedio na domaćoj utrci

image

Ruta utrke duge oko 1000 kilometara startala je u Rovinju te se kretala kroz Poreč, Pulu, Brijune, Tar, Motovun, Labin, Opatiju, Senj, Paklenicu, Zadar, Šibenik, Nacionalni park Krka, Smiljan (rodno mjesto Nikole Tesle), Plitvička jezera. Nakon pet dana vožnje samo na električnu struju 32 vozača iz 10 zemalja su sa svojim električnim automobilima završili u Zagrebu.

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016 u Poreču (izvor: www.porec.hr)

U utrci Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016 sudjelovali su Rimac Concept One, Kia Soul EV, Tesla S, e-Mercedes, Renault Zoe, Volkswagen E-Beetle, Dok-ing sa svoja dva e-vozila Loox i XD, a pobjednik utrke je Kia koja je do sada već osvojila mnoštvo nagrada za dizajn sa svojim ikoničnim izgledom Soula EV koji privlači pozornost.

Pobjednički model u realnom prometu ima doseg oko 150 kilometara odnosno 200 u idealnim uvjetima te je jedino električno vozilo koji nudi 7-godišnje jamstvo koje vrijedi za cijelo vozilo pa i na baterije.

Električni Kia Soul EV

Namjera projekta pokrenutog pretprošle godine je podizanje svijest o ekologiji, uštedi energije i održivom razvoju u Hrvatskoj, a u utrci su mogla sudjelovati vozila s minimalnim dometom 110 kilometara. Na cijeloj ruti rallyja postavljene su bile multimedijalne punionice električnih vozila. Kotizacija za svako vozilo iznosila je 150 eura za privatne osobe odnosno 750 eura za pravne osobe; svaki tim je imao pravo na da člana koji su se mogli izmjenjivati tijekom vožnje.

Podijeli