Električni Nissan BladeGlider

image

Nissan BladeGlider će biti predstavljen u Rio de Janeiru tijekom kolovoza - jedan primjerak će se nalaziti u olimpijskom parku, a drugi će biti na raspolaganju za dinamičnu vožnju predstavnicima medija i VIP osobama.

Ovo električno vozilo moći će ubrzati od nula do 100 km/h za pet sekundi dok mu je najveća brzina i iznad 190 km/h. Duljina je 4,3 metra, širina 1850 mm, a visina 1300 mm, uz međuosovinski razmak 2800 mm. Litij-ionska baterija od 220 kW sastoji se od pet modula. Za bateriju i za motore razvijeni su posebni sustavi hlađenja.

Vrata Nissana BladeGlider, po prvi put predstavljenog na tokijskom auto salonu 2013. godine, visokih su bočnih linija te se otvaraju unatrag i prema gore; zaslužna su za impresivan ulazak i izlazak iz automobila. Otvoreni krov BladeGlidera ojačan je integriranom strukturom za zaštitu od prevrtanja koja nudi spoj uzbuđenja otvorenog trkaćeg automobila i sigurnosti coupéa.

Neobičan je položaj putnika u ovom električnom vozilu - vozač je smješten u formaciji nalik glavi strijele blago ispred dvaju putnika koji mogu uživati u većem prostoru za noge. Svi putnici imaju panoramski pogled zahvaljujući vjetrobranskom staklu kokpita koje se proteže u krov. Komande sustava BladeGlidera koje se nalaze na upravljaču spojene su s naprednim zaslonom koji prikazuje brzinu, stanje baterije, način rada za prikupljanje energije i grafički prikaz okretnog momenta.

Uz središnji zaslon nalaze se dva ekrana na kojima se prikazuju snimke s kamera okrenutih unazad smještenih tik iza prednjih kotača, s prikazom prostora s bočnih i stražnje strane automobila. Taj je dizajn s dvama ekranima alternativa za retrovizore smještene na vratima, čime se poboljšavaju aerodinamična svojstva BladeGlidera. Kad je odabrana vožnja unatrag, prikaz na ekranima se mijenja i prikazuje sliku s dviju kamera smještenih na stražnjem dijelu strukture za zaštitu od prevrtanja te se tako olakšava kretanje unatrag.

Sjedala presvučena naprednim spojem tkanine i premaza od epoksidne smole dostupna su u dvije boje – zelena Cyber i narančasta Stealth. Te su boje upotrijebljene na gornjim dijelovima naslona sjedala te su obrubljene srebrnim reflektirajućim materijalom radi postizanja upečatljivog sportskog izgleda. Donji je dio sjedala crne boje s uzorkom, a rubovi sjedišta su zeleni i narančasti.

Podijeli