Renault-Nissan najuspješniji u električnim vozilima

image

Zanimljiv podatak iz Renault-Nissana najbolje oslikava koliko su električna vozila ekološki prihvatljiva: njihova vozila s električnim pogonom prevalila su 4 milijarde kilometara što je isto kao da se Zemlja obiđe 100.000 puta. Na taj je način ušteđeno 200 milijuna goriva. Istovremeno, 450 milijuna kilograma CO2 nije ispušteno u okoliš.

Nissan Leaf

Nissan Leaf je prije četiri godine bio prvi serijski električni automobil na svijetu te drži titulu najprodavanijeg električnog vozila na svijetu, u povijesti automobilske industrije. Brzi punjači prazne baterije Leafa od nule do 80 posto kapaciteta napune za oko pola sata.

S prodajom od oko dva od ukupno tri prodana primjerka električnih vozila diljem svijetu, Alijansa Renault-Nissan je od siječnja do studenog 2014. prodala oko 66.500 vozila, što je za oko 20% povećanje prodaje u usporedbi s istim razdobljem lani. Osim Leafa, prodaju se još i Twizy (Renaultov dvosjed namijenjen gradskoj vožnji) te kombi Nissan e-NV200 koji se prodaje u Europi i Japanu.

Nissan e-NV200

Prodaja električnih automobila u svijetu je u porastu (za razliku od Hrvatske u kojoj je u ovoj godini prodano 0,1%), a postoje vozači koji svoja vozila napajaju čistom sunčanom energijom, poput softverskog inženjera Chrisa Beersa iz Hollistona u američkoj saveznoj državi Massachusetts. SAD ima razvijeno tržište punionica koje su neophodne za razvoj ovog tržišta - tamo se nalazi više od 750 brzih punionica, a Nissanov cilj je 1100 do sredine 2015. godine. Nakon SAD-a slijedi japansko tržište s 2900 brzih punionica, a cilj je 6000 punionica do ožujka 2015. Što se tiče Europe, Velika Britanija je najrazvijenija po ovom pitanju.

Renault Fluence Z.E.

Alijansa Renault-Nissan u ponudi električnih vozila, osim Nissana Leaf, Nissana e-NV200 i Renaulta Twizy, ima još i kombi Renault Kangoo Z.E., subkompakt Zoe i limuzinu Fluence Z.E. (u Južnoj Koreji se prodaje kao SM3 Z.E., pod značkom Renault Samsung Motor).

Renault Kangoo Z.E

Renault Samsung Motor SM3 Z.E.

Renault Twizy

Renault Zoe