Mazda6 2.2 CD175 Revolution

image

Na testu u novoj Mazdi6 imali smo (naj)jači motor 2.2 snage 175 KS koji je također jako dobar. Radi se o SkyActiv tehnologiji koja povezuje motor, upravljač, podvozje i karoseriju. Testirali smo verziju s automatskim mjenjačem, a u ponudi dizelskih motora nalaze se ova dva spomenuta motora. Ono što „osvaja vrh“ jeste vrtnja motora - vrti se do 5600 okretaja, što je za sve dizelske motore na tržištu teško dostupan cilj. Pogledamo li na tehničke podatke, maksimalna snaga od 129 kW (175 KS) dostupna je pri 4500 o/min.

Već tu postaje jasno kako se radi o pravoj zvjerki na kotačima. Od dizela ne očekujete visoke okretaje, nego samo niske. Inače, ovaj SkyActiv-D motor nudi najmanji omjer kompresije na svijetu 14.0:1 (istovremeno benzinski motor SkyActiv-G nudi najveći omjer kompresije na svijetu) te ima dvostupanjsko turbo prednabijanje čime se okretni moment povećava sve do 5500 okretaja. Pri tome je emisija CO2 127 g/km te se ispunjava EU norma za ispušne plinove Euro 6. Najveći okretni moment od 420 Nm dostupan je pri 2000 okretaja. Inače, pokretanje motora je beskontaktno, putem gumba Start-stop, a dok je motor hladan svijetlit će plavi signalni piktogram.

Nešto manju uzbudljivost dobili smo zbog korištenja automatskog mjenjača, ali nismo nimalo nezadovoljno viđenim. Vratimo se još malo na okretaje koji su nas osvojili na prvu. Automobil se u automatskom uglavnom vozi u području između 1500 i 2000 o/min, što je standardno za automatike (na autocesti se pri 130 km/h motor vrti na 2250 okretaja). I vozimo se mi tako lagano u šestom stupnju prijenosa, a zatim odlučimo malo „poludjeti“ te dodamo gas „do daske“ tako da odemo u kickdown. Mjenjač bi u slučaju jačeg pritiska na papučicu gasa prebacio za dvije niže brzine, ali kako smo otišli u kickdown, prebacio je u treću brzinu, a okretaju su doslovce poletjeli. U trenu smo kazaljku ugledali na 5500 okretaja i osjetili snažno ubrzavanje. S obzirom na dizelski motor i zvuk kakav inače „dizelaši“ proizvode, zvuk nas nije nešto osvojio. Automobil je tada počeo ubrzavati poput rakete, a mijenjanje brzina se događa tek u višim okretajima. Prava sportska vožnja.

Pročitajte kompletan test Mazda6 2.2 CD175 Revolution

Podijeli