Nova Toyota Yaris stigla na tržište

image

Četvrta generacija Toyote Yaris stigla je i na domaće tržište, a riječ je o potpuno novom automobilu ''od glave do pete''. Ima novu platformu, novi hibridni motor, novi dizajn vanjskog dijela i unutrašnjosti i još mnogo toga.

Novi Yaris ima puno dinamičniji izgled od prethodnih generacija, a u odnosu na prethodnika je mrvicu kraći, ali istovremeno širi, niži i ima veći međuosovinski razmak, a sve to je dovoljno kako bi nastup bio sportski, a kako bi se putnicima i dalje nudila velika prostranost, ono po čemu je Yaris uvijek bio poznat. Svakako trebamo naglasiti kako je glavni dizajner vanjskog izgleda vozila iz Hrvatske, a ime mu je Mario Majdandžić i možemo reći kako je obavio odličan posao.

Novi Yaris je postavljen na Toyotinu TNGA modularnu platformu GA-B koja donosi veću krutost karoserije i manju težinu, a tu su i djelomično novi motori. Početna ponuda motora je jednolitreni trocilindraš sa 72 KS, a slijedi 1,5-litreni trocilindrični benzinac sa 125 KS. Osnovni motor je uparen s 5-brzinskim mjenjačem, dok se snažniji dobiva sa 6-brzinskim ručnim, a uz doplatu od 8.000 kuna može biti uparen i s automatskim CVT mjenjačem.

Naravno, kakva bi to Toyota bila da u ponudi nije i hibridni sklop, a u novi Yaris se ugrađuje i u potpunosti novi hibridni sklop koji se sastoji od 1,5-litrenog benzinca, koji dolazi iz iste obitelji motora kao i dvolitreni koji se ugrađuje u veću Corollu i C-HR. On koristi Atkinsov proces kod kojeg je usisni ventil duže otvoren, čime se odgađa takt kompresije. Tako se poboljšava učinkovitost i smanjuje potrošnja goriva, ali se i smanjuje snaga. Unatoč tome, novi motor ima najveću snagu od 93 KS i najveći okretni moment od 120 Nm pri manjem broju okretaja (3.600 okr/min). No ukupna snaga sustava je 116 KS, a dolazi s automatskim e-CVT mjenjačem.

U skladu s time ugrađena je i nova litij-ionska baterija koja je u odnosu na prethodnu lakša za 12 kg, a manja je i dimenzijama, no donosi veću učinkovitost. Novost je da se Yaris sada na struju može voziti i do 130 km/h, a povećan je i doseg vožnje samo na struju, a garancija na bateriju je 10 godina.

Unutrašnjost je također u potpunosti nova, a mnogo se radilo na poziciji vozača koji sada sjedi 21 mm niže, a kut obruča volana je okomitiji, a sve kako bi doživljaj u vožnji bio vrhunski. Tu je i 20 mm veći prostor u širinu između vozača i suvozača, a sada su dobili i središnji zračni jastuk koji ih dodatno štiti prilikom bočnih udaraca. On dolazi serijski već od najosnovnijeg paketa opreme Luna. Ispred vozača je djelomično digitalna instrument ploča, a središnji multimedijski zaslon dolazi u veličini od 7 ili 8 inča, ovisno o paketu opreme. Tu su i kvalitetniji materijali koji se koriste duž čitave kabine, a prostranost je veća nego prije.

Novi je Yaris dostupan sa sedam paketa opreme a već osnovni paket Luna donosi Toyota Safety Sense 2 sigurnosni paket koji, među ostalim, uključuje i automatsko kočenje, a tu je i 7-inčni središnji multimedijski zaslon, klima uređaj, digitalni radio, Bluetooth i niz ostale opreme.

Cijena za Toyotu Yaris Luna sa 72 KS snažnim benzincem kreće od 106.800 kuna, dok snažniji benzinac sa 125 KS starta od opreme Stelle po cijeni od 117.100 kuna, a serijski donosi još i stražnju kameru, spojler, senzor za kišu, prednje maglenke i kožni upravljač.

Toyota Yaris s hibridnim pogonom i paketom Luna starta od 130.900 kuna, a u tu je cijenu uračunat i poseban popust. U ponudi je i Yaris Hybrid Premiere koji se može naručiti samo online, a ovaj iznimno bogato opremljen primjerak dolazi u ekskluzivnoj crvenoj boji i sa svim popustima košta 165.700 kuna. Toyota nudi i posebne vrste financiranja ''Pola plati sada, pola za 24 mjeseca'', a detalje možete pronaći na Toyotinoj stranici ili kod ovlaštenih partnera.

Podijeli